De kersttijd is weer aangebroken. Huizen zijn versierd met kerstbomen, kerstballen, kerststallen en cadeautjes. Maar waarom hangen we kerstballen in de boom?
Ze zijn er in alle soorten, kleuren en maten, de één nog mooier dan de ander. Vaak liggen ze het hele jaar te verstoffen in een doos verstopt op zolder, in de kelder of in het opberghok. Maar, als kerst weer voor de deur staat en de kerstboom weer opgetuigd moet worden, komen ze allemaal weer tevoorschijn.
Pas in 1831 werd de eerste glazen kerstbal geblazen en terug te voeren naar de tijd van het midwinterfeest. Men dacht toen dat je ongeluk kon uitbannen door glimmende voorwerpen op te hangen. Kwade geesten en heksen zouden namelijk bang zijn voor spiegels en zodoende boden de opgehangen objecten bescherming tegen dit kwaad.
Heksenballen
Deze geloofsovertuiging bleef lang bestaan en in de achttiende eeuw werden er ook heksenballen gebruikt om heksen te kunnen identificeren. Heksenballen leken sterk op onze moderne kerstballen.
Ze werden ook in het achttiende eeuwse Engeland vervaardigd om kwade geesten af te weren. Omdat heksen - net als vampiers - geen spiegelbeeld zouden hebben, dacht men dat men in de ballen - via het onbreken van de weerspiegeling - heksen te kunnen herkennen. Sommigen dachten ook dat vanwege de mysterieuze verbuiging van het licht, boze krachten werden afgeschrikt. Zodra een heks of boze geest de bal aanraakte, werd hij of zij gevangen in zo'n heksenbal. Ze werden opgehangen voor het raam, zodat het kwaad buiten de deur zou blijven. Met de geleidelijke afname van het bijgeloof in de negentiende eeuw werden deze heksenballen eerder vaker gebruikt als decoratie. Het is dus zeer aannemelijk dat de Oost-Europese glazenblazers zich baseerden op deze ornamenten uit de achttiende eeuw.
De eerste kerstbal
Voordat de kerstbal geïntroduceerd werd, hing men papieren slingers, appels en figuurtjes in de boom. Dankzij de opkomst van de glasblazerij in Oost-Europa in de negentiende eeuw kwam hier verandering in. In 1831 blies glasblazer Linder uit de Vogezen de eerste glazen kerstbal. In die tijd werden er voornamelijk appels gebruikt als decoratie in de Vogezen, maar door grote droogte die winter waren appels en noten een schaarste. De glasblazer besloot een grote kraal te blazen. De inspiratiebron hiervoor was waarschijnlijk de oudere heksenbal. De kerstbal was geboren. Zijn idee veroverde vervolgens de wereld.
Ontwikkeling van de kerstbal
Die oorspronkelijke kerstbal was een glazen bol met een metalen laagje aan de binnenkant. Al gauw kreeg men in de negentiende eeuw het idee om de ballen aan de kerstboom te hangen. Sommige historici denken dat het nog steeds een functie had in het tegengaan van jaloezie. Wanneer er namelijk cadeautjes onder de boom lagen zou een gast niets durven te stelen vanwege zijn spiegelbeeld in de kerstballen. Sinds het eerste ontwerp van de glazenblazers maakte de kerstbal allerlei transformaties door. Er werden glitters opgeplakt, er werd gespeeld met allerlei kleuren en sinds de jaren vijftig worden ze steeds meer van kunststof gemaakt in plaats van glas. Uiteindelijk blijkt de kerstbal niet meer weg te denken uit de kerstsfeer, nietwaar?
Bron: Isgeschiedenis.nl
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???
Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?
Klik hier en, alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!