De Nobelprijs voor de Natuurkunde, bestaande uit 9 miljoen Zweedse kronen (825.000 euro), gaat dit jaar voor de helft naar James Peebles voor zijn 'theoretische ontdekkingen in fysische kosmologie'. De andere helft wordt gedeeld tussen Michel Mayor en Didier Queloz voor de ontdekking van een exoplaneet.
- De Canadees James Peebles ontwikkelde een theoretisch kader dat de basis vormt van ons begrip van hoe het universum evolueert, van de big bang tot vandaag. Hij bestudeerde de kosmische achtergrondstraling – die vrijkwam bij de oerknal – en slaagde erin om aan de hand van theoretische tools en berekeningen die straling te interpreteren en zo nieuwe fysische processen te ontdekken. “Het resultaat toonde ons een universum waarin slechts 5 procent van zijn inhoud bekend is, de materie waaruit sterren, planeten, bomen en wij, gemaakt zijn. De rest, 95 procent, is onbekende donkere materie en donkere energie,” Zijn werk leidde dus tot het standaardmodel in de kosmologie, dat onder meer de uitdijing van het universum beschrijft.
- En, in oktober 1995 ontdekten de Zwitsers Michel Mayor en Didier Queloz de eerste planeet buiten ons zonnestelsel die rond een zwakke 'zonachtige' ster draait. De ster, '51 Pegasi' genaamd, staat op 50,5 lichtjaar van de aarde, in het sterrenbeeld Pegasus. Het is een ster met gelijkaardige eigenschappen als onze Zon, zoals lichtintensiteit en temperatuur. Bij deze ster trof men een Jupiterachtige, gasachtige planeet aan, 146 maal massiever dan onze Aarde, die de naam '51 Pegasi b' verkreeg. Daarmee was de ontdekking van de eerste exoplaneet, ofwel de eerste planeet buiten ons eigen zonnestelsel, in de geschiedenis van de astronomie een feit.
Ter herinnering
Reizen aan de snelheid van het licht betekent: reizen aan een snelheid van iets van een 300.000 kilometer per seconde. Anders gezegd, is een lichtjaar gelijk aan 9,46 biljoen kilometer, of iets exacter: 9.460.730.472.580.800 meter. Indien je deze cijfers nu met 50,5 vermenigvuldigt, heb je een idee van de afstand. Een reden om James Peebles' antwoord met betrekking tot leven op andere planeten te begrijpen...
De Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen belde hem namelijk bij de aankondiging op. Hij kreeg onder meer de vraag of er leven is op andere planeten. Hij is er vrij zeker van dat er iets op andere planeten is dat we als leven zouden omschrijven. "Of het zoals op aarde is, is moeilijk om te weten. Misschien kunnen chemici dat uitzoeken. We kunnen wel zeker zijn dat we deze andere levensvormen nooit zullen zien, noch deze andere planeten. De wetenschap heeft haar beperkingen."
Weet ook, dat het op de oppervlakte van die exoplaneet '51 Pegasi b' duizend graden Celsius kokend warm is...
Wel is het een feit dat men, sedert 1995 meer dan 4.000 exoplaneten in ons Melkwegstelsel heeft ontdekt, en dat er een kans bestaat dat er ergens leven te vinden is. Hoogstwaarschijnlijk: microscopisch klein, en véél te ver van onze Aarde verwijderd. Onbereikbaar dus. Men mag er dus gerust over fantaseren, want niemand zal - wat jij ook denkt of gelooft - het tegenovergestelde kunnen bewijzen.
Een ander feit is dat het universum al haar geheimen nog niet heeft prijsgegeven, en waar alle wetenschappers vooral mee te kampen hebben, is de vraag: "Wat in godsnaam is die donkere materie?". Als ze maar eens wisten dat Wereld-48 doordrongen is van Werelden-24, -12, -6, en van Wereld 3 uiteraard.
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)
Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.
- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.
- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -