Koffie met cafeïne brengt gezondheidsvoordelen met zich mee, maar kan helaas ook negatieve effecten hebben, waaronder...
- Van te veel cafeïne kan jouw bloeddruk stijgen, wordt je slapeloos en kun je nerveus en rusteloos worden.
- Koffie kan leiden tot de aanmaak van meer cortisol in je lichaam. ...
- Koffie (cafeïne) is verslavend. ...
- Koffie kan slechte invloed hebben op jouw lever. ...
- Koffie kan leiden tot hoofdpijn.
Maar anderzijds heeft koffie drinken bepaalde gezondheidsvoordelen. Zo heb je ongeveer tien procent minder risico op hartziekten als je twee tot vier koppen per dag drinkt. Ook is er sterk bewijs dat je zo'n dertig procent lager risico hebt op diabetes type 2 als je vijf koppen koffie per dag drinkt, in vergelijking met geen koffie op een dag.
Twee kopjes koffie per dag drinken zou je hersenen sterker maken en ze wapenen tegen de ziekte van Alzheimer. Dat bleek uit een gloednieuwe studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Frontiers of Ageing Neuroscience’.
Tot op vandaag is er geen behandeling tegen de ziekte van Alzheimer, ondanks dat wereldwijd miljoenen mensen aan de ziekte lijden. België alleen al telt naar schatting 140.000 Alzheimerpatiënten, en er wordt verwacht dat dat aantal enkel maar zal toenemen.
Zo lang er geen medicijn of middel tegen de ziekte is, kunnen we ons enkel richten op preventie. Zo is al langer geweten dat een gezonde levensstijl de ziekte in bepaalde gevallen kan voorkomen of in ieder geval dat het het risico op de ziekte kan verminderen. En nu blijkt dat koffie mogelijk deel uitmaakt van die gezonde levensstijl.
Koffie drinken is simpel
Het onderzoeksteam onderzocht 200 Australische zestigers voor tien jaar lang. Ze ontdekten dat regelmatig koffiedrinken de hersenen krachtiger maakte. Zo toonden hersenscans dat de grijze stof in de hersenen gestimuleerd werd door koffie, vooral de gebieden die te maken hebben met geheugen, flexibel denken en zelfcontrole.
Mensen die deelnamen aan het onderzoek die nog geen geheugenproblemen hadden én die veel koffie dronken, maakten minder kans om de ziekte te ontwikkelen of om cognitieve problemen te ontwikkelen die vaak voorafgaan aan de ziekte.
Hoofdauteur van het onderzoek, dr. Samantha Gardener van de Edith Cowan University in de Australische stad Perth vertelde aan Metro UK dat "het iets simpel is dat mensen kunnen veranderen. Het kan voornamelijk zinvol zijn om koffie te drinken voor mensen die het risico lopen op cognitieve achteruitgang, maar nog geen symptomen ontwikkelden."
Resultaten hoopvol
Het onderzoek stelde dat je beter twee koffies per dag dronk dan een, maar stelde geen maximum aantal koffies per dag voorop. Dr. Gardener: "Als een kopje per dag 240 gr. koffie inhoudt, zouden twee kopjes per dag mogelijk cognitieve achteruitgang met acht procent verminderen na 18 maanden." Het onderzoek maakte ook geen onderscheid tussen gewone koffie en deca koffie, en de verhouding van melk en suiker.
Het is volgens Dr. Gardener nog niet helemaal duidelijk of koffie nu echt al aan te raden is als gezonde levensstijl factor, maar de resultaten zijn alvast "hoopvol", en ze hoopt de relatie tussen koffie en de werking van de hersenen nog verder te kunnen onderzoeken. Ook andere onderzoeken wezen al op de positieve effecten van koffie op de hersenen.
Bron: Metro