Kort na de oerknal, die zich ongeveer 14 miljard jaar geleden voordeed, waren de enige chemische elementen in het heelal waterstof, helium en lithium, de drie lichtste atomen van het periodiek systeem. We beginnen dus met de Wet van Drie om er dan die van Zeven aan toe te voegen...
Stel, dat er een godheid bestaat die ooit onze Aarde heeft geschapen. Dan kunnen we mettertijd dat proces beter begrijpen dankzij de bevindingen van onze wetenschappers.
Zoals je weet, neemt een proces tijd in beslag. Volgens onze Bijbel geschiedde die schepping in zeven etappen - of, noem het 'dagen' om het simplistischer uit te drukken. Maar hoelang kon zo'n metaforische dag of etappe dan wel duren? Laten we op zoek gaan naar een cijfer...
Ooit was de Aarde een grote gloeiende bol van vloeibaar magma. Het duurde lang vooraleer hij afkoelde en ‘bewoonbaar’ werd. Maar niet zo lang als eerder werd gedacht.
Deze oceaan van magma bedekte niet alleen de hele Aarde, hij was ook duizenden kilometers diep. Heel langzaam begon die kolkende massa af te koelen. De snelheid waarmee dat gebeurde had effect op de vorming van de verschillende lagen in de planeet én op de chemische samenstelling ervan.
Volgens eerder onderzoek duurde het honderden miljoenen jaren voordat het magma begon te stollen, maar een nieuwe studie van de 'Florida State University' toonde aan dat dit waarschijnlijk veel sneller ging, namelijk: binnen slechts een paar miljoen jaar. “Deze oceaan van magma is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Aarde en deze studie helpt ons enkele fundamentele vragen hierover te beantwoorden”, zei onderzoeker Mainak Mookherjee.
Kortom: Op eerste zicht kan "Een paar miljoen jaar" dus een mogelijk antwoord op de vraag zijn - maar, als we dieper graven zullen die miljoenen in miljarden moeten worden omgezet...
Om verder te gaan...
Het meeste magma in de Aarde is tussen de 650 en 1.200 graden warm en bestaat uit vloeibare silica met opgeloste ionen van alkalimetalen, zoals natrium en kalium, aardalkalimetalen, zoals magnesium en calcium, en ijzer. Als magma afkoelt, vormt het kristallen. Waar deze kristallen eindigen, hangt af van hoe stroperig of viscoos het magma is en van de dichtheid van de kristallen. Je kunt je voorstellen dat kristallen met een hogere dichtheid eerder zinken. Zo veranderen ze de samenstelling van het overgebleven magma. De snelheid waarmee het magma stolt, hangt af van hoe stroperig het is: als het magma dikker en vaster is van structuur duurt het langer voor het is afgekoeld dan wanneer het minder stroperig is.
Net als eerder onderzoek zijn ook nu standaardmethoden gebruikt om de hoge druk en hoge temperaturen van het binnenste van de Aarde na te bootsen. Ook voerden wetenschappers experimenten uit om de extreme condities van de vroege Aarde te simuleren, maar het lukte nooit om die hoge druk te evenaren. In de vroegste geschiedenis van de planeet was de druk in de dieptes van de magma-oceaan zeker drie keer zo hoog als wat nu in experimenten kan worden bereikt. Om geen last te hebben van deze beperkingen togen de onderzoekers naar een speciaal onderzoekscentrum met supersnelle computers. Zo konden ze veel van de statistische onzekerheden uit eerdere studies elimineren.
“De Aarde is een enorme planeet, dus op grote diepte, is de druk waarschijnlijk heel erg hoog”, zei onderzoeker Suraj Bajgain. “Zelfs als we de viscositeit van het magma aan het oppervlak kennen, zegt dat ons niet zoveel over de viscositeit op honderden kilometers diepte.”
Het onderzoek helpt daarnaast om de chemische diversiteit vast te stellen van de aardmantel. Het heeft aardwetenschappers lang verbaasd dat lava – de naam voor magma nadat het door het oppervlak van de Aarde is gebroken – afkomstig van de oceaanbodem en vulkanische eilanden zoals Hawaii en IJsland kristalliseert in basaltrotsen, die er vergelijkbaar uitzien, maar een andere chemische samenstelling hebben.
“Waarom hebben ze zo’n andere samenstelling?” vroeg Mookherjee zich af. “Aangezien alle lava van onder het aardoppervlak vandaan komt, betekent het dat de bron van het magma daar chemisch divers is. Hoe kon die chemische diversiteit ontstaan en hoe kon het zo lang blijven bestaan?”
Het antwoord is viscositeit
Het zijn allemaal vragen die verklaard kunnen worden aan de hand van de lage viscositeit van de magma-oceaan in de vroege historie van de Aarde. Minder stroperig magma leidde tot de snelle afscheiding van kristallen, die naar beneden zonken. Zo kon het magma op verschillende dieptes en locaties een andere chemische samenstelling krijgen, in plaats van dat het overal exact hetzelfde was.
Deze lage viscositeit impliceert ook dat het magma al binnen een paar miljoen jaar afkoelde en dat dit dus geen honderden miljoenen jaren duurde. Daarnaast betekent het dat er sprake was van kristalfractionatie. Dat wil zeggen dat er in het magma bepaalde mineralen kristalliseerden, terwijl de rest vloeibaar bleef. Daardoor verdwijnen er bepaalde onderdelen uit het magma waardoor de chemische samenstelling wijzigt.
Bron: Scientias
De schepping is nog immer 'onderweg'
De zevende dag waarop de Schepper rustte, verwijst naar het feit dat Hij na de zesde etappe alles op zijn beloop liet gaan. Anders gezegd: Hij is altijd nog aan het rusten.... Indien we nu eens wisten wanneer die 7de etappe een aanvang vond, dan zouden we ook weten wanneer Hij ophoudt met rusten en dan ook misschien opnieuw in actie komt.
Wat we ondertussen denken te weten is dat de Aarde is zo'n 4,5 miljard jaar geleden is ontstaan, tegelijkertijd met de zon en de rest van ons zonnestelsel. De oudste fossiele aanwijzingen voor het bestaan van leven zijn 3,5 miljard jaar oud. Pas zo'n 600 miljoen jaar geleden maakt het aardse leven voor het eerst een snelle ontwikkeling door.
- 66 miljoen jaar geleden sloeg een naar schatting 10 tot 30 km grote meteoriet in op Yucatán. Die maakte een abrupt einde aan het tijdperk van de dinosauriërs, die minstens 140 miljoen jaar lang onze Aarde hadden bevolkt. De kans is groot dat de Schepper toen nog met het leven aan het experimenteren was. In elk geval was er op Aarde nog geen plaats voor de mens. Die leefde misschien in het Paradijs...
Nu we het over de 'mens' hebben...
- De laatste gemeenschappelijke voorouder van mensen, bonobo's en chimpansees leefde rond zes miljoen jaar geleden, en de vroegste fossiele resten van de moderne mens (Homo sapiens sapiens) zijn mogelijk circa 300.000 jaar oud.
- De neanderthalers zijn de eerste mensen van wie bewezen is dat ze spiritualiteit kenden: ze begroeven hun doden, vaak samen met voedsel en gebruiksvoorwerpen. Maar, veelal wordt aangenomen dat de neanderthaler, die zich zo'n 250.000 jaar geleden uit Homo heidelbergensis ontwikkelde, wel onze directe voorganger in de evolutie is, maar niet onze voorouder.
- Natuurlijk is Adam onze Bijbelse voorouder. Ik bedoel: nadat hij samen met Eva uit het Paradijs naar de Aarde verbannen werd. Wanneer die uitdrijving precies plaatsvond, is nog immer een raadsel. En, bovendien vraag ik me ook nog altijd af hoe dat koppel er fysiek zou hebben uitgezien...
Hoelang zo'n dag of etappe duurt, weet ik dus niet. Jij, misschien wel?... Eigenlijk zit er voor ons gewoonweg niets anders op dan de dag af te wachten waarop de Schepper zijn wijsvinger nog eens beweegt en er al het automatische geschapene mee beroert.
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -
- Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog ...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?
Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.
Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?
Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!