ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tom Cruise en de Church of Scientology in het nieuws

Scientology is geen sekte?...
door Tsenne Kikke - woensdag 16 januari 2008 23:55

Mensen hebben verschillende niveaus van bewustzijn. Maharaja, Boeddha, Jung, Osho, Gurdjieff en vele anderen hebben getracht de wezenlijke natuur van de mens te beschrijven, elk op hun manier. Maar, vanuit welk punt op het grondvlak je ook vertrekt: iedereen kan de top van de piramide bereiken, naar het schijnt. Iedereen wordt daarvan in de mogelijkheid gesteld. Iedereen draagt dus het potentieel in zich. Maar opgepast: mogelijkheden zijn nog altijd geen garanties, zegt men ons daarbij. Met andere woorden: de mens wordt als baby niet met een garantiebewijs geboren.

De mens... wie of wat is 'de mens'? Sommigen schrijven: 'een ontwikkeld zoogdier'. Anderen aanschouwen de mens als 'geschapen naar Zijn beeld en gelijkenis'. Weer anderen denken dat ze God zelf zijn, enzovoorts. Voor zakenlieden zijn mensen 'klanten', of 'potentiële klanten'. Voor een priester zijn 'mensen' volgelingen, of 'potentiële volgelingen'. Voor een arts of chirurg zijn de meeste mensen 'patiënten'. Mensen, die oorlog met elkaar voeren, bekijken de 'medemens' als 'vijand', et cetera. Er bestaan 1001 verschillende definities over het begrip 'mens', afhankelijk van wie door welke bril kijkt.

Elke mens belijdt een godsdienst. De meesten onder ons toch. Zelfs indien je in 'niets' gelooft is dit niets een niet iets. Metafysisch gezien een 'iets dat niet is'. Je gelooft dus in Niets. Dat is ook een geloof of overtuiging. Vooral de mens, die niet beseft dat hij een lichaam heeft, maar dat lichaam niet 'is', kan met het geconditioneerde denken rondlopen dat er niets is om in te geloven. Of, hij gelooft enkel en alleen in zichzelf, en dat is ook prachtig. Iedereen gelooft, of loopt met overtuiging rond die hij ooit hier of daar heeft opgenomen en daar een persoonlijke waarde aan heeft gehecht.

Nu maakt de ''mens' een onderscheid tussen een godsdienst en een sekte. Eén van die sekten draagt de naam Church of Scientology. Op het internet kan je er alles over lezen.

Mensen zoals Jung en Gurdjieff hebben hun gehele leven gewijd aan de studie van de 'mens' en zijn mogelijkheden. Jung maakte zich sterk met zijn archetypen, Freud dacht dat iedereen seksueel overspannen was, en Gurdjieff trachtte ons bewust te maken dat de mens slaapt en hij daarom diende te ontwaken. Maar, dat trachtte een Jezus ons ook met hand en tand en met de hulp van tientallen parabelen te vertellen.

Buiten het feit dat de Church of Scientology volgens velen een sekte is, zijn sommigen onder ons er zich tevens 100% van bewust dat de leer die ze brengt de mens nog in een veel diepere slaap wiegt. Daar waar een Gurdjieff ons vertelde dat we als het ware 'machines' zijn, omdat alles in ons 'gebeurt', en hij de betrachting koesterde om ons dit te laten inzien, spelen de Scientologen deze werkelijkheid uit, en behandelen de mens daadwerkelijk als een ware machine.

Gurdjieff vertegenwoordigde een zeer hoogstaande en oude leer, die onder andere zegt dat mensen net als machines ageren. Alles gebeurt in hen, automatisch, machinaal - zoals hun denken, hun emoties, hun ademhalen, hun hartslag, hun reacties, et cetera. Ze hebben over niets enige controle, beweerde hij. Probeer anderzijds maar eens 5 minuten lang aan één ding te denken... het is onmogelijk. Binnen de seconde doemen andere gedachten op, zomaar, automatisch. Toch gebeurt dat denken in jouw hoofd!

Heeft de mens één Wil?... Willetjes, misschien, zoals: wensen, hunkeringen, verlangens, lusten, begeerten, verbeelding, dromen, enzovoorts. De Kunst bestaat er dus uit om te 'ontwaken'. Ook weer zo'n woord dat weinigen onder ons begrijpen. Waarom? Omdat iedereen denkt dat hij reeds wakker is... Zie: als ik tijdens jouw slaap in jouw dromen verschijn en je dan vertel dat je aan het dromen bent... ook dan zou je me niet kunnen geloven.

Met andere woorden, zegt de Gurdjieffleer: als je tot het besef komt dat je een lichaam hebt, maar dat lichaam niet bent... wie of wat ben je dan wel? In elk geval: niet jouw ego met zijn honderden verschillende maskers, of persoonlijkheden, waarvan elkeen van hen 'ik' wordt genoemd en een tijdje over ons lichaam regeert, totdat een ander 'ikje' weeral overneemt. Want, dat ego behoort toe aan het lichaam. Het lichaam is stof en zal dan ook automatisch tot stof vergaan, tezamen met dat ego, bedoel ik.

Gurdjieff trachtte ons iets te doen inzien. De leer van L. Ron Hubbard, de Scientology, laat het de mens niet 'in-zien', maar speelt het uit en gebruikt het tegen hem. Hubbard zelf karakteriseerde Scientology als een 'toegepaste religieuze filosofie'. De leer is er niet om begrepen te worden. De woorden zeggen het zelf: de filosofie wordt op de mens toegepast en de hogeren regeren over de lageren.

Tom Cruise Scientology over Scientology ...

Nota: Vele afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2008 werden achteraf verwijderd, omdat ze verouderd waren en teveel ruimte in beslag namen...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht