ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Op welke leeftijd moet je stoppen met alcohol drinken om dementie te vermijden?

Over alcohol, verouderen en dementie…
door Tsenne Kikke - maandag 8 juli 2024 19:06

Voor velen is alcohol noodzakelijk om zich goed of beter in hun vel te voelen - of, om een vorm van 'plezier' te kunnen beleven...

Maar, hoe ouder je wordt hoe gevoeliger je bent voor de effecten van alcohol. Sterker zelfs, het drinken ervan kan bestaande gezondheidsproblemen verergeren. Neuroloog Richard Restak, professor aan het George Washington University Medical Center, raadt dan ook aan om vanaf een bepaalde leeftijd volledig te stoppen met het drinken van alcohol.

Alcohol is een neurotoxine, wat betekent dat het rechtstreeks schade kan toebrengen aan zenuwcellen, waaronder neuronen. Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van alcohol kan zelfs leiden tot het afsterven van zenuwcellen, vooral in delen van de hersenen die verband houden met het geheugen (de cortex en hippocampus). Het volume van de hersenen krimpt daardoor, wat kan bijdragen aan cognitieve stoornissen en geheugenverlies.

"Ik raad ten zeerste aan om te stoppen met het consumeren van alcohol als je 65 jaar bent", vertelt hij in zijn nieuwe boek: "How to Prevent Dementia: An Expert's Guide to Long-Term Brain Health". "Dit is de beste manier om dementie te voorkomen... Op oudere leeftijd heb je over het algemeen minder hersencellen dan toen je jonger was, dus waarom zou je het risico lopen om ze te verliezen?"

Wat gebeurt er na je 65ste?

Na jouw 65ste nemen je vetvrije lichaamsmassa (d.w.z. de massa van organen, spieren, botten, huid, bloed..., exclusief vet) en het watergehalte in je lichaam af. Je metabolisme vertraagt en de alcohol blijft langer in je lichaam. Voor dezelfde hoeveelheid alcohol die je een paar jaar eerder binnenkreeg, is je alcoholpromillage dus hoger. Het heeft ook een grotere impact op jouw lichaam, vooral op de hersenen.

Na jouw 65ste voel je de effecten van alcohol dus intenser zonder dat je je alcoholgebruik verhoogt. In combinatie met typische ouderdomsverschijnselen (evenwichtsproblemen, gehoorverlies, een slechter zicht en tragere reflexen), loop je ook meer risico op een valpartij of auto-ongeluk. Wie al kampt met andere risicofactoren, zoals verminderde kracht, spieratrofie, evenwichtsproblemen en het gebruik van medicijnen, kan volgens Dr. Bestak beter water drinken. “In dit geval kan het drinken van alcohol bijzonder gevaarlijk zijn,” klinkt het.

Alcohol drinken na jouw 65ste kan bovendien een grote rol spelen in de ontwikkeling van bepaalde soorten kanker, leverschade, stoornissen van het immuunsysteem en hersenschade. En als je lijdt aan osteoporose, diabetes, hoge bloeddruk, maagzweren, geheugenverlies of stemmingsstoornissen, zal alcohol de aandoening waarschijnlijk verergeren.

Jongdementie door alcohol?

Volgens Dr. Richard Restak is er ook een vorm van jongdementie die gelinkt is aan alcohol: het Wernicke-Korsakov-syndroom. Overmatig en langdurig alcoholgebruik kan leiden tot een tekort aan thiamine (vitamine B1), wat de oorzaak is van dit dementiesyndroom. De aandoening wordt gekenmerkt door "ernstige geheugenstoornissen, verwardheid en neurologische problemen", aldus Dr. Restak.

Het Wernicke-Korsakov-syndroom komt voor bij mannen tussen 45 en 65 jaar, en bij vrouwen vanaf 35 jaar. In 20% van de gevallen verbetert de situatie aanzienlijk wanneer de persoon stopt met drinken en vitamine B1 supplementen inneemt. In nog eens 20% van de gevallen is er daarentegen weinig of geen verbetering. De overige gevallen zitten daar ergens tussenin.

Jongdementie: De impact van dementie op jongere leeftijd

Het is uiteraard zo dat de overgrote meerderheid van de personen met dementie op hoge leeftijd met de ziekte wordt geconfronteerd. Maar zo’n 4% van de patiënten, wat in Vlaanderen naar schatting neerkomt op ongeveer 1.800 mensen, lijdt aan jongdementie. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar, maar er zijn ook gevallen bekend van twintigers en zelfs

Dementie is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen waarbij meerdere stoornissen de cognitieve vermogens van mensen chronisch en steeds ernstiger aantasten. Waar bij twee derde van de ouderen met dementie de ziekte van Alzheimer de oorzaak is, is dat bij personen met jongdementie slechts een derde. Het aandeel van andere neurodegeneratieve hersenziekten is bij jongdementie veel groter. Het kan daarbij onder meer gaan om frontotemporale dementie, dementie met Lewy Bodies, vasculaire dementie en Parkinsondementie.

Omdat men bij jonge mensen niet snel aan dementie denkt, duurt het gemiddeld vierenhalf jaar vooraleer een patiënt de juiste diagnose krijgt. In bijna de helft van de gevallen denken artsen en psychologen eerst verkeerdelijk dat de persoon kampt met bijvoorbeeld een depressie, burn-out, stress, een midlifecrisis of relatieproblemen.

Symptomen

Een belangrijk symptoom van (jong)dementie is geheugenverlies, waarbij mensen bijvoorbeeld vaak afspraken vergeten. Maar bij bepaalde patiënten hebben gedragsproblemen of karakterveranderingen een grotere invloed. Zij kunnen onder meer last krijgen van ongeremd gedrag, desinteresse en apathie, starheid in denken en handelen, verminderde zelfzorg en verlies van empathisch vermogen en sociaal inzicht. Daarnaast komen ook oriëntatiestoornissen, een verminderde taalvaardigheid en moeilijkheden met het gebruik van apparatuur en gereedschap voor.

De cognitieve achteruitgang voltrekt zich bij jonge mensen met dementie meestal sneller dan op latere leeftijd. Bovendien beseffen jonge mensen gewoonlijk veel beter dat hun verstandelijke vermogens aftakelen. Dat leidt tot sterkere gevoelens van machteloosheid en frustratie.

Impact op hete dagelijkse leven

De impact op het leven van mensen met jongdementie, en dat van hun naasten, is ook een heel stuk anders dan bij oudere patiënten. Jonge mensen zijn vaak nog heel druk bezig met hun job, sociaal leven en hobby’s. Ze hebben dikwijls nog leningen af te betalen en studerende kinderen. De aandoening kan een enorme druk zetten op hun hele gezin en zware financiële gevolgen hebben.

En, alcohol op het vliegtuig, een goed idee?

Zo drinken veel mensen graag een glas alcohol tijdens een vlucht. Om een reis te vieren of om te ontspannen. Toch is alcohol drinken in een vliegtuig niet zonder risico’s, vooral niet voor mensen met ademhalingsproblemen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Thorax'.

Op grote hoogte daalt de luchtdruk en het zuurstofniveau, wat invloed heeft op ons lichaam. Hoe beïnvloedt alcohol de hartslag en de slaapkwaliteit van vliegtuigreizigers? Om dat te ontdekken, verzamelden Duitse onderzoekers 48 deelnemers tussen de 18 en 40 jaar, waarna ze verdeeld werden in twee groepen. De eerste groep sliep onder normale atmosferische omstandigheden in een slaaplaboratorium, terwijl de tweede groep sliep in een cabine die een hoogte van 2.438 meter simuleerde. De helft van elke groep consumeerde alcohol voor het slapen.

Impact van alcohol drinken in een vliegtuig

De onderzoekers analyseerden de hartslag en de zuurstofsaturatie (SpO2) van de deelnemers. Wat bleek?

- De combinatie van alcohol en de gesimuleerde cabinecondities verlaagde de zuurstofsaturatie tot gemiddeld 85%, met een verhoogde hartslag van 88 slagen per minuut tijdens de slaap. Zonder alcohol daalde de SpO2 naar 88% en bedroeg de hartslag 73 slagen per minuut.

- Onder normale omstandigheden daalde de SpO2 naar 95% met 77 slagen per minuut voor degenen die alcohol dronken. Degenen die geen alcohol dronken hadden een SpO2 van 96% en een hartslag van 64 slagen per minuut.

- Uit de onderzoeksresultaten bleek ook dat alcohol de slaapkwaliteit verminderde. De diepe slaap duurde slechts 46,5 minuten onder invloed van alcohol en gesimuleerde hoogte, vergeleken met 92 minuten onder normale omstandigheden.

Belangrijk om te weten is dat de studie werd uitgevoerd op jonge, gezonde personen. De risico’s zijn waarschijnlijk een pak hoger voor oudere mensen of mensen met hartproblemen. De onderzoekers adviseren medische professionals, passagiers en luchtvaartpersoneel om zich meer bewust te zijn van de risico’s van alcoholconsumptie tijdens vluchten. Ze suggereren zelfs om de toegang tot alcohol aan boord te beperken, aangezien cardiovasculaire symptomen 7% van de medische noodgevallen tijdens vluchten uitmaken.

Bron: https://www.gezondheid.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht