Dr. Thomas Maselis studeerde aan de KU Leuven. Naast dermatologie volgde hij eveneens verschillende bijkomende cursussen in de flebologie, esthetische geneeskunde, chirurgie en laserbehandelingen. Zijn interesse gaat vooral uit naar de dermato-oncologie, oftewel huidkanker. Volgens hem is de huid de spiegel van de ziel..., waarbij hij dus van de (veronder)stelling uitgaat dat elke mens over een ziel beschikt. Jij dus ook.
Op de website van 'Goed Gevoel' konden we lezen dat huidveroudering veroorzaakt wordt door factoren die je kan onderbrengen in twee grote categorieën: intrinsieke of inwendige, en extrinsieke of uitwendige factoren.
Dermatoloog Thomas Maselis legde daarover het volgende uit: "Intrinsieke factoren liggen genetisch vast. Er zijn families waarin de tachtigers een relatief frisse huid hebben, in andere families hebben de vijftigers als het ware een huid die lijkt op een doorploegd bietenveld.' De eerste familie heeft goede huidgenen, de tweede niet. Deze genen en bijbehorende intrinsieke factoren van huidveroudering kan je niet beïnvloeden, je moet werken met wat je moeder - of vader, je erft natuurlijk van twee genetische bronnen - je meegegeven heeft.
Voor wie ouders heeft die zeer langzaam verouderen, is dat goed nieuws. Maar voor je een gat in de lucht springt, omdat je moeder er op haar zeventigste nog steeds uitziet als een prille zestiger: goede genen geven je geen vrijgeleide. Want zelfs de huid met de beste genen ter wereld is onderhevig aan die andere, erg belangrijke categorie van huidverouderende factoren: de extrinsieke, of uitwendige."
Dokter Maselis: "Koploper bij de extrinsieke factoren is uv-licht, de zon of zonnebank. Uv-licht veroudert de huid op twee manieren: het heeft een rechtstreekse impact op het DNA, maar stimuleert ook de werking van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron te kort hebben. Ze proberen dat elektron te stelen van andere celstructuren, en beschadigen deze hierdoor. Dit fenomeen heet oxidatieve stress en wordt behalve door de zon ook veroorzaakt door roken en vervuiling, de nummers twee en drie in de extrinsieke factoren van huidveroudering.' Hoe groot de invloed van extrinsieke factoren wel kan zijn, zie je het best bij identieke tweelingen: zij hebben een identiek genenprofiel, maar als ze zich doorheen de jaren aan andere omgevingsfactoren blootstellen, verouderen ze effectief op een soms extreem andere manier. De uitspraak 'wil je weten hoe een vrouw er over twintig jaar zal uitzien, kijk dan naar haar moeder' is met andere woorden slechts gedeeltelijk waar. Als moeder en dochter er allebei dezelfde leefgewoontes op nahouden, zullen ze waarschijnlijk op een gelijkaardige manier verouderen. Maar als de dochter in tegenstelling tot haar moeder een doorgewinterde zonneklopper of kettingroker is, dan zal ze in de spiegel een ander verouderingspatroon zien optreden dan haar moeder."
10 Tips
Naar aanleiding van de 'Dag van de Vrouwelijke Hygiëne' op 28 mei stuurde hij de hierna vermelde tien tips voor een goede dagelijkse hygiëne de wereld in.
Tip 1: Werk jezelf in het zweet. Zweten is goed voor je. Zweten helpt je immers de giftige chemicaliën die zich onder je huid kunnen opbouwen te verwijderen en lichaamsbeweging stimuleert ook je bloedcirculatie, wat je een natuurlijke blos oplevert.
Tip 2: Neem slechts één keer per week een douche. Wassen geeft je misschien een schoon gevoel, maar dat is niet altijd beter voor de huid. Veel douchen of baden droogt je huid immers uit en spoelt ook veel van de goede bacteriën weg. Eén keer in de week wassen is dus zeker voldoende.
Tip 3: Blijf uit de zon. Niemand vertoont zich graag met melkwitte armen en benen in een kleedje, maar te ijverig een zongebruind kleurtje nastreven is allesbehalve goed voor de huid. Zonlicht veroudert je huid immers sterk. Wil je je huid zo lang mogelijk jong houden, ga dan op zoek naar een goed evenwicht en blijf geen uren in de zon zitten.
Tip 4: Hydrateer met mate. Wanneer je de huid teveel hydrateert, werk je schimmelaandoeningen in de hand. Schimmels groeien uit sporen die lang overleven en in warme, vochtige holtes van je lichaam hun kans afwachten om te ontpoppen tot schimmel.
Tip 5: Gebruik hypoallergene zeep. Geparfumeerde zepen mogen dan wel heerlijk geuren, ze zijn ook heel agressief voor je huid. Ze bevatten onnodige ingrediënten, die het risico op een allergische reactie of irritatie vergroten. Beter zijn hypoallergene lijnen die veel zachter zijn voor de huid.
Tip 6: Blijf smeren tegen eczeem. Heb je vaak last heeft van eczeem, blijf dan smeren. Ook als jouw eczeemopstoot voorbij is.
Tip 7: Draag schoenen met vierkante tippen. Schoenen met vierkanten tippen lijken plomp, maar ze voorkomen wel schimmels. De tippen vormen zich netjes rond de tenen en volgen de vorm van de voet. Schoenen met driehoekige tippen zorgen ervoor dat onze voeten vaak verkeerd groeien en veroorzaken aandoeningen, die trauma's aan de nagel die schimmels vrij spel geven.
Tip 8: Stop je schoenen in de diepvries. Koude doodt bacteriën en geeft schimmels geen kans.
Tip 9: Ga op schoenenjacht met reservesokken. Schoenen en sokken zijn een reservoir voor bacteriën. Die zetten zich vast in het stof en veroorzaken vieze geurtjes of zelfs schimmels. Zorg er tijdens het passen van nieuwe schoenen voor dat je kan wisselen van sokken. Zo ontwijk je andermans slechte bacteriën en houd je je voeten schoon.
Tip 10: Beschadig je nagelriem niet. Er zijn twee manieren voor schimmels om zich in een nagel te vestigen: ofwel raakt de nagelplaat beschadigd ofwel gaat het mis bij de nagelriem. In dat laatste geval kan dat bijvoorbeeld omdat die te kort is afgeknipt of zelfs helemaal is weggehaald, terwijl de nagelriem eigenlijk functioneert als een verdediging tegen vuil.