Veronderstel dat je na een zware dag werk thuiskomt. Er is niemand anders in huis en plots voel je een sterke pijn in je borststreek en die pijn straalt uit naar jouw arm en kaken. Je bent zo'n tiental kilometer van een hospitaal verwijderd, maar je weet niet of je er nog wel zélf kunt geraken. Je hebt wel EHBO aangeleerd, maar je weet niet hoe je het op jezelf moet toepassen.
In elk geval doe je er op dat moment goed aan om niet al te laat aan de alarmbel te trekken. Bij een hartaanval zijn de belangrijkste symptomen de volgende:
• druk op de borst: een hevige, zware, heftige drukkende pijn midden op de borst;
• deze pijn straalt mogelijk uit naar kaken en armen, vooral de linkerarm;
• pijn in de schouders of tussen de schouderbladen;
• wit wegtrekken en hevig transpireren, zweten;
• duizeligheid, misselijkheid en soms braken;
• kortademigheid;
• angst en in sommige gevallen doodsangst;
• kort verlies van bewustzijn zonder dat te voelen aankomen;
• rusteloosheid.
Vrouwen voelen zich soms al enkele weken tevoren ongebruikelijk fel vermoeid, of hebben soms last van slaapstoornissen en kortademigheid. Wanneer zulke klachten relatief abrupt opduiken en aanhouden, doen ze er dus goed aan hun arts te contacteren met de expliciete vraag om hun klachten ernstig te nemen, wat soms niet gebeurt.
In elk geval: je was alleen thuis, je begint je duizelig te voelen en op dat moment heb je nog een tiental seconden de tijd om de hulpdiensten op de bellen; dit, vooraleer je jouw bewustzijn totaal verliest.
Maar er bestaat een kans, hoe klein ook, dat je jezelf in dat moment kunt behelpen. Hoe?
Hoest heel hard en verschillende malen achter elkaar! Vooraleer je hoest, moet je eerst telkenmale diep ademhalen en de hoest moet diep zijn en zo lang mogelijk worden volgehouden, net alsof je slijm, dat zich diep in jouw borststreek bevindt, naar boven wenst te halen.
Een ademhaling, gevolgd door een langgerekte hoest, moet je elke twee seconden blijven herhalen, totdat hulp arriveert, of totdat je hart terug op een normale manier begint te kloppen.
Een diepe ademhaling brengt zuurstof naar de longen, en de bewegingen - ten gevolge van de hoest - knijpen het hart en zorgen voor de nodige bloedcirculatie. Dit knijpen kan er ook voor zorgen dat het hart terug op het normale ritme functioneert.
Door deze techniek toe te passen, kunnen hartaanvalpatiënten meestal nog tijdig een hospitaal bereiken, alwaar ze verder kunnen worden verzorgd.
Slechts oefening baart kunst. Het heeft geen zin om bovenstaande woorden nu te lezen, om - van zodra je zélf slachtoffer van een hartaanval bent - niet meer goed weet wat te doen. Dit nieuwsberichtje terug gaan opzoeken, is op dat moment natuurlijk ook onnodig tijdverlies.
Anders gezegd: herlees de woorden en oefen elke dag enkele secondenlang, totdat het als het ware een tweede gewoonte wordt en het herinnert in het moment dat je het echt nodig hebt. Je weet nooit, nietwaar?
O ja, nog iets:
- Indien je kunt: zorg ervoor dat de hulpdiensten gemakkelijke binnen kunnen - en,
- ... het is dan ook wel handig dat je op dat moment een telefoontoestel in je buurt hebt, of een gsm, en het nummer van de hulpdiensten uit het hoofd kent. Vraagje: wel nummer bel je dan?...
Wat Nederland en België betreft: Bel je de 900? Of, draai je 100 - 101 - 110 - of 112?
Laten we dit nieuwsberichtje met een klein beetje humor beëindigen... Een hartaanval kun je op eender welke leeftijd krijgen, maar ook veroudering kan voor de nodige impact zorgen: niet alleen op je hart en bloedsomloop, maar ook op je brein. Hier gaat het om de woorden 'Baked In A Buttery Flaky Crust' uit te spreken...
En het resultaat is ...