Beste eclecticus,
Wat Zelf-herinnering zou kunnen betekenen, is bijna onmogeljk uit te leggen. 'k Heb het al diverse malen geprobeerd, maar met-ter-tijd opgegeven - gewoonweg omdat men denkt de woorden te begrijpen, maar er niets mee aanvangt. :-)
Mensen hebben nochtans iets nodig dat hen aanspreekt. Bijvoorbeeld, in dit geval: hen wijsmaken dat ze moeiteloos aan zelf-herinnering kunnen doen. Veel vertegenwoordigers van religies, leerstellingen, sekten, en zo meer waren, en ook vandaag de dag nog - in staat om mensen permanent in de leegte van zichzelf te doen verdwalen en de stakkerds dus nog dieper in slaap lieten vallen. Anderzijds voelt slaap als aangenaam aan... Vraag het maar aan eender welke mens.
De Indische yogi en goeroe Ramana Mahirishi, bijvoorbeeld, was daarvan een prachtig voorbeeld. Het was dan ook niet verwonderlijk dat voor de gewone sterveling het woordje 'zelf-herinnering' een synoniem werd van 'zelf-onderzoek'; dit, vertrekkende vanuit de meest belangrijke vraag: "Wie ben ik?".
Zijn zelf-onderzoek, vichara in het Sanskriet, was volgens hem de meest efficiënte en directe manier om de onwerkelijkheid van de 'ik'-gedachte te ontdekken. Hij onderwees dat de 'ik'-gedachte zal verdwijnen en alleen 'ik-ik - of, zelfbewustzijn - overblijft. Dit resulteert in een “moeiteloos bewustzijn van zijn” en door erbij te blijven, vernietigt deze 'ik-gedachte' geleidelijk de vasana's “die ervoor zorgen dat de ‘ik-gedachte’ opkomt”, en uiteindelijk komt de 'ik-gedachte' nooit meer op, wat Zelfrealisatie of bevrijding is... Je moet het maar willen geloven.
Op Wikipedia lezen we verder over hem het volgende: "Na een ingrijpende religieuze ervaring op zijn 17e verliet hij zijn ouderlijk huis om als sannyassin te leven. Hij bracht 20 jaar lang zwijgend in uren- en dagenlange meditatie door, waarna hij zijn solitaire bestaan enigszins opgaf en een ashram om hem liet vormen. Hij wilde geen leerlingen aannemen of vaste voorschriften geven voor "hoe men een spiritueel leven kan leiden", maar was beschikbaar voor darshan (het aanschouwen van het goddelijke) door zijn toegewijden, en het beantwoorden van vragen over de Indische meditatie- en yoga-disciplines. Ramana Maharshi stelde dat door zelfonderzoek, de vraag "Wie ben ik? ", het mogelijk is om inzicht te krijgen in de ware eigen aard, namelijk ik-loos gewaarzijn. Het is de denkende geest die het ik-besef creëert, maar het zuivere bewustzijn waarin dit ik-besef waargenomen wordt is de ware aard. Zijn leven en onderricht gaven de aanzet tot 'neo-Advaita', een nieuwe religieuze beweging (New Religious Movement) gericht op onmiddellijk inzicht in de ware, lege aard van het Zelf."
De Atma vichara is dus een methode die door Ramana Maharshi en Atmananda Krishnamenon werd onderwezen. Het wordt gewoonlijk vertaald als 'zelfonderzoek', zijnde: een onderzoek naar de essentiële aard van onszelf. Maar de diepere betekenis is zelfvertrouwen, beweerden beide goeroe's.
in wezen gaat de Atma vichara terug tot de oudheid en werd vroeger alleen onderwezen in een later stadium van een progressief pad naar zelfrealisatie nadat de aspirant vele jaren van beoefening had ondernomen om het lichaam en de geest te zuiveren. Maar, het waren Ramana Maharshi en Atmananda Krishnamenon die erkenden dat deze zuiveringsfase geen essentiële voorwaarde is voor de beoefening ervan. In plaats daarvan leidden ze hun studenten naar de zogenaamde 'realiteit van hun ware natuur', 'het echte zelf', via 'de snelste weg die voor elk individu mogelijk was'. Atmananda Krishnamenon noemde deze benadering 'het directe pad'.
En, omdat het gaat om de weg van de minste weerstand, is het niet verwonderlijk dat miljoenen mensen er met beide voeten in zijn getrapt, zelfs ook nog vandaag de dag. En, het zal jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren duren vooraleer ze dat zullen beseffen. :-)
Nu moet ik toegeven dat de Britse filosoof Rupert Spira, een vichara volgeling, over Zelf-herinnering een prachtige uitleg heeft. Hij maakte een studie van het soefisme en verdiepte zich in de leer van Sri Nisargadatta Maharaj en Ramana Maharshi. Aan het eind van de jaren 1970 woonde hij de laatste lessen bij die Jiddu Krishnamurti gaf in Brockwood Park. In 1997 ontmoette Spira zijn belangrijkste leraar Francis Lucille, die hem introduceerde in de leer van Atmananda Krishna Menon en de Tantrische traditie van het Kashmir Shaivisme. Deze leringen vormden de basis van Spira's non-duale benadering van spiritueel ontwaken op het zogenaamde 'directe pad'.
Tracht zjn basisdenken te begrijpen...
Zo zei hij tijdens een lezing: "Waar vindt het zien plaats? Vindt het plaats op 10 meter afstand van mezelf, of 2 meter, of 20 meter? Als ik naar de maan kijk, is het enige wat ik van de maan weet de ervaring van het zien. Vindt het plaats op een miljoen mijl afstand van mezelf of is het intiem, dichtbij, alleen gemaakt vanuit mezelf? Het werd zo duidelijk dat naar waar ik ook keek, waarheen ik me ook draaide, ik alleen maar de ervaring van het ervaren kende. Dat was alles wat ik ooit heb gekend... Ervaren, en alle ervaring is doordrongen van het weten ervan, en ik ben dat weten, dat bewustzijn. Het doordringt alle ervaring, intiem.
Dus het werd me op een zeer ervaringsgericht niveau duidelijk, lang voordat ik het kon rationaliseren op de manier waarop ik het nu doe, dat alles wat ooit gekend is, ervaring is - en dat ik, het wetende element in alle ervaring, alle ervaring doordring. In feite is zelfs dat niet waar, omdat ik suggereer dat er twee dingen zijn: een die 'ervaring' heet en een andere die 'ikzelf' noem, en dat ze op de een of andere manier elkaar doordringen; zelfs dat is het niet. Alles wat er is, alles wat we weten, is het weten van onze ervaring, en dat is wat 'ik' ben, dat is wat ik-besef is ... dit pure weten, dat de substantie is van alle ervaring."
Hieronder, beste eclecticus, is een kort videofilmpje dat ik jou ten zeerste aanraad. Het stemt tot na-denken. Vooral de metafoor van Koning Lear en John werd prachtig geformuleerd, maar John's vraag "Wie ben ik?" ontbrak eraan. :-) Logisch, want het is een doordenker, dat op het zogenaamde 'directe pad' totaal ontbreekt. Bovendien zult je er andere zaken kunnen uithalen, die als aanvullingen nuttig kunnen zijn... Denk, bijvoorbeeld, aan de twee-pijlen-oefening. Oppassen dus bij het wegwerpen van het sterk bevuilde badwater, hé! Want, zoals je weet, bevat elke godsdienst, leerstelling, filosofie, et cetera, slechts een klein deel van de 'waarheid': nooit het geheel.
Grappig is eveneens het feit dat volgens hem zelf-herinnering in de Ouspensky-traditie meestal niet begrepen wordt... Anders gezegd: hij weet het zogezegd beter, niet beseffende dat hij Gurdjieff's Zelf-herinnering op zichzelf nooit zal kunnen toepassen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor alle volgelingen van dat zogenaamde 'directe pad', dat - behalve naar een denkbeeldige Leegte - nergens toe leidt. Men kan van al dat Ik-Ben-gedoe, gecombineerd met die aanbevolen Leegte, zelfs knettergek worden... :-)
Kortom: het 'directe pad' zorgt ervoor dat de mens met behulp van zijn verbeeldingskracht in het eigen stoffelijke lichaam gevangen wordt en er niets is dat wil ontsnappen, noch ontwaken, of wat dan ook. Het metafoor van Plato's grot komt hier dan ook heel goed van pas...
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -
- Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog ...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?
Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.
Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?
Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!