ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Egypte: Koningin Behenu's sarcofaag na 4.000 jaar opgegraven

Een Franse groep van archeologen, met aan het hoofd Philippe Collombert, heeft een ongeschonden sarcofaag van Koningin Behenu uit haar graftombe nabij haar piramide in Saqqara opgegraven.
door Tsenne Kikke - zaterdag 20 maart 2010 4:23

Een Franse groep van archeologen, met aan het hoofd Philippe Collombert, heeft een ongeschonden sarcofaag van Koningin Behenu uit haar graftombe nabij haar piramide in Saqqara opgegraven. De alombekende necropolis van Saqqara, gelegen een 30-tal kilometer ten zuiden van Caïro, en dat deel uitmaakte van de stad Memphis, werd in oude tijden door dieven geplunderd. Dit betekent, dat er niet zoveel meer te rapen viel ...

De grafkamer zelf was erg beschadigd, behalve twee binnenmuren, die geheel met spreuken was bedekt; spreuken, die bedoeld waren haar onderweg te helpen in haar reis naar het hiernamaals. In het Oude Egypte bestond nu eenmaal het geloof dat de zielen van koningen en koninginnen naar hogere sferen konden vliegen - of anders: trappen, steigers en ladders gebruiken, maar dan wel met behulp van die spreuken. Zulke spreuken, beter gekend als Piramideteksten, werden tijdens de 5de en de 6de Dynastieën in alle Koninklijke graven gebruikt.

Met de 5de Dynastie wordt in het algemeen de periode van 2465 tot 2323 v.Chr. bedoeld, terwijl de 6de Dynastie van 2323 tot 2150 v.Chr. liep. Het Oude Koninkrijk viel daarna snel in elkaar, nadat hongersnood en oproer het bestaande centrale gezag hadden afgebroken. Met andere woorden: men weet niet of Behenu misschien de zoveelste echtgenote was van Pepi I, of van Pepi II, die beide in de 6de Dynastie regeerden.

De 25 meter lange piramide van Behenu werd reeds in 2007 ontdekt, tezamen met zeven koninginnenpiramiden behorende aan Inenek, Meretites II, Ankhesepy III, en van nog twee andere, doch onbekende koninginnen.

Behenu's welbewaarde sarcofaag, die al 4.000 jaar oud is, bestaat uit graniet en de verschillende titels die bij haar als koningin hoorden, staan erin gegraveerd, maar de naam van een eventuele echtgenoot ontbreekt. We zullen het misschien nooit weten..., maar is dat zo'n erg ? Voor de geschiedkundige wel, natuurlijk.

Vraag voor de Eclecticus: Wat piramidebouwen betreft, was men 5.000 jaar geleden véél verder dan wij vandaag, want geen enkel bouwbedrijf ter wereld is in staat de piramide van Cheops na te bouwen.

Zo'n piramide was in wezen een graftombe... Zouden de Oude Egyptenaren zo'n grotesk monument bouwen indien een gewoon, ondergrondse graftombe misschien al had volstaan?

Of, had het wel degelijk iets te maken als bescherming voor een reis naar die hogere oorden?... Enig idee?

En, geloof je dat enkel en alleen farao's konden uitstijgen - nadat ze tijdens hun leven door een hogepriester werd opgeleid - of, was dat toen ook al voor het gewone volk weggelegd?

Zoals elke Eclecticus weet, stellen wij ons zulke vragen ... niet om zomaar 'meer kennis op te doen', maar om die kennis op onszelf toe te passen, nietwaar?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht