ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: de risico's van op bedevaart gaan

Op bedevaart gaan is niet zonder risico. Indien je bijgelovig bent, is het alsof de goden mensenoffers opeisen.
door Tsenne Kikke - maandag 14 oktober 2013 14:21

Goden, gemaakt naar het beeld en gelijkenis van de mens, werden niet enkel en alleen gecreëerd om te worden gevreesd of te worden aanbeden, maar in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat de gebeden worden verhoord.

De paus, als hoofd van de Kerk en vertegenwoordiger van Petrus, mag tezamen met z'n meer dan één miljard gelovigen, waaronder 400.000 priesters, bidden om oorlogen te doen ophouden en voor eeuwig en altijd te bannen, maar er is - mijns inziens - geen godheid die eraan meewerkt, optreedt of tussenbeide komt.

Reeds 2.000 jaar geleden werd er ons verteld dat we de 'tempel' in onszelf meedragen, toch zoekt de massamens het goddelijke nog immer buiten zichzelf. Vreemd, hé!?

Ook in kerken, bijvoorbeeld, zie je nog altijd mensen geknield bidden voor portretten, en houten en stenen standbeelden; wetende, dat reeds lang geleden werd geadviseerd geen beelden te aanbidden.

Anderzijds is het een feit, dat mensen beelden nodig hebben om hun verbeeldingswereld aan te spreken en, om - net als dromen - de dingen in hun hoofd tot leven te brengen. Woorden als "Ontwaak!" - "Word wakker!" en "Ontslaap!" halen weinig of niets uit. Tenslotte... wat betekenen ze?

Vooraleer er 'iets' in de mens kan ontwaken, moet dat 'iets' erin aanwezig 'zijn'. Of, dacht je misschien dat één van de honderdtallen aangekweekte 'ikjes' van de mens kan 'ontwaken'? Laat het me gerust weten, als dit zo is, en haal me uit mijn onwetendheid.

Eisen goden nog altijd menselijke offers?

Ook wordt men stilaan meer en meer bewust dat kloosters, tempels en kerken niet door de zelfgecreëerde godheden worden beschermd - en, op bedevaart gaan, is geen garantie om achteraf veilig, gezond en wel terug thuis aan te komen, integendeel.

Zo lazen we vandaag dat er gisteren minstens 91 pelgrims om het leven zijn gekomen en 100 anderen gewond geraakt, toen paniek uitbrak aan een hindoetempel in de Centraal-Indiase staat Madhya Pradesh en mensen vertrappeld werden. Onder de dodelijke slachtoffers bevonden zich 17 kinderen, 31 vrouwen en 43 mannen. Tien mensen zouden nog in kritieke toestand verkeren - en, omdat velen in het water zijn gesprongen, kan het dodenaantal nog altijd oplopen.

De massapaniek brak uit op een brug, die naar de Ratangarh-tempel leidt, waarrond zich zondag zowat een half miljoen gelovigen hadden verzameld om het jaarlijkse hindoeïstische feest Dussehra te vieren.

Getuigen verklaarden dat er paniek uitbrak toen een groep mensen de wachttijd om de brug over te steken wilde inkorten door het gerucht te verspreiden dat de brug op het punt stond in te storten...

Jaarlijkse hadj

Zo'n twee miljoen moslims zijn vandaag begonnen aan de jaarlijkse pelgrimstocht. Dat zijn er een miljoen minder dan normaal. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door de ademziekte MERS, die huishoudt in Soedi-Arabië. Wereldwijd zijn er al zeker 60 mensen aan het virus gestorven. De pelgrimstocht zal tot vrijdag duren.  

Volgens de Koran moeten alle moslims, die gezond genoeg zijn en het zich kunnen veroorloven, ten minste één keer in hun leven op pelgrimstocht naar Mekka trekken. Tijdens de hadj lopen ze zeven maal rond de Kaäba: een zwart, kubusvormig gebouw.

Aan de eclectici: mensen, die me eerder hebben gelezen, kunnen beseffen dat Zelfkennis mijn stokpaardje is, en ik een enorm groot onderscheid maak tussen Katholicisme en Christendom, zijnde: leven volgens de leer van Jezus Christus.

Telkenmale de gelegenheid zich voordoet, tracht ik te aanhoren hoe priesters het woordje 'Christusbewustzijn' voor zichzelf vertalen en begrijp nadien waarom ze er alles aan doen om het bestaan van kerkgebouwen in ere te houden ...

Praat zélf maar eens met uitbaters van kerken, stel hen de vraag, en laat ons hun antwoorden weten. Beloofd?... Alvast bedankt!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht