Mindfulness en andere soorten meditatie worden doorgaans gezien als manieren om stress te verminderen – maar, ze kunnen jouw toestand soms ook verslechteren.
Ongeveer één op de twaalf mensen die meditatie probeert, ervaart een ongewenst negatief effect. Meestal is dat een verslechtering van een bestaande depressie of angststoornis, en soms zelfs het ontstaan van zo’n aandoening. Dat bleek uit het eerste systematische onderzoek naar het beschikbare bewijs. Natuurlijk zijn er ook mensen bij die geen enkel effect ervaren.
"Voor de meeste mensen werkt meditatie goed, maar het is absoluut te veel gehypet. Het is niet voor iedereen weldadig;" zei psycholoog Miguel Farias van de Coventry Universiteit in het Verenigd Koninkrijk. Hij is een van de onderzoekers die de studie verrichtten.
Toegegeven: technieken als mindfulness zijn - net als modeverschijnselen - tijdelijke bezigheden, die bij de massamens na een bepaalde tijd automatisch zullen afzwakken. Dit maakt nu eenmaal deel uit van eender welk verschijnsel: vandaag is het er - morgen niet meer.
Hier en nu
Er zijn veel soorten meditatie. Vandaag de dag is mindfulness één van de meest populaire. Daarbij vestigen mensen hun aandacht op het hier en nu. Ze focussen op hun eigen gedachten en gevoelens, of op prikkels van buitenaf. Mindfulness wordt door meerdere Britse gezondheidsorganisaties aangeraden aan mensen die meermaals een depressie hebben gehad. De techniek zou een terugval minder erg maken... Da's oké, indien je er enig geloof aan wil hechten - want, jouw geloof beïnvloedt de inhoud van jouw brein en dus ook alle cellen van je lichaam.
Maar, er zijn eerder al verslagen naar buiten gekomen van mensen die na het beginnen met meditatie een slechtere geestestoestand ervoeren.
Tussen haakjes...
Vooral grappig is de manier waarop mindfulness wordt beschreven. Zo las je zonet dat beoefenaars ervan hun aandacht op het hier en nu vestigen door zich te focussen op hun eigen gedachten en gevoelens, of op prikkels van buitenaf... Dat heeft natuurlijk niets met het hier-en-nu te maken. Simplistisch uitgelegd: ofwel focus je je op het hier-en-nu, oftewel op je eigen (zelfmoord)gedachten en (negatieve) gevoelens, of op prikkels van buitenaf.
Paniekaanvallen
De onderzoekers kamden eerst de medische vakbladen uit. Ze vonden daarin 55 relevante onderzoeken. Vervolgens sloten ze de onderzoeken uit waarin bewust naar negatieve effecten was gezocht. Daarna bepaalden ze per onderzoek het percentage mensen dat schadelijke effecten had ondervonden. Tot slot berekenden ze het gemiddelde, waarbij ze de grootte van de afzonderlijke onderzoeken lieten meewegen – iets wat gebruikelijk is bij een dergelijke analyse.
Uit het onderzoek bleek dat ongeveer 8 procent van de mensen die meditatie probeerden een ongewenst effect ervoer. "Mensen hebben van alles ondergaan: van een toename van angstgevoelens tot paniekaanvallen," zei Farias. Ook ontdekten de onderzoekers gevallen waarbij psychoses of suïcidale gedachten optraden.
8 procent zou zelfs een lage inschatting kunnen zijn. Veel meditatiestudies registreren namelijk alleen ernstige negatieve effecten, of zelfs die niet, beweerde Farias.
Tegenreactie
Psycholoog Katie Sparks stelde dat het getal ook kan zijn opgekrikt door mensen die meditatie proberen vanwege een niet-gediagnosticeerde angststoornis of depressie. "Van meditatie is bewezen dat het mensen helpt te ontspannen en hun concentratie te herwinnen. Het helpt ze in zowel mentaal als fysiek opzicht," zei ze.
Wanneer mensen hun gedachten proberen te kalmeren, kan hun denken volgens Sparks soms wel in opstand komen. "Dat is een soort tegenreactie op de poging het brein te beheersen. Het resulteert in angst of depressie," zei ze.
Volgens Sparks betekent dit niet dat mensen met de techniek moeten stoppen. Wel achtte ze het veiliger om te kiezen voor meditatiesessies die worden begeleid door een leraar, of een app die instructies laat horen.
Ook hier geldt hetgeen ik hierboven schreef... Ofwel vertoef je bewust in het hier-en-nu - ofwel luister je op een gemakzuchtige manier naar de instructies van een leraar of app.
De resultaten van dat onderzoek verschenen in 'Acta Psychiatrica Scandinavica'.
Bron: New Scientist
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?
Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.
- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.
- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!