Over de jaren zullen zelfs wetenschappers meer en meer respect gaan krijgen voor de leerstellingen die George Ivanovich Gurdjieff ons in de eerste helft van vorige eeuw bracht. Geen enkele leer kan ermee worden vergeleken: zo uniek is ze. Vroeg of laat zal men de betekenis begrijpen dat alles wat in deze wereld wordt geboren in wezen in een hogere wereld is ontstaan. Ook wijzelf zijn ‘gestolde energie’ in een verpakking dat we ‘lichaam’ noemen.
Jarenlang trachtte ik tijdens mijn lezingen mensen laten inzien hoe ze vanuit een driedimensionale wereld - dankzij een 'kantelen' - de vierde zouden kunnen 'begrijpen'. Gurdjieff noemde het gemakshalve 'Wereld 24' omdat er maar 24 wetten regeren, in plaats van 48. Een 'Wereld 24', die dan weer is ontstaan uit 'Wereld 12', en zo verder.
Wat ik met kantelen bedoelde, haal je misschien uit één van de onderstaande illustraties, en het verklaart de onzichtbare verbondenheid tussen alle materiële dingen, waaronder sterren, manen en planeten. Ondertussen heb ik wel opgegeven om het aan de buitenwereld trachten uit te leggen. En, om die reden laat ik het nu eerder aan de wetenschappers over, gewoonweg omdat ze - dankzij hun diplima's - over meer autoriteit beschikken.
Maar..., indien dezelfde wetenschappers ooit het Scheermes van Ockham gaan gebruiken, zullen ze de eenvoud van Gurdjieff's zienswijze beter begrijpen en het misschien toevoegen aan hun overgecompliceerde theoriën - die natuurlijk ook hun nut hebben.
Waarom, bijvoorbeeld, vragen de huidige wetenschappers zich af, lijkt het erop dat de wereld waarin wij leven slechts drie dimensies bezit? Waarom ervaren we drie ruimtelijke dimensies, daar waar de snarentheorie beweert dat er tien zijn; negen ruimtelijke dimensies en de tiende dimensie van tijd?
Japanse wetenschappers vermoeden dat ze een uitleg gevonden hebben van hoe een driedimensionaal universum te voorschijn is gekomen uit de originele negen dimensies van ruimte.
De bestaande Big Bang theorie, over hoe het heelal is geboren, werd versterkt door een aantal mooie overtuigende observationele bewijzen, waaronder het meten van de kosmische achtergrondstraling en de relatieve overvloed aan elementen.
Maar, ondanks het feit dat kosmologen terug in de tijd kunnen kijken tot enkele seconden na het moment waarop die Big Bang plaatsgreep - en het universum op dat ogenblik niets meer was dan een onooglijk klein puntje - laten alle wetenschappers aan wie we ons vertrouwen gaven, in de steek. Er moest dus een nieuwe theorie worden gevonden; een theorie, die de relativiteitstheorie met die van de kwantummechanica verbindt. Zo niet, heeft de Big Bang theorie op zichzelf geen waarde, noch betekenis.
Men is dus reeds jarenlang op zoek naar een standaard model. En het model dat men tot op heden heeft gevonden werkt!... Toch bijna.
Het versmelt elektromagnetisme met de sterke en zwakke nucleaire krachten (op bijna onmogelijk hoge temperaturen); dit, ondanks hun respectievelijke krachten, en verschaft ons een theoretisch kader voor de grote, rumoerige ‘familie’ van subatomaire deeltjes.
Maar er is een gapende leegte. Het standaardmodel houdt geen rekening met de zwaartekracht. Naast de snarentheorie bestaat er dus nu de supersnarentheorie die deze leemte wil wegwerken, of overbruggen.
Om onderstaande illustratie beter te begrijpen moet je wel iets weten over fermionen ...
Een fermion - vernoemd naar Enrico Fermi - is een deeltje dat zich kenmerkt door een halftallige spin (s=1/2, s=3/2, s=5/2, ...). Dit, in tegenstelling tot bosonen die altijd een heeltallige spin bezitten. Elk subatomair deeltje van het standaardmodel valt in te delen in één van deze twee soorten.
Elementaire fermionen - dat zijn fermionen die zelf niet meer uit andere subatomaire deeltjes bestaan: elementaire deeltjes dus - en ze zijn zélf verder onder te verdelen in leptonen (bijvoorbeeld: elektronen en muonen) en quarks (de elementaire bouwstenen van hadronen).
Omdat fermionen een halftallige spin bezitten, voldoen ze aan het uitsluitingsprincipe van Pauli, wat wil zeggen dat twee fermionen niet precies dezelfde kwantumgetallen kunnen hebben. Dit principe zorgt voor, onder andere, de stabiliteit van elektronenschillen. Meer algemeen voldoen fermionen aan de Fermi-Diracverdeling.
Kortom: elementaire fermionen zijn de bouwstenen van materie. Elementaire bosonen brengen krachten over tussen de elementaire fermionen. En noteer voral de drie generaties van materie, waarvan Gurdjieff zou zeggen dat boven en onder het midden creëert ...
Nu ga ik stoppen met vertalen, gewoonweg omdat vertalingen meestal de essentie van een boodschap kunnen verwringen.