ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Slecht slapen door dromen

Onthoud je jouw dromen?…
door Tsenne Kikke - zaterdag 11 januari 2025 2:24

Mensen hebben de neiging om iedere nacht ongeveer twee uren te dromen. Alleen lang niet iedereen herinnert zich die dromen. Slapen en dromen zijn heel complex en blijven nog altijd een mysterie voor wetenschappers. Jij bent je waarschijnlijk wel bewust van je dromen. Misschienk slaap je slecht door veel dromen en wil je weten of je hier iets aan kunt doen.

Dromen vinden bijna altijd plaats tijdens jouw Remslaap. Een soort slaap waar je veel van nodig hebt om weer uitgerust aan de dag te beginnen. Bij frequent dromen breng je dus ook veel tijd in de Remslaap door. Je zou dus zeggen dat veel dromen ervoor zorgt dat je goed slaapt. Maar helaas gaat dat dus niet altijd op. Soms zijn dromen namelijk zo intens dat je 's nachts geregeld wakker wordt en ’s ochtends totaal niet uitgerust bent. Dit is zeker het geval bij nachtmerries. Tijdens deze extreem angstige dromen schrik je meestal badend in het zweet wakker.

Wat is een droom?

Dromen zijn hallucinaties die optreden tijdens bepaalde slaapfasen. Ze zijn het sterkst tijdens jouw Remslaap. Tijdens die slaapfase is je brein als het ware een soort overactieve video-projector. Als je slaapt zijn bepaalde hersengebieden actief en andere juist niet. Dit zorgt voor een soort omgekeerde verwerking van informatie. Overdag neem je informatie uit de buitenwereld waar, tijdens een droom wordt informatie vanuit jouw hersenen aan jou geprojecteerd. Het is net alsof het van buiten komt en daardoor kun je het omschrijven als een film van je eigen gedachten.

Er is geen definitief bewijs, maar meestal zijn dromen autobiografische gedachten op basis van jouw recente activiteiten, gesprekken of andere kwesties in je leven. Als je tijdens of vlak na een droom wakker wordt, kun je de droom meestal nog terughalen. Dit gebeurt als je ’s nachts uit jezelf wakker wordt. Maar, als je gewekt wordt door de wekker en dus uit jouuw Remslaap wordt gerukt, kun je de beelden vaak niet meer (of nog maar heel kort) vasthouden. Eenmaal uit bed ben je de droom dus vergeten.

Wanneer droom je?

Zoals je hebt kunnen lezen, droom je tijdens je Remslaap. Om dit beter te begrijpen is het handig om te weten dat er twee basistypen slaap zijn: Remslaap en niet-Remslaap. Deze hebben verschillende fasen. Tijdens een nacht doorloop je verschillende keren deze stadia:

Fase 1: Niet-Remslaap - Deze fase duurt  5 tot 10 minuten. Het is de omschakeling tussen wakker zijn en in slaap vallen.

Fase 2: Niet-Remslaap - Dit is een periode van een soort tussenslaap. Hier ga je over van een lichte slaap naar een diepere slaap.

Fase 3: Niet-Remslaap - Deze periode van diepe slaap heb je (net als de Remslaap) nodig om de volgende dag weer fris wakker te worden.

Fase 4: Remslaap - Deze fase treedt op ongeveer 90 tot 120 minuten nadat je in slaap bent gevallen. Je droomt wanneer je in een Remslaap bent. Gedurende deze fase bewegen je ogen snel van links naar rechts onder gesloten oogleden. Je arm- en beenspieren raken verlamd zodat je niet in actie komt tijdens een droom. Dit is een mooi beschermingsmechanisme van je lichaam. (Dit moet overigens niet verward worden met slaapverlamming).

De volgorde van de slaapstadia is echter niet precies van fase 1 naar fase 4. Je doorloopt eerst fase 1, 2 en 3. Voordat je naar fase 4 gaat, keer je eerst nog een keer terug naar fase 1 om vervolgens in fase 4 te belanden.

Oorzaken van veel dromen

Heb je elke nacht veel dromen en slaap je daardoor niet zo goed? Dan is het niet gek dat dit vroeg of laat voor problemen gaat zorgen. Goed slapen is namelijk heel belangrijk voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Het is dan ook verstandig om jouw slaapkwaliteit te verbeteren. Er zijn een aantal oorzaken waardoor het zou kunnen dat jij veel droomt.  Probeer te achterhalen of deze ook op jou van toepassing zijn. Op deze manier kun je wellicht aanpassingen doorvoeren waardoor het vele dromen minder wordt en jij hopelijk weer beter gaat slapen. Deze oorzaken zijn, onder andere:

Slaaptekort: Dit klinkt misschien een beetje gek voor jou. Je hebt het idee dat je slecht slaapt door veel dromen. Maar draai het  eens een keer om. Kijk eens goed naar jouw slaap. Is dat wel voldoende? Veel mensen denken dat ze met 6 uur slaap wel weer klaar zijn voor een nieuwe dag. Toch hebben de meeste volwassenen zeker  8 – 9 uur slaap per nacht nodig. Een slaapgebrek kan namelijk leiden tot intenser dromen.

Slaapstoornis: Bepaalde slaapstoornissen kunnen voor levendige dromen zorgen. Mensen die last hebben van narcolepsie zeggen dat ze vaak levendige dromen hebben die bizar of erg verontrustend kunnen zijn.

Narcolepsie is een slaapstoornis die gedurende de dag plotselinge (niet te voorkomen) slaapaanvallen veroorzaakt. Bij narcolepsie val je kort nadat je in slaap bent gevallen in de Remslaap. Dit kan ervoor zorgen dat je een levendige droom hebt, zelfs tijdens een kort dutje.

Alcohol: Alcoholgebruik kan jouw Remslaap onderdrukken. Wanneer je stopt met drinken, kan dit leiden tot ongewoon levendige en intense dromen.

Slechte geestelijke gezondheid: Bij een aantal geestelijke aandoeningen kun je meer last hebben van veel dromen. Dit zijn: angst, depressie en schizofrenie.

- Mensen met angst kunnen heel levendige dromen ervaren. Vaak bevatten deze dromen situaties van grote angst of paniek. Voorbeelden zijn te laat komen of algemene schaamte.

- Depressieve mensen hebben vaak ook levendige dromen. Meestal komen thema’s als een slecht zelfbeeld voor. Soms leiden deze dromen zelfs tot paniekaanvallen.

- Bij schizofrenie zie je vaak tijdens een terugval dat dromen intenser worden. Dit kan ook voorkomen bij een dissociatieve stoornis.

Gebruik van bepaalde middelen

Bij het gebruik van bijvoorbeeld marihuana, cocaïne en ketamine kun je last krijgen van levendige of onaangename dromen. Mensen die herstellen van een verslaving hebben vaak levendige dromen over het gebruik van het medicijn waar ze verslaafd aan waren. Dit komt best vaak voor en experts denken dat deze dromen deel uitmaken van de impact die drugsverslaving heeft op de hersenen.

Bijwerking van medicijnen

Alle medicijnen hebben mogelijk bijwerkingen. Wellicht gebruik je medicijnen en kan een bijwerking slechte of levendige dromen zijn. Er zijn een aantal medicijnen waarvan bekend is dat deze levendige dromen of nachtmerries kunnen veroorzaken. Dit zijn:

- Antidepressiva, waaronder tricyclische monoamine-oxidaseremmers en selectieve serotonine heropname remmers.

- Centraal werkende antihypertensiva, zoals bètablokkers, rauwolfia-alkaloïden en alfa-agonisten.

- Medicijnen voor aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, waaronder levodopa (Larodopa) en selegiline (Eldepryl).

Zwangerschap

Veel dromen komt tevens vaak voor bij zwangere vrouwen. Deze dromen kunnen heel levendig zijn en soms zelfs overslaan in een nachtmerrie. Schommelingen in de hormonen kunnen een rol spelen, maar ook stress. Vaak is er onbewust toch een angst voor de bevalling of voor het ouderschap.

Spanning

Stress en traumatische gebeurtenissen kunnen leiden tot levendige dromen. Onderzoekers geloven dat dit komt door de rol die dromen spelen in het geheugen en het verwerken van emoties.Mensen die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ervaren, hebben meer kans om slechte levendige dromen te hebben dan mensen die geen last hebben van PTSS.

Waarom dromen we?

Er is geen duidelijk antwoord op deze vraag. Niemand weet precies waarom we dromen. Maar, er bestaan wel heel veel theorieën, waaronder:

Emoties verwerken: Sommige onderzoekers denken bijvoorbeeld dat we dromen om intense emoties te verwerken of om emotionele herinneringen gemakkelijker te verwerken. Als je slaapt, werken je hersenen op een veel emotioneler niveau dan wanneer je wakker bent. Hierdoor kunnen je hersenen verbindingen maken met betrekking tot je gevoelens die je bewuste zelf niet zou maken.

Omgaan met bedreigingen: er zijn echter ook onderzoekers die geloven dat dromen ons helpen hoe we moeten handelen bij bedreigingen overdag. Een droom is dan dus een soort oefening. Tijdens het dromen is de amygdala het meest actief. Dit is een gebied in je hersenen dat wordt geassocieerd met het overlevingsinstinct en de vecht- of vluchtreactie.

Eén theorie suggereert dat (omdat de amygdala actiever is tijdens je slaap dan in de tijd dat je wakker bent) dit de manier van je hersenen kan zijn om je klaar te maken om met een bedreiging om te gaan. Gelukkig worden tijdens je Remslaap zenuwsignalen naar je spieren gestuurd om te ontspannen. Op die manier probeer je niet te rennen of te slaan tijdens je droom.

Creativiteit versterken: dan is er nog een theorie dat het dromen jouw creatieve neigingen helpt te vergemakkelijken. Misschien ben je wel eens wakker geworden met een geweldig idee voor een film, een boek of een liedje. Normaal gesproken heb je een soort filter dat je creatieve flow kan beperken, maar tijdens je slaap hebben je gedachten en ideeën geen beperkingen. Ben je creatief ingesteld en kun je dat beetje hulp in je dromen wel gebruiken? Leg een notitieblokje op je nachtkastje. Bij het wakker worden kun je meteen de creatieve ideeën opschrijven. Meestal ben je ze namelijk weer heel gauw vergeten.

Geheugenhulp: als laatste zou het kunnen zijn dat we dromen als geheugenhulp. Dromen zouden je dan helpen om belangrijke herinneringen en dingen die je hebt geleerd op te slaan. Daarnaast zorgen dromen ervoor dat je onbelangrijke herinneringen kwijtraakt en ingewikkelde gedachten en gevoelens gesorteerd worden. Onderzoek toont aan dat bij het leren van nieuwe informatie je slaap ervoor zorgt dat je dit beter onthoudt.

- Het is wel duidelijk dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag ‘Waarom dromen we?’. Juist daarom zijn ook zoveel mensen op zoek naar de betekenis van hun droom. Want wat betekent het eigenlijk als je over iemand droomt? Ben je écht zwanger als je dat droomt? En wat zegt het als je steeds droomt dat je tanden uitvallen? Zomaar een paar dromen die veel voorkomen en waarvan mensen graag de betekenis willen weten. Je leest een uitgebreide uitleg van deze dromen iets verderop in dit artikel.

Hoe lang duurt een droom?

De meeste mensen dromen iedere nacht, maar lang niet alle dromen herinneren wij ons. Soms voelt een droom heel kort. Vaak gaan deze dromen over heel goede dingen. Herken je dat? Je droomt over je perfecte date en voordat je het weet is de droom weer voorbij. Andere dromen kunnen je soms het gevoel geven dat deze de hele nacht doorgaan. Dit is vooral vervelend als deze dromen eng zijn of je angst bezorgen. Vraag jij je ook weleens af wat de werkelijke lengte van een gemiddelde droom is? Dat is niet raar, veel mensen hebben deze vraag. Onderzoekers proberen nog steeds naar antwoorden te zoeken. Dromen blijft een mysterieus iets.

Precies weten onderzoekers het dus niet, maar velen geloven dat het varieert. De meeste experts geloven bovendien dat je per nacht wel tientallen dromen kunt hebben. Waarschijnlijk herinner je ze lang niet allemaal. Lauri Quinn Loewenberg is droomexpert, auteur en media-persoonlijkheid. Hij beweert dat we gedurende de nacht elke 90 minuten dromen, hierbij is elke droomcyclus langer dan de vorige. Hij meent dat de eerste droom van de nacht ongeveer vijf minuten lang is en de laatste droom voordat je wakker wordt 45 minuten tot een uur kan duren.

Andere onderzoekers zijn het weer niet eens over de lengte van dromen. 'Psychology Today' zegt dat de Remslaap tot 45 minuten kan duren, waardoor ze geloven dat dromen zo lang kunnen zijn. Maar het blijft een ding dat ze geen definitieve methode hebben om ze te timen, dus ze kunnen niet echt zeker zijn.

Al deze meningen betekent echter niet dat er nooit studies zijn gedaan over dit onderwerp. William Dement is droom- en slaaponderzoeker. Hij voerde twee onderzoeken uit die aantoonden dat droomtijd vergelijkbaar was met realtime. William Dement volgde slapers en registreerde  de lengte van hun dromen door hun snelle oogbeweging te observeren. Hij wekte dan de dromers en liet ze een beschrijving van hun meest recente droom opschrijven, ervan uitgaande dat langere dromen meer woorden zouden vereisen dan kortere dromen.

Op de vraag: ‘hoe lang duurt een droom?’ is dus niet zomaar een panklaar antwoord te geven. Dromen zijn heel moeilijk om vast te leggen, waardoor onderzoekers niet precies kunnen zeggen hoe lang ze duren. Ze kunnen een inschatting maken, maar ze weten het nooit zeker. Gezien het bewijsmateriaal kunnen we enigszins aannemen dat dromen niet langer dan ongeveer 45 minuten duren.

Hoe kun je dromen voorkomen?

Als je slecht slaapt door het dromen, ben je waarschijnlijk op zoek naar oplossingen om het dromen te voorkomen. Dromen heb je niet helemaal zelf in de hand en er bestaan al helemaal geen pilletjes om ze te voorkomen. Gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om de kans op dromen te verminderen. Hierdoor kan het zijn dat jij beter gaat slapen. Hieronder lees je een aantal zaken om dromen te voorkomen:

- Neem een warm bad voor het slapengaan. Een warm bad zorgt voor een ontspannen lichaam. Hierdoor val je rustiger in slaap en neemt de kans op dromen af. Slaapmeditatie kan er ook voor zorgen dat je met een ontspannen gevoel in bed gaat liggen.

- Vermijd stoffen zoals marihuana, cocaïne en ketamine.

- Drink geen of weinig alcohol.

- Zorg voor een goede slaaphygiëne. Een goede slaaphygiëne betekent dat je een kamer gebruikt die geschikt is om in te slapen. Fel licht en harde geluiden moeten vermeden worden. Probeer de kamer ook op een comfortabele temperatuur te houden en zorg voor een goed matras, kussen en beddengoed. Als je al deze zaken op orde hebt, verklein je de kans op slechte of levendige dromen.

- In geval van een zwangerschap en/of kortstondige stress verdwijnen de levendige dromen vrijwel altijd weer als je eenmaal bevallen bent of geen last meer hebt van de stress.

Dromen betekenissen

Dromen zijn vaak heel raar. Soms is het echt een verhaal, maar ook heel vaak zijn het flarden en kun je er geen touw aan vastknopen. Veel mensen vragen zich af wat hun droom betekent. Van leuke dromen hoop je natuurlijk dat ze uitkomen, maar al die enge of angstaanjagende dromen…: die wil je toch zo snel mogelijk vergeten en al helemaal niet dat ze waarheid worden? Er zijn ontzettend veel soorten dromen. Ook dromen die vaak voorkomen. Er zijn hele boeken vol over geschreven. In dit blog is het dan ook onmogelijk alle betekenissen te omschrijven. Hieronder worden drie dromen uitgelicht. Deze komen vaak voor en heel veel mensen zoeken online naar de betekenis van deze dromen.

1- Je wilt dat een persoon jou leuk vindt of bewondert...

Als je over iemand droomt is dit een teken dat je zijn of haar goedkeuring of aandacht verlangt. Dit kan komen omdat die persoon jou genegeerd heeft of niet bezig is met jouw ontwikkelingen. Je hebt behoefte aan mensen die je leuk vinden of bewonderen. Dromen over deze persoon kan voor jou lastig aanvoelen. Misschien heb je dingen met hem of haar gedeeld die je niet snel met een ander deelt. Nu maak je je zorgen over hoe hij/zij over je denkt.

2- Je voelt je buitengesloten of eenzaam...

Dromen over een bepaald persoon kan betekenen dat je je eenzaam, verdrietig of gebruikt voelt. Je mist iemand intens, maar dat gevoel is niet wederzijds. Je denkt constant aan deze persoon en worstelt met gevoelens van wel of niet verder gaan met deze persoon. Het liefst zou je willen dat hij of zij terug is in je leven en alles weer normaal is. Nieuwe relaties of vriendschappen aan gaan kan moeilijk zijn omdat je alleen aan de persoon denkt die je hebt verloren. In plaats van nieuwe herinneringen te maken, geniet jij meer van herinneringen uit het verleden.  Als je deze persoon in het dagelijks leven nog ziet, kun je je buitengesloten of eenzaam voelen wanneer hij of zij met andere mensen omgaat. Je vraagt je af of het ooit beter zal worden en hoe het verder gaat. Het goede nieuws is dat hij of zij waarschijnlijk ook aan jou denkt, zelfs als die persoon geen tekenen vertonen. Dat komt waarschijnlijk omdat het ook voor hem of haar moeilijk is om verder te gaan.

3- Iemand zal van je profiteren...

Als je over iemand droomt kan dat een teken zijn dat diegene misbruik van je zal maken of je emotionele pijn kan bezorgen. Deze droom kan een soort waarschuwing zijn om achterdochtig te zijn over deze persoon en zijn of haar motief. De relatie met deze persoon heeft jou emotioneel of financieel kwetsbaar gemaakt. Je maakt je zorgen of ze van je zullen stelen of iets van je afnemen wat jou toebehoort. Wees voorzichtig wat je aan deze persoon vertelt, dit kan in je nadeel werken. Vaak vertel je dus niet te veel en houd je je diepste gedachten voor jezelf. Gelukkig kun je aan de andere kant nog steeds leuk en spontaan zijn.

4- De persoon in je dromen denkt aan jou...

Over iemand dromen kan betekenen dat die persoon aan jou denkt of over jou droomt. Dit kan soms een grote verrassing voor jou zijn! Als je droomt over iemand die je al heel lang niet meer hebt gezien, denkt diegene waarschijnlijk aan jou of komt hij of zij binnenkort weer in jouw leven. Als je iemand weer ziet kun je eens goed letten op zijn of haar lichaamstaal. Je komt er dan gauw achter of er positieve of negatieve gevoelens zijn richting jou. Als je deze persoon liever niet in je leven wilt, vertel dan niet over je droom. Als je daarentegen op zoek bent naar een gemakkelijke manier om het ijs te breken, kan het vertellen van je droom helpen die verbinding te creëren waarnaar je op zoek was.

5- Je leven zou anders zijn als je bij die persoon was...

Over een bepaald persoon dromen kan ook betekenen dat je je zorgen maakt of je de juiste beslissingen hebt genomen in je relaties. Als iemand in jouw dromen verschijnt, kan dit betekenen dat je nieuwsgierig bent naar hoe jouw leven zou zijn met deze persoon samen. Ook al ben je blij met je huidige partner, soms is het leuk om je voor te stellen hoe het anders zou zijn gelopen. Misschien zou je leven in financieel opzicht beter zijn of zou je meer voldoening voelen. Als je zelf financiële problemen hebt, is het spannend om over deze persoon te dromen. Dromen over iemand kan betekenen dat er verandering in relaties kan optreden. Het kan hoop geven dat dingen snel ten goede zullen veranderen.

Droom over tanden die uitvallen

Heb je dit wel eens gedroomd? Naar, hè. De ene na de andere tand valt uit je mond en je kunt het niet tegenhouden. Je zit met een doekje onder je mond en weer valt er een brok op. Het is best een angstaanjagende droom. Vreselijk toch als je met al die gaten in je mond onder de mensen moet komen? Als je wakker wordt, voel je meestal direct aan je mond of alles in orde is. Wat een opluchting!

Sommige mensen denken dat het aan hun mondhygiëne ligt. Toch is de kans vrij groot dat deze droom niets met jouw mondverzorging te maken heeft. Maar wat betekent het dan? Veel mensen denken dat dit type droom altijd negatief is. Dat is gelukkig niet zo. Het kan ook een positieve betekenis hebben. Hieronder lees je vijf positieve en vijf negatieve betekenissen van een droom waarbij je tanden eruit vallen:

5 positieve betekenissen

1- Tekenen van persoonlijke groei: tanden staan vaak symbool voor opgroeien; je wordt geboren zonder tanden, je krijgt je melktanden, je verliest je melktanden en krijgt uiteindelijk volwassen tanden. Als je als volwassen persoon droomt dat je tanden uitvallen kan deze droom een evolutie van de ene situatie naar de andere voorstellen.

2- Wedergeboorte: Volgens psycholoog C.G. Jung symboliseert een droom met uitvallende tanden de geboorte van iets nieuws. Het uitvallen van de tanden weerspiegelt de spanning (en soms pijn) die gepaard gaat met het starten van iets nieuws. Hierbij kun je denken aan een nieuwe baan, een nieuw huis, een nieuwe relatie of een periode van significante groei.

3- Een geheime wens om gekoesterd te worden: Deze betekenis geeft aan dat je terug wil naar een gemakkelijkere tijd. Bijvoorbeeld naar toen je nog een kind was en papa en mama overal voor zorgden. Het geeft ook aan dat je een periode van potentiële groei tegemoet gaat, en als je het goed speelt, alles geweldig zal worden.

4- Hernieuwde kracht en zelfrespect: Tanden kunnen ook gezien worden als symbolen van kracht. Dus als jij droomt dat je tanden eruit vallen kan dit betrekking hebben op je persoonlijke kracht. Het kan uiteindelijk betekenen dat je meer controle krijgt over je omgeving of anderen of dat je zelfvertrouwen toeneemt in een zakelijke situatie of persoonlijke relatie.

5- Kijken naar verlies en persoonlijke groei: Als je door een radicale levensverandering gaat, kan een droom waarbij je tanden eruit vallen je behoefte vertegenwoordigen om voor jezelf te zorgen. Wellicht ervaar je groei en ontdek je persoonlijke aspecten die eerder verborgen waren of ontwikkelde aspecten die verwaarloosd waren.

5 negatieve betekenissen

1- Onzeker voelen: Het uitvallen van je tanden wordt ook wel geassocieerd met verlies en belangrijke levensveranderingen. Deze droom kan dus betekenen dat je te maken hebt met een verlies. Dit kan een abrupt einde aan een relatie zijn of een andere baan.

2- Een freudiaans ding: Volgens Freud staat een droom waarin je tanden uit je mond vallen voor seksuele repressie. De tanden die uitvallen worden beschouwd als een symbool  van castratie en angst voor de mannelijke geslachtsorganen. Het kan ook verband houden met angst voor seksuele interactie met een partner. Een minder letterlijke interpretatie zou het idee van machteloosheid, agressie en bezorgdheid over je veiligheid kunnen zijn.

3- Kostbare compromissen sluiten: Een droom van uitvallende tanden kan voorkomen als je wordt geconfronteerd  met een beslissing, maar je niet tevreden bent met de opties. Het kan zijn dat je gedesillusioneerd bent over je carrière , maar je ook zorgen maakt over de kosten als je besluit opnieuw te gaan studeren.

4- Bezorgdheid over zelfbeeld: Vaak betekent een droom met uitvallende tanden dat je angst hebt om ouder te worden. Misschien word je minder productief of efficiënt op je werk of ontstaat er een gebrek aan assertiviteit.

5- Niet bereid om een keuze te maken: Bij deze interpretatie kun je de prijs van inactiviteit benadrukken. Of het kan een gevoel geven dat je het vermogen bent kwijtgeraakt om kritieke informatie te verwerken die nodig is om een beslissing te nemen.

Dromen dat je zwanger bent

Dromen over zwanger zijn, kan heel veel kanten opgaan. Misschien doe je in je droom een zwangerschapstest, ben je onderweg naar de verloskamer of ben je heerlijk babykleertjes aan het scoren bij de Prénatal. Maar wat de details ook zijn; dromen dat je zwanger bent, kan een schok zijn. Vooral als je in het echt helemaal geen kinderen hebt.

Droomdeskundigen zeggen dat zwangerschapsdromen vaak de relatie van de dromer met hun creativiteit symboliseert. Dus in je droom ben je misschien fysiek zwanger, maar dat kan wijzen op een idee of project in jouw gedachten. De droom kan ook betekenen dat je een vervaldatum nadert.

Dromen dat je zwanger bent kan dus een kans zijn om jezelf als creatief persoon beter te begrijpen. Dromen over een ongeplande zwangerschap of dat je iets monsterlijks baart, kan wijzen op een gebrek aan vertrouwen in je visie. Terwijl dromen over een gelukkige en gezonde zwangerschap er op kan duiden dat je echt opgewonden bent om jezelf te uiten.

Natuurlijk kun je ook dromen over zwanger zijn als je daar erg mee bezig bent. Moeder zijn, vader zijn, een kind hebben…: als je sterk over het ouderschap nadenkt, is het logisch dat je hierover gaat dromen.

Als derde kan het zijn dat zwangerschapsdromen problemen met seksualiteit, relaties, onvervulde verlangens of onbewuste angsten verloochenen. Alle interpretatie hebben dus eigenlijk één ding gemeen: verandering. Dus dromen dat je zwanger bent kan betekenen dat je bezig bent met een nieuw project, een vooruitzicht hebt op het krijgen van een kind of dat je een vage bezorgdheid hebt over je persoonlijke leven. Je staat voor een verandering in je leven en je onderbewustzijn zegt misschien dat het tijd is om daar rekening mee te houden.

Tot slot …

Iedereen heeft af en toe levendige dromen. Dat is absoluut niet erg. Er zijn talloze zaken die kunnen bijdragen aan veel dromen. Hierbij kun je denken aan een zwangerschap, stress of medicijngebruik. Zelfs een onderliggende slaapstoornis kan ervoor zorgen dat je veel droomt.

In de meeste gevallen verdwijnen levendige dromen vanzelf. Het is in ieder geval belangrijk dat je zorgt voor een gezond slaappatroon. Als je echter regelmatig last hebt van verontrustende levendige dromen en je hierdoor een ernstig slaaptekort oploopt, is het verstandig om contact op te nemen met jouw huisarts.

Bron: slapenisgoed.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht