Zien is geloven? Geloof het maar niet. Bekijk onderstaande foto's - en, zie jij de 7 verschillen? Vooraleer je begint te zoeken, besef dat je zelden of nooit de werkelijkheid ziet. Plus, wat is de werkelijkheid?... Een rode bloem - of, beter nog: een bloem die rood lijkt, is helemaal niet rood, integendeel. Het licht valt op de bloem, het ontvangt dus alle kleuren van het spectrum, maar de kleur die ze niet aanvaardt, stoot ze af. Met andere woorden: de kleur die de bloem niet is, zien we. De rode bloem is dus in het geheel niet rood al 'denken' jouw hersenen van wel. En, wat jouw hersenen 'denken', dat denk jij.
Nu, wat de onderstaande foto's betreft: je hebt geen glas teveel uit! Nochtans zijn beide foto's identiek aan elkaar. De Scheve Toren aan de rechterzijde lijkt meer scheef, gewoonweg omdat jouw visueel systeem de foto's als één geheel aanschouwt. Onze hersenen bepalen wat we mogen zien en in dit geval vertalen onze hersenen het beeld verkeerdelijk. Dek met een hand een afbeelding af...
De hersenen hebben geleerd dat twee hoge objecten die naast elkaar staan, zoals 2 wolkenkrabbers, bijvoorbeeld, in eenzelfde hoek opstijgen, maar dat de toppen naar elkaar toe convergeren. Doch, omdat de twee torens op de foto's parallel naast elkaar staan, convergeren ze niet. Om die reden 'denkt' ons visueel systeem dat ze vanuit een verschillende hoek opstijgen. En om die reden zie je wat je ziet.
Illusies hebben me altijd gefascineerd. Neem de Illusie van de 2 identieke gezichten, bijvoorbeeld. Van zodra je met contrasten speelt, kan je van hetzelfde gelaat zowel een mannelijke uitdrukking geven als een vrouwelijke.
Met andere woorden: bovenstaande foto's zijn identiek en behoren aan één en hetzelfde persoon. Bij de ene foto werd het contrast sterk afgezwakt; bij de andere foto sterk verhoogd. De foto met meer contrast geeft ons de indruk dat het een foto van een vrouw is, de andere foto met minder contrast geeft ons de indruk dat het om een man gaat. Meer contrast schijnt vrouwelijk, minder contrast: mannelijk. Het is dan ook om die reden dat vrouwen make-up dragen om in de mannenwereld beter op te vallen, alle aandacht naar zich toetrekken, en om er nog vrouwelijker uit te zien ... Of, vergis ik me? Ik bedoel: maken mijn hersenen een vergissing ?
In onderstaande illusie lijkt het wel alsof we te maken hebben met zwarte figuren en met witte. In werkelijkheid zijn de figuurtjes identiek. Ze lijken verschillend omdat de achtergronden van elkaar verschillen. In het linkse beeld zijn het witte figuurtjes, die verscholen zijn achter zwarte wolken, en in de rechtse afbeelding lijken dezelfde figuurtjes donker en verscholen achter witte wolken. Toch zijn ze identiek aan elkaar. Als je een afdruk ervan maakt en de figuurtjes eruit knipt, zul je zien dat het zo is.
Tot slot. Hoeveel cirkels zie je op het deurpaneel?...
Het juiste antwoord is 16.