ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Diergeneeskunde behandelt dieren op eenzelfde manier als mensen

Diergeneeskunde verwijst naar het feit dat ook dieren evenveel geneeskundige aandacht nodig hebben als de mens.
door Tsenne Kikke - zondag 15 juli 2012 0:29

Ook dierenliefhebbers hebben soms behoefte aan andere therapieën dan de reguliere geneeskunde kan aanbieden. Als we het in deze rubriek over diergeneeskunde hebben, dan verwijzen we wel naar de verschillende alternatieve methoden, die meestal dan ook op de mens van toepassing zijn.

De reguliere geneeskunde is vaak negatief kritisch ten opzichte van de alternatieve geneeskunde, omdat zij vinden dat alternatieve geneeskunde niet (wetenschappelijk) bewezen is. Om deze reden ligt er op de woorden 'alternatieve geneeskunde' voor veel mensen een negatieve lading en veel alternatieve therapeuten noemen het dan ook liever 'complementaire' of 'aanvullende geneeskunde'.

Daarbij denken we, bijvoorbeeld, aan acupunctuur, kruidengeneeskunde, homeopathische middelen, verzorgingsproducten, bloesemtherapie, energetische dierbehandeling, enzovoort.

De complementaire geneeskunde gaat uit van een holistische denkwijze. Holistisch wil zeggen, dat het dier als totaal wordt bekeken en de gezondheid een evenwichtschaal is binnenin het lichaam. Zodra deze balans verstoord wordt, kunnen er symptomen optreden. Daarnaast wordt altijd naar de oorzakelijke verstoring gezocht die de balans heeft verstoord.

Zo kan een dier, bijvoorbeeld, last hebben van huidinfecties door bacteriën of schimmels. Deze infecties kunnen eigenlijk alleen aanslaan als het dier een verminderde weerstand heeft. Maar, wat is de oorzaak van die verminderde weerstand? Dit zou kunnen komen door toxines (giftige stoffen) waardoor de lever overbelast is geraakt, want dit orgaan moet deze stoffen afvoeren.

Veronderstel dat men kan bewezen dat het wel degelijk aan de lever ligt: waar komen die toxines dan vandaan?
Dat kan komen door parasieten in de darm, of door stoffen in de voeding waar het dier niet tegen kan. En dit laatste is dan misschien de échte oorzaak waardoor het dier uit balans is geraakt, een verminderde weerstand heeft gekregen, en een schimmelinfectie aan kon slaan op de huid.

De reguliere geneeskunde zou de schimmelinfectie als hét probleem kunnen aanschouwen, deze behandelen met zalfjes op de huid, of met een vaccin. Op zich is er niks mis mee, want de schimmel op zich is ook een belasting voor het dier: het jeukt enigszins, irriteert, en het afweersysteem moet hard aan de slag, vaak zonder echt succes.
Het mooiste is dus om het reguliere denken en het complementaire denken met elkaar te combineren. De schimmel behandelen, de oorzaak achterhalen, en ook die behandelen.

Veel therapieën in de reguliere geneeskunde zijn wel degelijk gebaseerd op symptoombestrijding - en, pijnbestrijding is daar een belangrijk onderdeel van. Wanneer een dier, zoals een paard bijvoorbeeld, kreupel loopt door bijvoorbeeld artrose is een van de belangrijkste therapeutische middelen het toedienen van pijnstillers en ontstekingsremmers, al of niet in het gewricht. Daarnaast wordt vaak gewerkt met aangepast beslag waarbij gedeeltelijk wel naar de oorzaak gekeken wordt, namelijk overbelasting van een gewricht en door aangepast beslag wordt geprobeerd die overbelasting weg te nemen.

Meer holistisch zou er naar het hele paard gekeken kunnen worden. Is deze kreupelheid het primaire probleem? Heeft het paard andere problemen, zoals rugklachten waardoor hij een verkeerd bewegingspatroon heeft aangenomen en zo voor overbelasting van het been heeft gezorgd, of heeft hij maag-darmklachten waardoor hij gevoeliger is voor ontstekingen en reuma-achtige gewrichtsproblemen?

Wanneer de klachten in het been die direct de kreupelheid/pijnlijkheid geven nog niet te ernstig zijn kan volledig functioneel herstel optreden als de primaire klacht wordt weggenomen. Dat wil niet zeggen dat de artrose verdwijnt, maar het kraakbeen kan wel weer volledig functioneel worden.

Als we de sterke punten van de reguliere geneeskunde bekijken, liggen die met name op het vlak van de acute ziekten. Het is ongelooflijk waar de reguliere geneeskunde toe in staat is, vooral als het een operatief ingrijpen betreft. Als een paard heftig koliek heeft en een draaiing in de dikke darm dan is een spoedoperatie echt het enige redmiddel en is er geen ander 'kruid' hiertegen opgewassen.

Kortom: er is helaas geen enkele therapie, noch regulier noch alternatief, die alle problemen in alle situaties in elk dier op kan lossen. Beide geneeswijzen hebben zowel hun sterke evenals hun zwakke punten. Het zou mooi zijn als er geen echte tweedeling meer bestond waardoor het makkelijker wordt om het goede van beide kanten samen te voegen.

Een holistische denkwijze houdt in om niet enkele en alleen naar het gehele dier te kijken, maar ook naar de gehele geneeskunde, zowel alternatief als regulier, met alle mogelijkheden die daarbinnen voorhanden zijn.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen gehad met geneeskunde voor dieren? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht