Iemand een hand geven, is geen universele gewoonte: er zijn zelfs landen waar men het als een onwaardig gebaar aanschouwt. Toch is elkaar een hand geven een positief gebaar vooraleer een gesprek met iemand aan te gaan, vooral in de wereld van de verkoop, bijvoorbeeld. Tevens verkrijgt men een idee van de andere persoon. Ooit al eens een hand gedrukt dat aanvoelde als een slappe vod, of als een spons? Akelige ervaring, nietwaar?
De stevigheid van een handdruk, of de afwezigheid ervan, zegt iets meer over de karaktereigenschappen van de persoon. Ook vrouwen met een stevige handdruk zijn zelfzekerder en meestal intelligenter dan vrouwen met een slappe handdruk. Een overdreven stevige handdruk komt dan ook weer niet al te positief over, net als een bezwete hand.
De modale mens is een egotripper. Hij kijkt TV - een toestel, dat door iemand anders werd uitgevonden en gemaakt. Hij rijdt een auto, die niet door hemzelf werd gefabriceerd, geniet van de werkzaamheden van elektriciteit door gewoonweg zijn maandelijkse rekening te betalen, enzovoorts. maar, neem alle luxe weg, zoals waterbevoorrading, stroomtoevoer, winkels en warenhuizen, benzine, vervoer, en zo meer... - en, wat schiet er dan nog van die homo sapiens over? Het antwoord is simpel: hij wordt gereduceerd tot zichzelf, zijnde: een primitieve holbewoner, die op zijn instincten teert.
Wat is de mens nog meer?
Wist je dat in één centimeter van jouw dikke darm meer bacteriën verblijven dan er op Aarde ooit mensen hebben geleefd? Doet deze informatie jou niet nadenken door jezelf de vraag te stellen wie of wat over jouw stoffelijk lichaam regeert? Het antwoord op deze vraag hangt veel af van jouw gezichtspunt. Heb jij controle over jouw lichaam? Of, ben je de gastheer van je eigen bacterieën? Oké, je bent veel slimmer dan eender welk micro-organisme, maar wat wil dat zeggen? Als puntje bij paaltje komt, delf je het onderspit.
Van wat zijn wij, mensen, gemaakt? De voornaamste en meest actieve chemische elementen die we in het universum aantreffen, treffen we ook in ons lichaam aan, zijnde: waterstof, zuurstof, koolstof en stikstof. Niet enkel en alleen in ons eigen lichaam, maar overal op onze planeet Aarde. We leven niet in het universum: het universum bevindt zich in ons.
Ooit gehoord van de uitdrukkingen: "Zo Boven, zo Beneden'?, en van: 'Microkosmos is gelijk aan de macrokosmos'? Sommigen beweren dat met de microkosmos de mens wordt bedoeld, maar het zou even juist zijn om te zeggen dat microkosmos naar de microbe verwijst, waaronder de bacterie. Alles hangt dus af van hoe je dat woordje 'microkosmos' vertaalt.
De Aarde bestaat al zo'n 4,5 miljard jaar en het leven op deze Aarde iets van een 3,5 miljard jaar. Van alle wezens, die ooit hebben geleefd, is 99,9% verdwenen. In elk geval: indien er een Schepper bestaat, heeft hij er niet enkel en alleen lang over gedaan, maar zeer veel leven vernietigd teneinde de mens - zo'n 200.000 jaar geleden - een plaatsje te geven.
Indien je gelovig bent, kun je in de mening verkeren dat het doel van alle leven is om de een of andere godheid te dienen. Noem hem 'God', of 'Allah', of 'Ra', of 'Zeus', of wat dan ook. Net als de Azteken, de Inca’s, en de Maya's, geloofden ook de Egyptenaren, Romeinen en Oude Grieken in meerdere goden. Maar, vandaag de dag weten we beter, nietwaar?
Doch, indien een bacterie in jouw lichaam een eigen brein had en een taal om het eigen denken te begrijpen, dan zou jij diens God zijn, omdat het in jouw universum leeft, nietwaar?
Ik bedoel daarmee ...
Momenteel zijn er iets meer dan 4.000 sekten en godsdiensten en ieder van hen geeft een beschrijving van hun unieke godheid. Maar, indien jijzelf één van de 100 miljard bacteriën bent, die in die ene centimeter van de een of andere dikke darm leeft, zul je met een totaal ander antwoord afkomen. Zo zou je, bacterie zijnde, beweren dat het doel van het menselijke leven is om jou, de bacterie, een onderkomen te geven dat pikdonker is, maar tezelfdertijd een idyllische anaerobe habitat van fecale materie ...
De 1.000 Spanjaarden en de 150.000 Mexicaanse bondgenoten, onder leiding van Hernán Cortés, versloegen de Azteken, maar daarna werden 90% van hen niet door de Spanjaarden gedood, maar door bacteriën en virussen, die 100 x kleiner zijn dan bacteriën.
Ziekten, die door bacteriën worden veroorzaakt, zijn onder andere: difterie, cholera, kinkhoest, syfilis, tyfus, pest, salmonella, legionella, lepra en tetanus
Ziekten, die door een virus worden veroorzaakt, zijn: verkoudheid, griep (influenza), gordelroos, pokken, waterpokken, koortslip, mazelen, vogelpest, hepatitis A, polio, aids, en ebola.
90% van de Azteken stierven aan het pokkenvirus. De Spanjaarden konden zich namelijk makkelijk meester maken van de Azteken- en Incarijken doordat de Spaanse veroveraars door de pokken werden vergezeld, waardoor de Indiaanse bevolking, die geen enkele weerstand had, werd gedecimeerd. Toen Hernán Cortés op de Mexicaanse kust landde, bestreed hij een rivaliserend legertje conquistadores, waarin zich een besmette soldaat bevond. Deze soldaat besmette een van Cortés' eigen soldaten. De soldaat overleed toen Cortés' leger zich uit Tenochtitlan weg moest vechten, maar in de schermutselingen raakten de Azteken besmet. Toen de stad een jaar later viel, had zich een enorme epidemie voorgedaan, die het grootste deel van de bevolking had gedood. De overlevenden waren te verzwakt om zich te verdedigen.
Na de val van Tenochtitlan in 1521 verplaatste het virus zich zuidwaarts, naar het Incarijk. De Incakeizer Huayna Capac raakte besmet en overleed aan de ziekte, waardoor een burgeroorlog tussen zijn zonen Atahualpa en Huascar uitbrak. Ondertussen verspreidden de pokken zich in een recordtempo via het geavanceerde wegennet. Door de pokken en de burgeroorlog werden de Inca's verder verzwakt, zodat Francisco Pizarro de stunt van Cortés kon herhalen door in 1533 het Incarijk te veroveren met een piepklein legertje.
'Wat heeft dit nu allemaal met een hand geven te maken?' zou je kunnen denken.
Een micro-organisme, of microbe, is een organisme dat veel té klein is om met het blote oog te zien. Hieronder vallen alle eencelligen zoals bacteriën, protozoa (waaronder de amoeben), eencellige algen en schimmels (waaronder de gisten). Virussen en prionen worden niet tot de micro-organismen gerekend (maar wel tot microbiologie), omdat ze niet als levend worden gezien.
Er zijn veel bacteriën die normaliter niet in of op de (westerse) mens voorkomen en bij contact vaak of altijd tot ziekteverschijnselen leiden. Een groot probleem hierbij is, dat bacteriën zich vaak ongemerkt kunnen verspreiden via bacillendragers; mensen, waaronder inwijkelingen uit andere landen, die zélf geen last van de bacteriën hebben, maar wel de bacterie afgeven via ontlasting, urine, bloed en speeksel.
Over ontlasting gesproken...
Eergisteren las ik dat een nieuw condoom, dat hiv doodt, groen licht heeft gekregen van de Australische overheid. Het condoom kan er al over enkele maanden in de winkelrekken liggen. In het glijmiddel van het nieuwe condoom zit VivaGel, een stof die in 99,9 procent van de gevallen hiv, herpes en humaan papillomavirus (HPV) uitschakelt. VivaGel is ontwikkeld door de Australische geneesmiddelenfabrikant Starpharma.
Het condoom is het resultaat van een samenwerking tussen Starpharma en Ansell, marktleider in de Australische condoomverkoop. Het product is nu gecertifieerd door de Australische overheid met het TGA-keurmerk, vergelijkbaar met het CE-certificaat in Europa. Daarmee kan het binnen enkele maanden al in de Australische winkelrekken liggen. Of en wanneer het product ook in de rest van de wereld verkocht wordt, is niet duidelijk.
Naast hiv en genitale herpes vormt ook HPV een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Een HPV-infectie kan de kans verhogen op bepaalde vormen van kanker, zoals keel- en baarmoederhalskanker. Ook is VivaGel aangewezen voor alle vagina's die een vissengeur afgeven...
Wat ebola betreft ...
De dodentol van het ebolavirus is volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) inmiddels opgelopen tot 729. Zoals je weet, heeft het virus al verschillende gebieden in Guinee, Sierra Leone en Liberia getroffen. Zelfs een Amerikaanse dokter is besmet geraakt en is ondertussen met een speciaal vliegtuig naar de Verenigde Staten overgebracht alwaar men op hem kan experimenteren teneinde een geschikt vaccin te vinden. Nu maar hopen dat er aldaar geen epidemie uitbreekt.
Vuistjes geven, of handen blijven drukken?
Wetenschappers van de universiteit Aberystwyth in Wales hebben ontdekt dat door een klassieke handdruk enorm veel bacteriën worden verspreid. Daarom stellen verschillende artsen voor voortaan geen handen meer te schudden in ziekenhuizen. Tevens kun je voor jezelf de vraag stellen hoe veilig het is om in de toekomst de hand van jouw eigen dokter te blijven drukken.
Britse onderzoekers staken, bijvoorbeeld, rubberen handschoenen voor een korte tijd in een broeihaard van bacteriën, zodat de buitenzijde helemaal bedekt was met E. coli-virus. Nadien voerden de wetenschappers allerlei 'handmanoeuvres' uit, gaande van handdrukken, elkaar vuistjes geven, tot high-fives. Bij een klassieke handdruk werden tien keer meer bacteriën uitgewisseld dan wanneer enkel de vuisten elkaar aanraakten. Bij een high-five lag het aantal uitgewisselde bacteriën ergens tussenin. De resultaten van hun onderzoek verschenen in de 'American Journal of Infection Control'.
"Deze vaststelling heeft grote consequenties", zei dokter Dave Whitworth aan de BBC. "Wanneer ergens een epidemie heerst, is het erg belangrijk twee keer na te denken vooraleer je iemand de hand schudt." Whitworth is niet de eerste wetenschapper die dit aanhaalt. In het verleden werd reeds een oproep gelanceerd in het medische magazine, 'Journal of the American Medical Association' om geen handen meer te schudden in ziekenhuizen.
Nochtans zal het even duren vooraleer de handdruk volledig geweerd wordt uit ziekenhuizen. "Dokters worden nu eenmaal aangeleerd om een hand te geven aan de patiënt, deze handeling schept een band van vertrouwen. En bovendien is het een gewoonte geworden", aldus Whitworth.
"Vuistjes geven, kunnen misschien een eerste stap zijn, om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan, maar er is meer nodig", aldus Peter Hoffman, van het Britse centrum voor Openbare Gezondheid. "Consequent de handen wassen na een toiletbezoek is noodzakelijk om ziektes te voorkomen. Maar willen we helemaal vermijden dat bacteriën worden uitgewisseld, zullen we terug moeten keren naar de Victoriaanse periode. Toen maakten de mensen een lichte buiging om elkaar te begroeten. Daar kwam geen lichamelijk contact aan te pas."
Dus, beste lezer, naar wat gaat jouw voorkeur uit? Naar handen blijven drukken, elkaar vuistjes geven, of jezelf de Japanse groet eigen maken? Want, zelfs de daad van drie kussen op iemands kaken te geven, brengt eveneens bacteriën en andere ziektekiemen over.