De gerespecteerde wetenschapper Alister McGrath deelt in dit - volgens hem laatste boek - zijn verhaal. Van stellige atheïst werd hij overtuigd christen. Hij werd christen omdat hij vond dat het christendom meer te bieden had dan het atheïsme, onder meer omdat het geloof naar zijn mening iemands leven in positieve zin zou kunnen veranderen. Maar daarmee waren alle vragen niet gelijk opgelost. Anders gezegd: daar begon de reis pas.
Alister McGrath neemt jou mee langs de grote vragen van dit leven. Waarom leef ik? Is er een God? Kunnen er verschillende werkelijkheden naast elkaar bestaan?
Aan de hand van zijn levensverhaal en nieuwe wetenschappelijke inzichten schetst hij een hoopvol perspectief. 'Het raadsel van God' laat jou een totaalbeeld van de wereld zien: nieuw, fascinerend en prikkelend.
"Of we nu atheïst zijn of gelovig, we zullen allemaal moeten leren leven met onzekerheid over de opvattingen die voor ons cruciaal zijn, zoals het bestaan van God, de aard van het goede - of, de zin van het leven."
In zijn boek 'Het raadsel van God. Mijn ontdekkingsreis langs wetenschap, geloof en twijfel' zet hij uiteen "hoe een rusteloze, vrijdenkende anarchist met de wetenschap als grote liefde, een onmodieuze maar heel vervullende, rationele en veerkrachtige visie op de wereld ontwikkelde. Die visie bleek het christendom te heten.”
De belangrijkste dingen in dit leven, zoals de zinvraag en geluk, zijn niet door de rede te bewijzen, aldus de Oxfordse hoogleraar. Maar dat geldt evenzeer voor het bestaan van God. "Ik vind dat mensen zich moeten bekommeren om God, maar Hij is buiten de sfeer van het bewijs, evenals ál onze geloofsveronderstellingen. Intellectuele integriteit vergt dat we zorgvuldig aandacht besteden aan deze veronderstellingen. Intellectueel realisme eist dat we de grenzen van rede en wetenschap erkennen om antwoord te geven op de grote vragen van het leven.”
McGrath haalde eveneens meermaals uit naar de bekende Britse atheïst Richard Dawkins. "Hij verwacht dat zijn godsdienstige opponenten hun geloof bewijzen, maar schiet zelf te kort om dezelfde criteria toe te passen op zijn eigen veronderstellingen. Deze overduidelijke asymmetrie is terecht voorwerp van veel kritiek.”
McGrath: "Veel mensen verwerpen God, omdat zij niet wíllen dat er een God is. Zij verwerpen Hem eerst en zoeken dan rationele argumenten om hun positie te verdedigen.”
De 68- jarige Alister McGrath is hoogleraar Religie en Wetenschap aan de Universiteit van Oxford. Hij publiceerde een groot aantal boeken over christelijke spiritualiteit, wetenschap en apologetiek, waaronder: '2.000 jaar christendom', 'Geloof en natuurwetenschap', 'Christelijke theologie – een introductie', en 'Bruggen bouwen'.
- Het raadsel van God | Alister McGrath | KokBoekencentrum | 9789043536035 | verschijnt 12 mei 2021 | € 24,99 -
Een videoclip om van te snoepen!
Alister McGrath publiceerde tot nog toe een 50-tal boeken. Wat had hij zelf over zijn 'laatste werk' te vertellen?...
Aanhoor hem: hij kan jou inspireren - en, vooral atheïsten hebben er niets bij te verliezen, behalve hun ongeloof (dat uiteindelijk óók een geloof is, nietwaar?). :-)
Een extraatje: Alister McGrath versus Richard Dawkins
Het boek aankopen via Bol.com? Of, er meer over aan de weet komen? Klik op deze link.