Ondertussen is men de ontbrekende puzzelstukjes aan het zoeken met betrekking tot de samenstelling van het universum, dat grotendeels uit zogenaamde 'donkere materie' bestaat. We kunnen die 'materie' dus niet 'zien', maar het is overal aanwezig, net zoals we onze 'donkere materie' niet kunnen zien, en waarvan veel mensen zich dingen verbeelden, boeken over schrijven, cursussen over geven, maar niet beseffen waarover het in wezen gaat.
De Alpha Magnetic Spectrometer kan ons binnenkort hoogstwaarschijnlijk antwoorden geven aangaande dat onzichtbare. Niet enkel en alleen over de allerkleinste, tot op heden hypothetische deeltjes, maar ook over de zogenaamde 'anti-materie'.
Fysici in Brookhaven hebben, bijvoorbeeld, ook een antihelium-4-kern opgemerkt. Deze ontdekking helpt fundamentele vragen over materie, antimaterie en het ontstaan van het heelal beantwoorden.
De onderzoekers van de STAR-samenwerking hebben in de 'Relativistic Heavy Ion Collider' twee goudionen met bijna de snelheid van het licht tegen elkaar laten botsen. Dit, om de omstandigheden vlak na de Big Bang in het klein na te bootsen. Een jaar geleden kon het team al antiwaterstof maken. Nu is een antiheliumkern gemaakt.
Antimaterie is het exacte tegenovergestelde van materie. Een deeltje heeft telkens een antideeltje, met exact tegengestelde eigenschappen: zo hebben antideeltjes positieve elektronen - positronen genaamd. In een gewoon deeltje zijn elektronen weliswaar negatief. Het is erg moeilijk om antimaterie te spotten: als het in contact komt met gewone materie, vernietigen de twee elkaar. Antimaterie is ook een groot raadsel voor fysici. Ze geloven dat tijdens de Big Bang evenveel materie als antimaterie ontstond, maar ze kunnen nu enkel en alleen gewone materie in het heelal waarnemen. Daar komt dus binnenkort verandering in. Wie weet?
De ontdekking van de antiheliumkern is een record en zal dat nog even blijven. Volgens Steven Vigdor, leider van het RHIC project, is de technologie om een nog zwaardere anti-kern te maken vandaag niet voorhanden. Maar, zoals reeds vermeld, kan de Alpha Magnetic Spectrometer ons binnenkort helpen om een beter begrip over de onzichtbare dingen te verkrijgen en over wat er precies tijdens de Big Bang is geschied. De bouw ervan kostte een slordige 5 miljard dollar.
Voor meer info & foto's: ga naar rubriek 'Eclecticus'.