ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nieuwe uitgave 'Mein Kampf' van Hitler voorgesteld

Duitse scholen zouden Hitlers ‘Mein Kampf’ als verplichte lectuur moeten opnemen in het leerplan, vinden politici. Zij het dan wel voorzien van de nodige kritische commentaar.
door Tsenne Kikke - vrijdag 8 januari 2016 10:10

Word Hitler's ‘Mein Kampf’ verplichte schoollectuur?
 
Duitse scholen zouden Hitler's ‘Mein Kampf’ als verplichte lectuur moeten opnemen in het leerplan, vinden politici. Zij het dan wel voorzien van de nodige kritische commentaar.

Voor de eerste keer sinds 1945 wordt in Duitsland 'Mein Kampf', het pamflet van Adolf Hitler, opnieuw uitgegeven. De publicatie, die vandaag verschijnt, is voorzien van commentaar en dient uitsluitend pedagogische doeleinden. Maar er is wel heel wat kritiek op, omdat het werkstuk hierdoor weer in de aandacht wordt gebracht.

"Het gaat erom de mythe te doorprikken rond deze antisemitische tirade, die aan de basis lag van het nazisme en de joden wilde uitroeien," verklaarde initiatiefnemer Andreas Wirsching begin december. Hij is directeur van het Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis in München. Zijn ploeg is al sinds 2009 bezig met een titanenwerk, waarbij alle 3.500 historische nota’s rond de tekst worden uitgepluisd. Het resultaat is een kanjer van 2.000 pagina’s met liefst 3.700 voetnoten waarin Hitlers stellingen geduid, ontkracht en in hun juiste historische context geplaatst worden.

De heruitgave zal om 11.30 uur Belgische tijd worden voorgesteld aan de pers. De heruitgave kost 59 euro.

Controversieel

Sinds 1 januari zijn de auteursrechten van 'Mein Kampf', dat Hitler in 1924-1925 schreef toen hij in de gevangenis zat voor een mislukte staatsgreep, publiek domein. Na zijn overlijden waren ze in handen gekomen van de deelstaat Beieren.

Hoewel erg omstreden in Duitsland, was het werkstuk de voorbije jaren op het internet en in tweedehandswinkels terug te vinden. Dat de auteursrechten nu vrij zijn, verandert dus fundamenteel niets. Maar het blijft wel controversieel om het uit te brengen in het jaar dat het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de concentratiekampen wordt herdacht.

Voorstanders, waaronder ook joodse organisaties, wijzen erop dat zonder deze heruitgave met academische commentaar, enkel de niet-kritische versie de ronde zou doen. Een verbod op het boek dreigt ook een averechts effect te hebben. Ook steeds meer Duitse politici pleiten ervoor om het boek (verplicht) te laten lezen op scholen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht