ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

“Wat is een vrouw?”: rechtszaak veroorzaakte opschudding in Australië

Vrouwen kunnen mannen worden en mannen vrouwen…
door Tsenne Kikke - donderdag 29 augustus 2024 18:02

In wezen bestaan er slechts twee geslachten, zijnde: mannen en vrouwen. Maar, omdat meer dan 8 miljard stervelingen deze wereld bevolken, is het vanzelfsprekend dat er tussen de zogenaamde 'zwart-witte'-uitersten miljoenen - of, misschien zelfs meer dan een miljard - grijstinten te vinden zijn.

Zo heeft een transvrouw uit Australië een discriminatiezaak gewonnen tegen 'Giggle for Girls': een sociale media app, die uitsluitend vrouwen mogen gebruiken. Die app ontzegde haar de toegang, omdat ze biologisch een man is. Een vorm van indirecte discriminatie, zo oordeelde de rechtbank. Een baanbrekende uitspraak als het gaat om genderidentiteit, en de kern van de zaak was de controversiële vraag: wat is een vrouw?

In 2021 downloadde Roxanne Tickle die app die op de markt werd gebracht als een online toevluchtsoord waar vrouwen hun ervaringen kunnen delen in een safe space. Een plek waar mannen niet worden toegelaten. Om toegang te krijgen moest Tickle, zoals elke andere gebruiker, een selfie uploaden om te bewijzen dat ze een vrouw is. De foto wordt dan beoordeeld door een ‘genderherkenningssoftware’ die specifiek ontworpen is om mannen uit te sluiten. Zeven maanden nadat ze toegelaten werd, werd haar lidmaatschap alsnog ingetrokken omdat Tickle een man is.

Hij/zij werd als man geboren en gaat sinds 2017 als vrouw door het leven. Als transvrouw vindt Tickle dat ze wél het recht had om gebruik te maken van diensten die bedoeld zijn voor vrouwen en trok dus naar de rechtbank. 

Discriminatie op basis van genderidentiteit

De Australische klaagde het sociale mediaplatform en de CEO Sall Grover aan voor discriminatie op basis van genderidentiteit en eiste een schadevergoeding van 200.000 Australische dollar, omgerekend ongeveer 121.000 euro. Het veroorzaakte al snel veel ophef online, en Grover haalde via sociale media herhaaldelijk uit naar Tickle, naar wie ze telkens verwees als een man. In de rechtbank beweerde Tickle dat het “continue misgenderen” door Grover een “constante angst en af en toe zelfmoordgedachten” heeft veroorzaakt...

Het juridische team van Giggle geeft toe dat Tickle werd gediscrimineerd op grond van geslacht - de biologische en fysieke kenmerken van een persoon - maar niet op grond van genderidentiteit - hoe een persoon zich voelt en identificeert. De app is ontworpen om mannen uit te sluiten en omdat de oprichter Tickle als man ziet, stelt Grover dat het dan ook rechtmatig was om haar de toegang tot de app te ontzeggen.

“Zelfs als iemand die bij de geboorte als man werd toegewezen, verandert in een vrouw door een operatie, hormonen, gezichtshaar laat weghalen, een gezichtsreconstructie ondergaat, zijn haar lang laat groeien, make-up draagt, vrouwelijke kleding draagt, zichzelf omschrijft als een vrouw, zichzelf voorstelt als een vrouw, gebruikmaakt van vrouwelijke kleedkamers, zijn geboorteakte verandert, accepteer je dan nog niet dat ze een vrouw is?”, zei de advocaat van Tickle tijdens het proces. “Nee”, antwoordde Grover. Grover zei verder dat ze weigert om Tickle aan te spreken als “mevrouw” en dat “Tickle een biologische man is".

Eerste keer

Maar rechter Robert Bromwich zei in zijn vonnis dat de rechtspraak heeft bepaald dat geslacht “veranderlijk en niet noodzakelijkerwijs binair” is en verwierp daarmee uiteindelijk het argument van Giggle.

Het Gerechtshof oordeelde dat Tickle niet direct gediscrimineerd werd, maar wel slachtoffer was van indirecte discriminatie. Dat betekent dat een ogenschijnlijk neutrale beslissing een nadelig effect heeft op een specifieke groep mensen, ondanks dat het niet direct bedoeld is om te discrimineren. De app moet Tickle een schadevergoeding van 10.000 Australische dollar betalen, wat omgerekend iets meer dan 6.000 euro is en dus slechts een fractie van wat Tickle initieel eiste.

Maar Tickle is hoe dan ook opgetogen met de uitspraak die “laat zien dat alle vrouwen beschermd zijn tegen discriminatie”. Verder hoopt ze dat de rechtszaak “helend zou werken voor transgenders en genderdiverse mensen”.

“Helaas hebben we de uitspraak gekregen die we verwachtten. Het gevecht voor vrouwenrechten gaat door”, schreef Grover op X in reactie op de uitspraak.

Het is de eerste keer dat een zaak over vermeende discriminatie op grond van genderidentiteit door de federale rechtbank in Australië is behandeld. De Australische interpretatie van de 'Convention on the Elimination of Discrimination Against Women' - een internationaal verdrag, dat in 1979 door de VN werd aangenomen en ook wordt gezien als een internationale wet met rechten voor vrouwen - zal waarschijnlijk wereldwijde gevolgen hebben. Als het gaat om de interpretatie van internationale verdragen, kijken nationale rechtbanken namelijk vaak naar hoe andere landen dit hebben gedaan.

Bron: Het Nieuwsblad

Het zal jouw kind maar wezen... :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht