Daar waar mensen bestaan die elkaar dankzij oorlogvoeringen uitmoorden, misdaden plegen, het leven van anderen verpesten, niet aan zichzelf werken, en zo meer, zijn er anderen die zich met hoogwaardige, evolutionaire zaken bezighouden en hun veredelde, aangeboren gaven ten volle gebruiken, godzijdank.
Zo werd eergisteren de 'Parker Solar Probe' van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa de ruimte ingestuurd. Normaal moest die lancering een dag eerder plaatsvinden, maar die is toen tweemaal mislukt; dit, vanwege technische problemen. Bij een nieuwe poging lukte het dus wel.
Die sonde zal er drie maanden over doen om de corona - een deel van de atmosfeer van de zon - te bereiken: in november zal de Parker-sonde de eerste keer de zon dicht benaderen, en in december zal het de gegevens daarvan doorsturen naar de Aarde. Het is de bedoeling dat die sonde de corona 24 keer zal doorkruisen, en het oppervlak van de zon daarbij steeds dichter zal benaderen. Om dat te bereiken wordt onder meer een samenspel met de planeet Venus gebruikt, en de sonde zal daarbij 7 maal een zeer elliptische baan rond Venus maken. In totaal zal de missie 7 jaar duren.
Op het dichtste punt zal de sonde het oppervlak van de zon tot 6,2 miljoen kilometer naderen. Ter vergelijking: als de aarde aan de ene kant van een stok van een meter lang zou liggen, en de zon aan het andere, zou dat betekenen dat de sonde het oppervlak van de zon tot op zo'n 11 centimeter zou benaderen.
De sonde zal in de buurt van de zon dan ook blootgesteld worden aan temperaturen van rond 1.400 graden Celsius. En ze zal eveneens bijzonder snel gaan, namelijk: met een snelheid van 700.000 km/u, en daardoor zal ze het snelste door de mens ooit gemaakte object worden. Om een idee te geven: aan die snelheid leg je de afstand tussen Brussel en Sydney in Australië af in nog geen anderhalve minuut.
De sonde kreeg de naam 'Parker Solar Probe', genoemd naar professor Eugene Parker, een pionier in het onderzoek naar zonnewinden, zijnde: de stromen van geladen deeltjes en magnetische velden die constant uit de zon voortkomt, en heel ons zonnestelsel doordringt.
Parker, die nu 91 jaar is, zei dat hij "onder de indruk was". Hij woonde de lancering bij op Cape Canaveral, en zei dat het net was alsof je jaren naar foto's van de Taj Mahal had gekeken, en dan nu de enige echte ziet in Indië. "Ik zal nu echt moeten overschakelen van nagelbijten voor de lancering, naar denken over al de interessante zaken die ik nog niet weet, en die duidelijk gemaakt zullen worden, neem ik aan, in de loop van de komende vijf, zes of zeven jaar," zei hij op NASA TV.
De gehele missie zal zo'n 1,5 miljard dollar kosten (1,3 miljard euro). De Parker-sonde, die zo groot is als een kleine auto en 635 kilogram weegt, heeft niet alleen instrumenten aan boord, maar ook een microchip met de namen van 1,1 miljoen mensen die ingetekend hebben om hun naam naar de zon gestuurd te krijgen. Hun wens gaat nu in vervulling.
Nog iets...
Naar de zon gaan, is verrassend moeilijk. Men zou kunnen denken dat het relatief eenvoudig zou zijn: de zon heeft immers een enorme zwaartekracht en dus zou een klein zetje in de goede richting moeten volstaan om er heen te zweven, maar zo is het dus niet.
Het is inderdaad zo dat de zon 99,8 procent van alle massa in ons zonnestelsel voor haar rekening neemt, en dat haar zwaartekracht alles op zijn plaats houdt, van de kleine planeet Mercurius in een baan dichtbij, tot de gasreuzen ver weg en zelfs de ijzige planetesimalen (objecten, waarvan men denkt dat ze voorkomen in stellaire nevels) in de Oortwolk, zo'n 300 miljard kilometer ver. Maar, ondanks die enorme aantrekkingskracht is het verrassend moeilijk om naar de zon te reizen: volgens de onderzoekers van de NASA vraagt het 55 keer meer energie dan nodig is om naar Mars te reizen.
En waarom is het zo moeilijk? Het antwoord zit in hetzelfde feit dat de aarde ervan weerhoudt van in de zon te vallen: onze planeet vliegt zeer hard - tegen bijna 108.000 km/u - bijna volledig zijdelings ten opzichte van de zon. En de enige manier om naar de zon te geraken, is die zijdelingse beweging uit te schakelen.
Aangezien de Parker-sonde door de atmosfeer van de zon zal zoeven, moet ze 'slechts 85.000 km/u aan zijdelingse beweging kwijtraken om haar bestemming te bereiken, maar ook dat is nog geen kleinigheid.
Om dat te doen, beschikt de Parker over een krachtige raket, de Delta IV Heavy, en de sonde zal 7 keer een beroep doen op de zwaartekracht van Venus in de loop van haar zeven jaar durende missie, om zijdelingse snelheid af te stoten in de 'put' van de orbitale energie van Venus. Daarvoor zal de sonde sterke elliptische banen rond Venus beschrijven. Die banen om zijdelingse snelheid kwijt te raken, zullen de Parker-zonnesonde telkens dichter bij het oppervlak van de zon brengen, tot ze uiteindelijk op de recordafstand van slechts 6,16 miljoen kilometer van het zichtbare oppervlak van de zon zal verwijderd zijn tijdens haar laatste banen rond de zon.
En, hoewel de sonde zijdelingse snelheid kwijtspeelt om dichterbij te kunnen komen, zal de snelheid van de Parker-sonde in het algemeen toenemen, door de extreme zwaartekracht van de zon. En daardoor zal de sonde nog een record breken, en met een snelheid van 692.000 km/u het snelste door de mens gemaakte object ooit worden tijdens haar laatste omlopen.
Toch knap, hé! Ik bedoel: tot wat 'de mens' in staat is, nietwaar? Wel vind ik het soms spijtig dat we dat woordje 'mens' niet kunnen veralgemenen, en dus op ieder levend wezen kunnen toepassen die er even menselijk uitziet als jij en ik.
Bron: VRT.be
Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!
Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.
En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.