ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Minder goed nieuws voor de Belgische Scientologen

Zo nu en dan komt Scientology nog eens in het nieuws...
door Tsenne Kikke - vrijdag 11 april 2014 5:19

Scientologen... Op elke spirituele beurs zie je ze staan, met hun 'e-meters', de verkorte naam voor elektro-psychometers. Het zijn - naar het schijnt - 'religieuze' elektronische instrumenten, die gebruikt worden als weergevende instrumenten om de geestelijke toestanden en de veranderingen die daarin optreden te meten van de personen die  de elektroden ervan, in de vorm van twee bombastische metalen cilinders - met beide handen vasthouden. Deze supergevoelige meters - want, die naalden slaan bij het minste uit -  mogen alleen gebruikt worden door 'Scientology geestelijken' of door een 'Scientology geestelijke in opleiding', om mensen 'te helpen' gebieden van geestelijke beroering op te sporen en ze onder ogen te zien.

De onderliggende gedachte daarvan - en dus de ware bedoeling - is: nieuwe volgelingen aantrekken.

Om te begrijpen wat zo'n E-meter - een soort van huidgalvometer, gebaseerd op de leugendetectors uit de jaren '50 van vorige eeuw -  doet, is het noodzakelijk enige basisconcepten van Scientology te begrijpen.

De mens bestaat uit drie fundamentele delen: het verstand, het lichaam en de thetan. De thetan is een onsterfelijk spiritueel wezen: de persoon zelf. De thetan bewoont een lichaam en heeft een verstand, dat is een verzameling mentale plaatjes.

Exterieur zijn, bijvoorbeeld, is de staat waarin de thetan, het individu zelf, buiten zijn lichaam is, met of zonder volledige perceptie en nog in staat het lichaam te controleren en te besturen. Wanneer iemand exterioriseert, bereikt hij een zekerheid dat hij een geestelijk wezen is, en niet een lichaam. Naturlijk geschiedt dit alles in de verbeeldingswereld. Denk hierbij aan trancetoestanden, (zelf)hypnose en autosuggestie.

Wanneer de E-meter aanstaat en iemand de elektroden vasthoudt, wordt een heel kleine stroom elektrische energie via het snoer van de E-meter doorheen het lichaam van de persoon en terug naar de E-meter gestuurd. 

Wanneer iemand die de elektroden van de E-meter vasthoudt en aan iets denkt, naar een beeld kijkt, een gebeurtenis opnieuw ervaart, een netelige vraag moet beantwoorden, of enig onderdeel van zijn verstand verschuift, beweegt de naald op de schaal, automatisch. Zoals ik reeds schreef, is het toestel te vergelijken met een 'leugendetector'. Met andere woorden: de naald beweegt altijd. De diverse naaldreacties op de E-meter vertellen de auditor waar de lading zich bevindt, en die behoort dan via 'auditing' te worden aangepakt - natuurlijk.

De Scientology-beweging werd in 1954 opgericht door de Amerikaanse sciencefictionschrijver L. Ron Hubbard en zou over de hele wereld zo’n 12 miljoen aanhangers tellen, verspreid over 8.000 kerken in 165 landen.

Onlangs las ik, dat ...

... twee vzw’s en tien leden van de Scientology-beweging zich voor de Brusselse correctionele strafrechter zullen moeten verantwoorden. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Het gaat om de vzw 'Scientologykerk van België' en het 'European Office for Public Affairs and Human Rights' van de internationale Scientologykerk. Het federaal parket wil Scientology laten veroordelen als criminele organisatie en beschuldigt de verdachten onder meer van oplichting, illegale geneeskunde, inbreuken op de privacywetgeving en afpersing.

Het eerste onderzoek naar de Scientologykerk ging al in 1997 van start toen een aantal ex-leden een klacht indiende. Tien jaar later, in 2007 dus, vroeg het parket om twaalf personen en twee vennootschappen, de Belgische tak van de Scientology Church en het Europese bureau van de internationale beweging, naar de correctionele rechtbank door te verwijzen.

Nog voor de raadkamer zich over die vraag kon uitspreken, opende het gerecht een tweede onderzoek, ditmaal nadat de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling, Orbem, een klacht had ingediend. Nu ging het om vermoedelijke valse jobaanbiedingen van Scientology, meer bepaald om advertenties van de organisatie waarin die zei op zoek te zijn naar personeel. Wie reageerde op de advertentie kreeg echter geen job maar kwam in een soort van vrijwilligersstatuut terecht.

Beide onderzoeken kwamen in handen van het federaal parket, dat besloot ze samen te voegen. Dat gebeurde enkele maanden geleden. De raadkamer heeft nu beslist dat de feiten waarvan één van de verdachten beschuldigd wordt, verjaard zijn en dat het dossier van een tweede verdachte afgesplitst moet worden omdat de man Engelstalig is. Tien andere leden en de twee vzw’s zijn wél doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Zij kunnen natuurlijk nog altijd in beroep gaan tegen die beslissing.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht