ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Quantumeffecten verklaren misschien hoe vogels het aardmagnetisch veld aanvoelen

… maar duiven geven er een andere verklaring aan.
door Tsenne Kikke - donderdag 1 juli 2021 23:29

Is het aanvoelen (gevoelscentrum van het instinctcentrum van het bewegingscentrum)? Of, gewaarworden (instinctcentrum van het gevoelscentrum van het instinctcentrum)?

In het eerste geval gaat het om iets dat werd aangeleerd en dus gekopieerd, en in het tweede geval is het een aangeboren eigenschap. Natuurlijk bestaan er nog andere mogelijkheden...

In elk geval houdt de vogeltrek mensen al eeuwenlang bezig. Dat veel vogels elk jaar vertrekken en een aantal maanden later weer terugkomen, viel mensen al eeuwen op. In de mythologie van volken over de hele wereld speelt de jaarlijkse vogeltrek een rol. Van de Polynesiërs tot de Oude Grieken en de Bijbel.

Wetenschappers lijken misschien eindelijk te weten hoe trekvogels het magnetisch veld van de aarde waarnemen: hun ogen zouden een molecuul kunnen bevatten dat gevoelig is voor magnetisme.

Dat molecuul verkreeg de naam 'cryptochroom 4' (CRY4). Het zorgt er mogelijk voor dat de vogels lichtere en donkerdere gebieden zien wanneer ze in de richting van magnetische veldlijnen kijken, stelde bioloog Henrik Mouritsen van de Universiteit van Oldenburg in Duitsland. "Ze herkennen het noorden dan wellicht aan een soort schaduw die loopt over al het andere wat ze zien."

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde soorten vogels, waaronder het roodborstje (Erithacus rubecula), het magnetisch veld van de aarde gebruiken wanneer ze migreren. Daarnaast gebruiken ze visuele en andersoortige aanwijzingen.

Gevoel voor magnetisme

Wetenschappers dachten al dat de verklaring voor het magnetisch navigeren op zijn minst voor een deel in de ogen te vinden zou zijn. Hun gevoel voor magnetisme wordt namelijk verstoord wanneer de vogels zich in het donker bevinden.

Eerder had Mouritsen aangetoond dat wanneer de vogels hun inwendige kompas gebruiken, die informatie verwerkt wordt in dezelfde hersengebieden als waar visuele signalen worden verwerkt.

Vervolgens kwam de verdenking te liggen op het CRY4-molecuul. Dat is namelijk aanwezig in de lichtwaarnemende cellen in de ogen. De structuur van het molecuul wijst erop dat het door een magnetisch veld kan worden beïnvloed.

Springende elektronen?

Mouritsen heeft nu met zijn team laten zien hoe het molecuul in het lab reageert op magnetische velden. De onderzoekers ontdekten dat elektronen onder invloed van licht tussen verschillende delen van het molecuul heen en weer springen. Ook springen ze heen en weer tussen het CRY4-molecuul en een ander molecuul, flavine-adenine-dinucleotide (FAD) geheten. Deze quantummechanische effecten leiden uiteindelijk tot de vorming van het stofje CRY4-FADH. Dit proces wordt onderdrukt door zwakke magnetische velden.

Veranderingen in de hoeveelheid CRY4-FADH leiden mogelijk tot veranderingen in de output van lichtgevoelige cellen in de ogen. Het zicht wordt dan lichter of donkerder, afhankelijk van de richting en sterkte van het magnetisch veld in het gezichtsveld van de vogel.

Andere moleculen

De onderzoekers zochten ook naar CRY4 bij kippen en duiven, zijnde: vogels die niet migreren. Beide soorten bleken een ietwat andere variant van het molecuul te hebben. Het team ontdekte dat die varianten allebei minder door magnetisme worden beïnvloed. Dat wijst erop dat de molecuulvariant die migrerende vogels hebben, ontstaan is om de gevoeligheid voor magnetisme te vergroten.

De groep heeft echter nog niet aangetoond dat vogels CRY4 daadwerkelijk gebruiken om het aardmagneetveld te voelen. "We hebben het molecuul alleen geïsoleerd bekeken. Het is extreem lastig om het binnenin een vogel te bestuderen," zei Mouritsen.

Volgens Roswitha Wiltschko van de Goethe Universiteit in Frankfurt is de zaak nog niet beklonken. Er zijn namelijk ook andere cryptochroommoleculen in de ogen, die eveneens verantwoordelijk kunnen zijn voor het magnetismegevoel. "De meeste cryptochromen zouden dat in principe kunnen doen," zei ze.

En, hoewel duiven niet migreren, is wel aangetoond dat ze via magnetisme kunnen navigeren. Dat wijst er volgens Wiltschko op dat ook andere cryptochroommoleculen een rol kunnen spelen.

Bron: NewScientist

Anders gezegd: misschien zit Henrik Mouritsen er helemaal naast. Op de definitieve conclusies moeten we dus nog eventjes wachten... Toch is het interessant te weten dat wetenschappers zulke zaken willen uitdiepen, hé!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht