Hoe zag Jezus er in wezen uit? Naar het schijnt is men erin geslaagd een driedimensionaal portret tot leven te brengen. De mogelijkheid bestaat dus dat het verkregen resultaat wel degelijk het gelaat van Jezus Christus is. Via digitale technologie hebben wetenschappers namelijk voor het eerst een beeld kunnen werpen op hoe de man, die in de 'Lijkwade van Turijn' begraven werd, er mogelijk uitzag.
Via computertechnieken werd een driedimensionaal gevormd en gecreëerd aan de hand van bloedafdrukken op de lijkwade. Dat doek zou het lichaam van Jezus Christus bevat hebben, hoewel daarover enorm veel discussie bestaat.
"We namen de bloedafdrukken en isoleerden die, zodat ze in de ruimte zouden hangen," aldus Ray Downing. "We hebben heel wat informatie over het gezicht op het doek en ik denk dat onze afbeelding verdomd hard lijkt op hoe de man er in het echt uitzag."
Downing zegt ook te weten hoe de afbeelding van het gezicht op lijkwade kon verschijnen en hij maakte dat bekend tijdens een tv-uitzending op 'History Channel'.
Is het wel degelijk het beeld van Jezus Christus? Hoe belangrijk is dat? ...
De Lijkwade van Turijn heeft een geschiedenis op zichzelf. Adolf Hitler wilde tijdens Wereldoorlog II de lijkwade stelen, beweerde de Italiaanse monnik Andrea Cardin. Het Vaticaan en de Italiaanse koninklijke familie zouden geholpen hebben het relikwie, dat mogelijk de afbeelding van het gezicht van Jezus bevat, te verbergen. Dat gebeurde in een Benedictijnenklooster in het zuiden van Italië.
"De Lijkwade werd in het grootste geheim verplaatst. Officieel om het doek te beschermen tegen een eventueel bombardement op Turijn, maar in werkelijkheid om het te verbergen van Hitler, die er naar het schijnt bezeten van was," aldus Cardin.
"Toen Hitler in 1938 Italië bezocht, bleven zijn hoge officieren maar vreemde, onsamenhangende vragen stellen over de Lijkwade. Toen de Duitse troepen in 1943 de kerk van Monte Vergine doorzochten, bleef het doek verborgen omdat de monniken deden alsof ze aan het bidden waren bij het altaar waarin het zich bevond."
Na de oorlog, in 1946, keerde het doek terug naar Turijn.
Vanaf dit weekend wordt de Lijkwade voor het eerst in een decennium tentoongesteld aan het grote publiek. Naar verwachting zullen meer dan twee miljoen mensen, waaronder de paus, het doek gaan bezichtigen in de kathedraal van Turijn, waar het gedurende de laatste 60 jaar bewaard werd.
Voor de Eclecticus: Natuurlijk gaan we geen beelden aanbidden. Maar dankzij deze stunt van Ray Downing komt het Christusbewustzijn extra tot leven - want, daar ging het indertijd tenslotte om. Enig idee wat dat Christusbewustzijn inhoudt en voor jou kan betekenen?
Opgepast, eclecticus... open de ogen - val niet in slaap - wordt geen slaaf van jouw verbeelding: ervaar het geheel met 'jouw drie verdiepingen' en laat de anderen er maar op los fantaseren.