ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Multivitamines zouden goed zijn voor het geheugen

Het verouderende brein is gevoeliger voor vitamines dan gedacht…
door Tsenne Kikke - zaterdag 27 mei 2023 0:44

We hebben altijd geleerd dat multivitamines niet nodig zijn als je gewoon gezond en gevarieerd eet. Daar lijken Harvard-onderzoekers nu op terug te komen: dagelijks een multivitaminepil zou de hersenen helpen fris en fruitig te blijven. Wie al last heeft van hart- en vaatproblemen krijgt nog een extra boost.

De onderzoekers wijzen erop dat cognitieve achteruitgang een van de belangrijkste gezondheidsproblemen is bij ouderen. Maar hun studie toont nu aan dat er een simpele en goedkope manier is om de aftakeling tegen te gaan, een multivitaminepil dus.

Dagelijks een pil

Er zijn veel senioren die vitaminesupplementen slikken met de gedachte dat het in de algemene zin goed is voor de gezondheid. Maar tot nu toe kwam de wetenschap niet met een eenduidig antwoord over het nut ervan. Om daar toch meer over te weten te komen, besloten de onderzoekers van Harvard en Columbia om 3.500 mensen van 60 jaar en ouder drie jaar lang dagelijks een pil te laten nemen. De ene helft kreeg multivitaminen en de andere helft een placebo. Uiteraard wisten de proefpersonen niet in welke groep ze zaten. Aan het eind van elk jaar werden alle deelnemers getest. Ze kregen allerlei cognitieve opdrachten, die ze thuis via de computer mochten uitvoeren. De focus lag op de geheugenfunctie van de hippocampus, een gedeelte van de hersenen dat achteruitgaat door ouderdom.

Aan het einde van het eerste jaar was er een duidelijk verschil te zien tussen de beide groepen. De deelnemers die dagelijks multivitaminen slikten, waren cognitief beter af. De verbetering, die tot het einde van de studie bleef bestaan, kwam overeen met ongeveer drie jaar aan ouderdomsgerelateerde aftakeling. De hersenen van degenen die multivitamines slikten waren dus gemiddeld drie jaar jonger dan die van hun placebo slikkende leeftijdsgenoten.

Niet de eerste studie

Interessant is dat het effect nog groter was bij de deelnemers die leden aan hart- en vaatziekten. De resultaten komen overeen met een eerdere studie onder 2.200 ouderen, waaruit bleek dat een dagelijkse multivitaminepil een positieve invloed had op de hersenen  in het algemeen en de aandachtsspanne en het geheugen in het bijzonder. Ook toen was een groter effect te zien bij mensen met hart- en vaatproblemen. “Het lijkt erop dat mensen met hart- en vaatziekten gemiddeld lagere hoeveelheden micronutriënten in hun lichaam hebben en dat het dagelijks slikken van multivitaminen dit probleem oplost. Maar we kunnen nog niet met zekerheid zeggen dat dit de reden is waarom het cognitieve effect sterker is voor deze groep mensen”, legde onderzoeker Adam Brickman uit.

De wetenschappers keken niet naar de werking van afzonderlijke vitaminen en mineralen, maar toonden wel aan dat deze voedingsstoffen belangrijk zijn voor de hersengezondheid van ouderen. “Onze studie laat zien dat het ouder wordende brein gevoeliger is voor voedingsstoffen dan we dachten. Het maakt niet zoveel uit welke micronutriënten er nu exact verantwoordelijk zijn voor het positieve effect. Multivitaminen zijn goedkoop en er zijn geen bijwerkingen bekend als de dagelijkse dosis niet wordt overschreden”, legde onderzoeker Lok-Kin Yeung uit.

Slikken dus, lijkt het advies, zeker als je een dagje ouder wordt. “Er zijn nu twee grote dubbelblinde onderzoeken die het effect van een dagelijkse multivitaminepil op de hersenen bevestigen. Dat is natuurlijk een heel interessante uitkomst”, aldus ook onderzoeker JoAnn Manson. “Het is bovendien een veilige, simpele en betaalbare manier om de cognitieve gezondheid bij ouderen een boost te geven of in ieder geval de aftakeling te vertragen.”

Wel waarschuwen de onderzoekers dat de supplementen niet normale gezonde voeding kunnen vervangen. “Het positieve effect op lichaam en geest wordt alleen bereikt als de pillen in combinatie met een gezond dieet worden ingenomen”, klonk het.

Dus gezond eten, plus dagelijks een vitaminepilletje, lijkt de beste remedie tegen cognitieve achteruitgang.

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht