ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat is er aan de hand met Telenet?

De minderheidsaandeelhouders werken al langer op de zenuwen van John Malone.
door Tsenne Kikke - zondag 19 maart 2023 8:47

De aandelenkoers van Telenet werd donderdag geschorst wegens mogelijke handel met voorkennis. Maar wie wist wat? Alle ogen zijn gericht op de Amerikaan John Malone, die Telenet beter wil inpassen in zijn bedrijf.

Kabelbedrijf Telenet is een buitenbeentje in het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Liberty Global van John Malone. In Telenet zit een belangrijk deel minderheidsaandeelhouders. Die werken al langer op de zenuwen van Malone omdat hij, als hij bepaalde voordelen wil realiseren bij Telenet, niet geneigd is die te delen met iedereen.

“De man is erg genereus, maar niet ten aanzien van veel mensen”, zei een directeur die vroeger nog met Malone heeft gewerkt. Vrij vertaald: Malone rijdt voor zichzelf. Hoe dan ook is er iets aan de hand. Donderdagochtend veerde de koers van Telenet met 10 procent op bij hoge volumes. Een duidelijk verdacht patroon, waardoor de beurswaakhond de koers schorste en Telenet interpelleerde. “In afwachting van een mededeling.”

Later op donderdag zei Telenet dat de mededeling er die dag niet meer zou komen, maar ook vrijdagochtend was ze er nog niet. Dat is zelden gezien. Waarom duurt de biecht van Telenet zo lang? Alles wijst op een vroegtijdig lek, waardoor het bedrijf gedwongen werd eerder dan gepland te communiceren. Evengoed zei de Amerikaanse aandeelhouder van Telenet, Liberty Global, dat hij zich niet laat opjagen door die Belgische beurswaakhond en neemt hij rustig de tijd om te communiceren.

Dat er iets is, is duidelijk. Heel wat mensen bij Telenet hebben een vertrouwelijkheidsclausule moeten ondertekenen – en die dateert niet van gisteren. Telenet zit dus op een koersgevoelig project. Het is niet duidelijk hoe de plannen van hoofdaandeelhouder Liberty er concreet zullen uitzien, maar er wordt gespeculeerd op een bod. Dat heeft alles te maken met de val van de beurskoers van Telenet; een koersval, waaraan Telenet zelf deels schuldig is. Het Belgische telecombedrijf maakte vorig jaar bekend dat het zijn dividend met twee derden zou verlagen, wat de aandelenkoers een mokerslag gaf. Vervolgens trok de top van Telenet naar Londen om analisten toelichting te geven. Wat bleek?... Ze hadden geen concrete cijfers op zak. Analisten reageerden erg verbaasd. Wat kwamen ze dan doen?

Onzekerheid

De reactie van de beurs liet zich raden: een nieuwe koersdaling. Het zijn dan ook onzekere tijden voor Telenet. Het plan om met Fluvius werk te maken van een glasvezelnetwerk is nog niet goedgekeurd door Europa. Er komt ook een vierde telecomspeler in de markt die zich als een discounter zal opstellen, en het is niet duidelijk wat de impact zal zijn op de klantenbasis. Groei kan ze ook niet voorhouden. En in Wallonië kaapte Orange Belgium dan weer het kabelbedrijf Voo voor de neus van Telenet weg. Daarom verwacht iedereen dat er een bod komt op Telenet met als doel de minderheidsaandeelhouders uit te kopen.

Specialisten zien drie grote mogelijkheden. (1) Ofwel koopt Liberty Global Telenet helemaal op, om het bedrijf vervolgens door te verkopen aan een financieel fonds. (2) Ofwel heeft Liberty andere plannen – zoals Telenet in een volgende fase fuseren met Orange Belgium. Dit scenario is plausibel omdat Telenet dan alsnog in heel België een eigen netwerk zou bezitten en een stevige mobiele speler blijft. Ze hebben wel hun eigen Base, maar dat is nog niet hetzelfde als Orange. (3) De derde mogelijkheid is dat John Malone het gewoon een goed moment vindt om de minderheidsaandeelhouders uit te kopen. Veel lager dan nu zal de koers wellicht niet zakken.

Voor dat laatste scenario, Telenet van de beurs halen en er voor 100 procent een dochter van Liberty Global van maken, zijn er ook technische argumenten. De echte waarde van Telenet wordt de joint venture met Fluvius waarin het netwerk wordt ondergebracht. Telenet moet er dan wel de zuivere intercommunales als minderheidsaandeelhouder dulden. Dat is lastig, want het is moeilijker om de winsten uit zo’n gedeeld bedrijf te halen als je niet als enige de baas bent. Minderheidsaandeelhouders in het netwerk en dan ook nog eens in de beursgenoteerde holding? Het is allemaal lastig, en dus wil Liberty mogelijk al één niveau uitschakelen. Daarmee vermijdt Malone ook dat hij lastige vragen over de samenwerking met Fluvius moet blijven toelichten. Er is voor Malone trouwens nóg een reden om nu toe te slaan: ook de koers van bijvoorbeeld Proximus is het afgelopen jaar gehalveerd. Mooier dan dit wordt het voor hem wellicht niet.

Koude douche

Als het bod er effectief komt, wordt dat mogelijk een koude douche voor de beleggers die Telenet tot voor kort aangepraat kregen als stabiel dividend-aandeel. Malone heeft nog maar zelden een premie betaald van meer dan 25 procent. Dat betekent dat beleggers niet moeten hopen op een bod dat de 20 euro per aandeel overtreft. In 2012 bood Malone nog 35 euro, maar sindsdien zijn er verschillende uitkeringen aan aandeelhouders geweest. Telecombedrijven noteerden toen ook duurder in de markt dan nu.

In 2012 kwam er verzet tegen het bod van Liberty Global. De onafhankelijke bestuurders van Telenet, aangevoerd door Frank Donck, gingen in verzet en schakelden een onafhankelijke zakenbank in die het bod van Liberty afkraakte. De kans lijkt vandaag kleiner dat David Goliath opnieuw in het stof doet bijten.

Liberty bezit al 59,2 procent van Telenet, dat zelf nog eens 3,12 procent van zijn eigen aandelen in handen heeft. Het publiek staat dus voor 37,7 procent. Dat pakket heeft een waarde van 586 miljoen, wat bekent dat Malone niet al te veel geld op tafel zou moeten leggen. Begin vorig jaar noteerde Telenet nog tegen 33 tot 35 euro per aandeel. Nu is dat 15 euro.

Bron: GVA

Wat dit met spiritualiteit te maken heeft?... 'k Weet het ook niet. Maar, wat ik wél weet, is... Och laat maar. :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht