De Aarde ontstond zo'n 4,5 miljard jaar geleden. En, ongeveer 230 miljoen jaar geleden werd ze bevolkt door de eerste saurussen. Die leefden 165 miljoen jaar lang, om dan 65 miljoen jaar geleden plotseling te moeten verdwijnen. Alsof de Schepper er genoeg van had.
Als de duurtijd van hun bestaan in 365 dagen zou worden samengevat, dan zouden de dinosauriërs op 1 januari verschijnen en in de derde week van september uitsterven. Volgens dezelfde tijdschaal zijn de mensen (Homo sapiens) pas sinds 31 december op Aarde. Anders gezegd: indien er een Schepper is, heeft hij er wel lang over gedaan vooraleer hij onze eerste voorouders hier uitnodigde, nietwaar?
Ondanks het feit dat ik blij ben dat die sauriërs er niet meer zijn, vind ik wel dat het spectaculaire beesten waren. En, na jaren van onderzoek lijkt het erop dat de langste onder hen eindelijk is gevonden.
Dinosaurussen waren er in alle maten, vormen en gewichten. Van de kleine Compsognathus van slechts enkele centimeters lang tot de gigantische Brachiosauriërs met hun lange nekken, en de angstaanjagende Tyrannosauriërs beschikten deze uitgestorven soorten elk over hun specifieke eigenaardigheden. Maar, als we het over lengte hebben, lijkt één naam ze nu allemaal te beheersen, namelijk: de Supersaurus, ook bekend als 'superhagedis'.
Het duurde bijna vijftig jaar, na de ontdekking van botten in 1972, om hem aan de top te brengen. Het is de paleontoloog van het Arizona Museum of Natural History, Brian Curtice, die aan het roer staat van dit fantastische onderzoek. "Het is een waanzinnige lengte, langer dan drie schoolbussen", zei hij. Het kolossale dier mat tussen de 39 en 42 m, bijna een half voetbalveld groot.
Wat weten we nog meer over deze Supersaurus? Hij zou in het Boven-Jura hebben geleefd, 157 miljoen jaar geleden. De eerste overblijfselen van deze reus werden in Colorado ontdekt. Een gevonden bot mat bijna 2,4 m, een record. Later werd een halswervel van 1,38 m gevonden.
Hoewel het moeilijk is om precies te weten hoeveel het woog, is men het er toch over eens dat het een massa van tussen de 32 en 36 ton moet hebben gehad. 'Live Science' meldde ook dat de slag van zijn poten 15 m bereikte en dat zijn staart, in de vorm van een zweep, de 18 m moet hebben overschreden.
Supersaurus mag dan wel de langste dinosaurus zijn, maar hij was niet de zwaarste. Die eer gaat waarschijnlijk naar de superzware titanosaurus Argentinosaurus, die meer dan 90 ton woog en bijna twee keer zoveel als de Supersaurus, aldus Curtice.
Ondertussen, is het langste dier op record niet eens een dinosaurus. Die titel gaat naar een 45 meter lange siphonophore - een doorschijnend, draderig wezen dat, net als koraal, is opgebouwd uit kleinere beestjes - die leeft in een onderzeese kloof voor de kust van Australië.
Wie was nu de grootste? De Patagotitan mayorum, de Barosaurus of de Supersaurus?
Hoe ademden dinosaurussen? En, waarom wij, mensen, geen eieren leggen...
Stel je maar eens voor dat zoogdieren niet bestonden, en de eerste mensachtige teefjes van ongeveer 2 miljoen jaar geleden eieren legden, die ze negen maanden lang moesten uitbroeden. 'k Denk dat het mensenras het niet lang zou hebben uitgehouden...
Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog de vaste teksten...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?