ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De processierupsen zijn er alweer

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zaterdag 19 juni 2010 3:17

We verwijzen naar ons nieuwsberichtje van ... woensdag 6 juni 2007, getiteld 'Klimaatverandering: als gevolg van een warm voorjaar teisteren processierupsen een deel van ons land'.

Door de strenge winter zijn de rupsen dit jaar wel later dan andere jaren. De eerste processierupsen van het jaar doken op in Scherpenheuvel-Zichem.

Zoals reeds schreven, zijn de boosdoeners bij deze plaag niet de rupsen zelf, wel hun zogenaamde netel- of brandharen. Die breken makkelijk af en zijn zo licht dat ze door het minste zuchtje wind worden verspreid. De meeste mensen die ermee in contact komen, merken gewoon niets. Wat doen de brandharen echter bij patiënten die er wel gevoelig voor zijn?

De haartjes bevatten mierenzuur en zijn voorzien van een kleine weerhaak. Bij contact met de huid kunnen die brandharen leiden tot brede klachten zoals koorts, vermoeidheid, braken, slapeloosheid. Dit gebeurt amper in 1 % van de besmettingen. Het cijfer komt uit een Nederlandse studie bij bijna 20.000 patiënten. Wie jeuk heeft door de brandhaartjes van de rups, spoelt best overvloedig met water. Je kan bijvoorbeeld ook plakband op je arm plakken, en die eraf trekken om de irritatie te doen afnemen.

Je kunt de brandharen inademen en zij nestelen zich dan tot in de bronchiën. Klassiek is echter dat ze lokaal een ontsteking van de slijmvliezen veroorzaken, of er kunnen slikstoornissen optreden. Dit is veeleer zelden; nog eens 1 procent van de klachten.

Iets vaker voorkomend zijn de oogklachten (2 %). Dit kan een conjunctivitis zijn, of in uiterste gevallen wordt er bij patiënten na verloop van tijd een chronische oogaandoening vastgesteld. Omdat er dan meestal al enkele maanden verstreken kunnen zijn, wordt het verband niet meer gelegd. Enkel met een operatieve ingreep kunnen de haartjes dan nog verwijderd worden.

In 5% van de gevallen is er sprake van huiduitslag, in 6% van jeuk. Maar het meest voorkomend (89 % van de patiënten) is een combinatie van die twee. Uitslag dus, die gepaard gaat met jeuk. Uitslag en jeuk manifesteren zich soms erg snel: al een half uur na het eerste contact. Meestal duurt het enkele uren vooraleer een patiënt iets merkt.

Vervelend, dat wel, maar echt gevaarlijk is die besmetting meestal niet. De symptomen en klachten verdwijnen na enkele dagen tot - bij zeer gevoelige patiënten - twee weken. In extreme gevallen leidt de besmetting tot een pseudo-allergische en zelfs tot een zuiver allergische reactie.

Dan is het kwestie van een arts te raadplegen, en komen er wellicht antihistamines bij kijken om de allergie te bestrijden

De rups verdwijnt met de verpopping. Vanaf dat ogenblik is het gevaar volledig geweken. De volwassen nachtvlinder is onopvallend grijs. Hij verschijnt vanaf eind juli en kan tot eind augustus voorkomen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht