Zeer veel mensen denken zichzelf ziek
Nog deze week zei iemand, die aan verscheidene kwaaltjes leed, tegen mij: "De relatie, die ik momenteel heb, maakt me gewoonweg kapot..."
Waarop ik spontaan antwoordde me: "Maak dan een einde aan die relatie - of, nog beter: tracht er anders over te denken. Transformeer jouw minder positieve gedachten in heilzame." Op dat moment dacht ik dus aan de methoden van dr. Carl Simonton, en legde die eveneens aan haar uit.
Ook sprak ik over 'herkaderen', zijnde een portret maken van de huidige toestand, de nodige wijzigingen aan de beelden brengen, en het geheel in een nieuw kader plaatsen, waarop dan het licht van een spotlamp wordt gericht. Of, er een schilderij van maken, zei ik, en er via penseel en verf enkele veranderingen in aanbrengen. 'Retoucheren' wordt dat genoemd. Allemaal technieken, die al decennialang oud zijn. Nochtans waren het voor haar dingen die ze voor de eerste maal hoorde.
Of ze iets met de verkregen gegevens heeft gedaan, weet ik niet. En eigenlijk dan weer wel...
Uit ervaring weet ik, dat zeer veel mensen aan een ziekte lijden, waarvan ze nooit wensen af te geraken. Ik heb het nu over de manaña-ziekte, waardoor de dingen alsmaar worden uitgesteld - en, wegens het op een lange baan schuiven meestal nooit worden uitgevoerd.
'Zeer veel mensen', is een diplomatische uitdrukking van de beschrijving van de werkelijkheid - want, de mens die daaraan niet lijdt, moet ik nog voor de eerste maal in mijn leven ontmoeten. Probeer zelf maar eens om, bijvoorbeeld, om elke dag van het jaar 15-minutenlang te mediteren, gewoonweg omdat het heilzaam kan zijn voor lichaam en geest. Maar, ik ben aan het afdwalen...
Het Boemerangeffect
Mensen hebben geen idee van hoe ze de inhoud van hun eigen brein beïnvloeden - en, als gevolg daarvan: hoe het brein, vanwege die zelf aangekweekte inhoud, het lichaam dat eraan hangt, manipuleert.
Gisteren nog las ik daarover in de laatste nieuwe uitgave van 'Test Gezond' een interessant stukje literatuur. Niets nieuws, indien je reeds dingen over het placebo-effect hebt gelezen, maar herhaling kan soms geen kwaad. Al was het maar als de zoveelste druppel die een rots, of onvruchtbare bodem, kan uithollen.
Het thema was 'lactose tolerantie', en de woorden die ik eruit knipte zijn: "In bepaalde studies liet men mensen, die dachten lactose-intolerant te zijn, een zogezegde lactosebereiding drinken, terwijl er eigenlijk geen lactose in zat. Toch ontwikkelden veel deelnemers klachten, gewoon omdat ze dachten dat ze lactose hadden binnengekregen."
Kortom: Het brein...: controleer het een klein beetje, of wordt erdoor volledig gecontroleerd. Begin, bijvoorbeeld, met de overtuigingen die jou afremmen, angst aanjagen, of jouw innerlijke groei beperken, uit te schrijven, om daarnaast andere overtuigingen te plaatsen, die veel heilzamer zijn.
Maar natuurlijk hoef je dat niet NU te doen...