ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten-17: mensenoffers als onderdeel van religieuze praktijken

Een minderheid van de aanhangers van het Tantrisme in India offert nog steeds mensen.
door Tsenne Kikke - woensdag 6 februari 2013 7:17

Zeer veel godsdiensten gaan soms tot het extreme, maar het meest extreme zijn menselijke offeringen. 500 jaar geleden, bijvoorbeeld, offerden de Azteken 80.000 mensen op tijdens de inwijding van een nieuwe tempel. Lichamen werden daarbij opengesneden en harten uitgerukt om de goden te behagen, en daarna opgegeten.

Doch, geloof het of niet, in sommige traditionele Afrikaanse religies worden mensen nog altijd geofferd, maar ook bepaalde volgelingen van het Tantrisme, een theïstische filosofie in India, passen het ook nog altijd toe.

Meestal wordt het slachtoffer in het geheim aan de godin Kali geofferd. In het geheim, want - indien je de Indiase kranten leest - komt er vandaag de dag slechts één zaak per maand aan het licht, soms twee. In 2006 werden nochtans tientallen slachtoffers gemeld in het tijdsbestek van een half jaar.

Natuurlijk zijn er verschillende vormen van tantrisme en de volgelingen waarover we het net hebben gehad behoren tot de minderheidsgroepen, zijnde: slechts een 2 à 3 miljoen stervelingen; dit, in vergelijking met meer dan 1 miljard inwoners in dat land.

Ter vergelijking...

Aantal aanhangers van de religies volgens de laatste census van 2001:

Hindoeïsme: 827.578.868
Islam: 138.188.240
Christendom: 24.080.016
Sikhisme: 19.215.730
Boeddhisme: 7.955.207
Jaïnisme: 4.225.053
Overige religies: 6.639.626

Ten eerste, zijn deze cijfers 12 jaar oud en - ten tweede, is tantra één van de esoterische tradities die deel uitmaken van zowel het hindoeïsme, boeddhisme en van het jaïnisme. De boeddhistische traditie die sterk beïnvloed is door de geschriften Tantra's is met name het vajrayana, ook wel tantrisch boeddhisme genoemd. En, nogmaals: er zijn vescheidene vormen van tantra - sommige ervan zijn linkshandig, en andere rechtshandig.

Waar de linkshandige tantra vindt dat het individu niet gebonden hoeft te zijn aan wat maatschappelijk aanvaardbaar wordt geacht, is dat bij de rechtshandige tantra wel het geval. De soms extreme uitingen van de linkshandige tantra verklaren het wantrouwen dat bestaat bij de vedische priesters en binnen de boeddhistische Theravada traditie ten aanzien van alles wat met tantra te maken heeft. In India staat de kleine minderheid van linkshandige tantra beoefenaars vrijwel geheel buiten de maatschappij.
 
In Europa en met name in Nederland is dankzij de seksuele ontremming sinds de jaren '60 van vorige eeuw een bijzondere aandacht voor een van de deelaspecten van de linkshandige tantra ontstaan. In de rechtshandige tantra wordt juist de nadruk gelegd op de beheersing en de transformatie van de voor de spirituele ontwikkeling gevaarlijke seksuele energie.

Op wikipedia kunnen we over dit onderwerp nog het volgende lezen...: Er zijn sterke aanwijzingen dat mensenoffers ook tegenwoordig nog in bepaalde culturen in Afrika en Zuid-Amerika voorkomen. In Sub-Sahara Afrika komen rituele moorden nog veelvuldig voor. In Zuid-Afrika is de zogenaamde muti-moord een bekend begrip. Het gaat om moorden die begaan worden met het doel menselijke lichaamsdelen te verkrijgen voor amuletten en andere magische doeleinden. De Zuid-Afrikaanse politie heeft zelfs een speciale eenheid om rituele moorden te onderzoeken. In Tanzania worden vooral albino's ritueel vermoord. In Oeganda zijn duizenden kinderen het slachtoffer geworden van rituele moord
 
Daarnaast gaan er verhalen, onder meer van ex-satanisten, dat er in satanische stromingen nog steeds mensen, voornamelijk ongeregistreerde baby's worden geofferd. Af en toe worden er onbekende babylijkjes gevonden door de politie.

Dit was dan Deel 16 in de reeks 'Dossier Godsdiensten'. Dus, voor mensen, die nog altijd op zoek zijn naar een godsdienst en daarbij prettig gestoord, is deze religie misschien iets voor hen.

In elk geval ben ik niet bevoegd om jou, de lezer, de garantie te bieden dat andere godsdiensten echter, authentieker of beter zijn. Jij wel?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht