De tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Azië. Met de import van allerlei goederen komt deze mug al jaren lang ook voor in Australië, Amerika, Ierland, Frankrijk, Italië, België en in Nederland. De mug is ongeveer een halve centimeter lang en herkenbaar aan de witte en zwarte contouren op zijn lichaam en poten, en in het verleden werden reeds verscheidene mensen gestoken met alle gevolgen van dien.
De mug gedijt steeds beter in Noord-Europa, doordat het hier steeds warmer wordt. Zo nu en dan wordt de mug in Nederland gesignaleerd, in kassen waarin uit China geïmporteerde sierbamboe wordt gekweekt, bijvoorbeeld. Deze bamboestaken staan ook bekend onder de naam 'Lucky Bamboo'.
In België werd in 2004 reeds melding gemaakt van een tijgermuggenpopulatie in een bandenopslag van een recyclingbedrijf in Oost-Vlaanderen. Het bedrijf importeerde banden uit de Verenigde Staten en Japan, waarmee de tijgermug waarschijnlijk naar Europa was gekomen. De lokale omstandigheden stonden toe dat de tijgermug er zich wist voort te planten.
De mug draagt een aantal ernstige ziekten over, waaronder de West-Nijlziekte, Japanse encefalitis, chikungunya, dengue of knokkelkoorts, en gele koorts. In sommige gevallen lig je van een beet van een tijgermug 2 tot 3 dagen plat in je bed met hoge koorts en uitputtingsverschijnselen. In tegenstelling tot andere muggen is deze mug ook overdag actief en niet alleen tijdens de schemering. Alleen het vrouwtje steekt. Het steekt zowel mensen als dieren meermaals om bloed op te zuigen. De beet is pijnlijk, en laat een grote roodpaarse vlek op de huid na en het menselijke lichaam kan er allergisch op reageren. De vrouwtjesmug is bovendien in staat om de virussen over te dragen op haar nageslacht.
De exotische mug bereikt ons land nu ook via toegangswegen vanuit de buurlanden, zo blijkt uit een recent onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Wetenschappers van het 'Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen' en het 'Koninklijk Museum voor Midden-Afrika' monitoren de Aziatische tijgermug op 23 risicoplaatsen in België. Tussen mei en september 2018 ontdekten ze tijgermuggen op vijf locaties in vier provincies: Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Namen en Luxemburg.
In Luxemburg en Namen werden eitjes aangetroffen op snelwegparkings, wat erop wijst dat de mug waarschijnlijk meereisde met autoverkeer uit Frankrijk of Duitsland, waar de soort voorkomt. Het is de eerste keer dat de tijgermug ons land bereikt via toegangswegen vanuit een buurland. Vroeger werd de tijgermug aangetroffen in de Antwerpse haven, tweedehandsbandenbedrijven en tuincentra. Ze reisden telkens mee via importproducten uit verre bestemmingen.
Volgens de onderzoekers betekent de mogelijk vestiging van de tijgermug in ons land niet dat we ons aan virusuitbraken moeten verwachten. De muggen zelf vormen op zich geen gevaar. Ze kunnen wel virussen zoals dengue en chikungunya van mens op mens overdragen: pas wanneer een besmet persoon wordt gestoken, kan de mug het virus overdragen op een andere persoon.
Als je een tijgermug tegenkomt, doe je er toch best aan ze te doden. Ze houden van stilstaand water. Daar leggen ze hun eitjes in, dus daar vooral moet worden ingegrepen. Met andere woorden: Tijgermuggen planten zich voort daar waar een vloeistof aanwezig is. Maar, je treft ze ook aan in dakgoten en in autobanden die in de buitenlucht zijn opgestapeld, omdat die na een regenbui in de holle ruimten van de binnenzijden lange tijd veel water kunnen opslagen. De larven vind je meestal ook in kleine opslagplaatsen, zoals: bloempotten, vogelbadjes, lege drinkblikjes, et cetera. Ook rottende boombladeren houden veel vocht vast, en daaronder kun je soms dan ook vele larven aantreffen.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!
Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.
Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)