ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Voodoo

Voodoo, niet te verwarren met hoodoo, is een religie die zijn oorsprong vindt in West-Afrika, met name in Togo en Benin. Bij voodoo wordt het geloof in een schepper, bijgestaan door lagere goden, godinnen, voorouders en geesten gecombineerd. Het woord 'voodoo' is afgeleid van de Vodu, de 14 mindere goden van West-Afrika.

Door de trans-Atlantische slavenhandel heeft het voodooïsme zich verspreid naar het Amerikaanse continent waar verschillende varianten van deze religie zijn ontstaan, zoals de 'Santería' op Cuba en 'Vodou' in Haïti. In Suriname vermengde de Afrikaanse voodoo zich met indianenrituelen, waaruit het huidige 'winti' ontstond. In Brazilië mengde het zich met de leer van de Rooms-katholieke Kerk waardoor 'Candomblé' ontstond. Ook het Amerikaanse Louisiana kent een sterke voodootraditie.

Voodoo, uitgesproken als 'voedoe', is een officiële godsdienst in de staat Benin. In dit land wordt op 10 januari de voodoodag gevierd. In Benin en in het buurland Togo zijn voodookloosters te vinden. Ook Haïti heeft sinds 2003 de Vodou als officiële religie ingevoerd. Voodoogemeenschappen kiezen er nog wel eens voor hun religie te combineren met een ander geloof, waarvan de meesten katholiek zijn, en hierdoor wordt door buitenstaanders wel eens vergeten dat voodoo toch echt een op zichzelf bestaande religie is.

Offerrituelen spelen een centrale rol in het leven van een voodoovolgeling. Hierbij worden dagelijks kleine hoeveelheden voedsel, tabak of rum geofferd. Ook worden speciaal voor dit doel gemaakte voorwerpen gebruikt. Dit zijn potten, kalebassen, schalen en figuren van aardewerk. Deze worden niet alleen gebruikt om de geesten te voeden maar dienen tegelijkertijd ook als hun tijdelijke behuizing waardoor hun krachten gebruikt kunnen worden. Door te putten uit dit reservoir van krachten zou de mens zijn leven een gunstige wending kunnen geven.

Voodoo kent ook offerfeesten waarbij een priester de offers uitvoert waarna er gedanst wordt, soms in trance.

Het meest bekende voorwerp uit deze rituelen is de voodoopop. Deze worden in werkelijkheid niet erg veel gebruikt.  Een voodoopop beeldt een bepaald persoon uit waarvoor genezing of een beter lot gevraagd wordt. Ook kan iemand via zo'n voodoopop vervloekt worden, door de pop te verbranden, te doorboren of in een kistje te begraven.

Binnen de Voodoogemeenschap worden verschillende Loa's gediend. Een Loa is een geest of godheid met bijzondere krachten. Meestal richt een gemeenschap zich op één van de meer dan tweehonderd Loa's. Elke Loa heeft een symbool dat een vévé wordt genoemd. Bekende Loa's, goden en geesten, onder andere, zijn:

• Baron Samedi: de Loa van de dood. Hij wordt aangeroepen om te voorkomen dat iemand zal sterven.
• Papa Legba: de Loa van het hiernamaals. Via hem wordt gecommuniceerd met de doden.
• Legba: wachter bij de poort naar de wereld der geesten: via hem loopt dus meestal het contact.
• Shango: kan ondersteunend werken bij processen, moed, kracht, bescherming, vuur.
• Oshun: vergelijkbaar met Venus/Aphrodite, heksengodin, die meestal door vrouwen om hulp wordt gevraagd.
• Oya: Godin van de plotselinge verandering, rivier.
• Yemaya: volle maan, moeder, beschermt foetus, twee verschijningsvormen La Balianna en Sirene, water, vrouwelijke macht/kracht.
• Obatala: tweeslachtig (mannelijk én vrouwelijk), bevrijding, schepping in stand houden, genezing.
• Ogun: vuur, gunstenmagie, mannelijk, verschillende verschijningsvormen, bos, krijger loa.
• Agwé: standvastig, vergelijkbaar met zeegod Neptunus. Wordt aangroepen om water te kalmeren? of veilig over te varen, visvangst, watertoestand.
• Damballah: worden aangeroepen om op te laden met levenskracht. Hoeder kosmisch weten in slangengedaante, vormgeworden apen.
• Loco: Oergod. Eerste priester die in een loa veranderde. Heeft een bemiddelende rol tussen de mens en de goden.
• Zaka: plantengod. Is de plattelandsbevolking goedgezind, houdt zich met hun kwesties bezig.
• Simbi: wachters bij bronnen en moerassen. Symbool: slang. Nabij de geesten der doden. Water. Bemiddelaarsrol tussen de mens en de goden. Belichamen het onderbewuste. Worden aangeroepen voor hulp bij tovenarij.

Voodoo kent ook een magische kant die ‘hoodoo’ genoemd wordt, als 'hoedoe' uitgesproken. Hierbij worden voorouders en of geesten opgeroepen om zieken te genezen, macht uit te oefenen, of om de toekomst te voorspellen. Hierbij kent men een onderscheid tussen witte- en zwarte hoodoo. Bij zwarte hoodoo is sprake van zwarte magie. De grens tussen hoodoo en voodoo is nog weleens erg vaag.

Voodoo maakt deel uit van de meer dan 4.000 religies die er op deze planeet Aarde te vinden is. In elk geval is dit het zoveelste bewijs dat elke religie, die men in zichzelf meedraagt, afhankelijk is van de plaats van geboorte, en dus nooit de énige Ware kan zijn.

Organisaties gespecialiseerd in voodoo


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in voodoo op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht