ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Ben jij een verlengde van jouw brein? Of véél meer… ?

Ik blijf de nadruk leggen op het misverstand dat 99,99% van de aardebewoners, die in de volle zekerheid leven dat ze niet enkel en alleen een lichaam hebben, maar ook dat lichaam 'zijn'.
door Tsenne Kikke - woensdag 14 november 2012 0:33

Indien je de vraag stelt 'Wie ben ik?' en jezelf met jouw lichaam vereenzelvigd, is het antwoord: 'Je bent die je denkt die je bent."

De Descartesiaanse uitspraak "Ik denk, dus ik ben," heeft de mensheid op een dwaalspoor gebracht. Het merendeel hecht dan ook veel waarde aan de inhoud van het brein, en vertrouwen de eigen gedachten. Nochtans heeft geen mens er enige controle over - en zelfs in een gesprek, weet geen mens wat hij binnen enkele minuten zal gaan zeggen. Alles gebeurt nu eenmaal automatisch.

Reeds eerder schreef ik, dat het lichaam gewoonweg het verlengde is van de hersenen. In dat brein zit al de informatie die je ooit in je leven hebt opgedaan. Anders gezegd: deze informatie bepaalt vandaag de dag jouw meningen, jouw overtuigingen, jouw geloof, en zo meer.

Toch is het moeilijk om mensen te bereiken en hen te doen inzien in welke hypnotische slaap ze zich bevinden; een hypnotische slaap, gebaseerd op de suggesties die ze in hun brein sedert de eerste levensjaren totaal onbewust hebben toegelaten.

"Hoe in godnmaam," vraag ik me al jaren af, "kan ik de mens wijsmaken - in de betekenis van: 'wijzer maken' - dat ze véél meer zijn dan dat brein en lichaam?... Ik bedoel: zonder hen te kwetsen. Want, waarheid kan kwetsen - en jawel: geen mens wil de waarheid kennen."

Zelfs 2.000 jaar geleden zei iemand: "Ontwaak!" - "Word wakker'" en "Ontslaap!", en ook hij slaagde daar niet in.

 

Laten we het dus dan maar eenvoudig houden en aanschouwen hoe men vandaag de dag, dankzij een doorgedreven ontwikkeling van de technische medische wetenschap, in staat is om met mensen, wiens hersenen zware beschadigingen hebben opgelopen, te communiceren.

De Canadees Scott Routley, van wie geloofd werd dat hij al meer dan tien jaar in vegetatieve status verkeerde, heeft een groep wetenschappers kunnen vertellen dat hij geen pijn lijdt. Dat lukte met een hersenscan: een primeur dus.

Het is de eerste keer dat een niet-communicatieve, zwaar hersenbeschadigde patiënt medisch relevante vragen over zijn behandeling heeft kunnen beantwoorden. De 39-jarige Scott werd eerst onder een MRI-scanner gelegd en dan begonnen de wetenschappers hem vragen te stellen. Op basis van de hersenactiviteit die ze te zien kregen op hun computerscherm, konden ze het antwoord van Scott afleiden. "Ik lijd geen pijn," zei hij.

Scott Routley liep de hersenschade op tijdens een zwaar verkeersongeval, twaalf jaar geleden. Sindsdien gaf hij geen teken van leven meer. Er werd aangenomen dat hij in vegetatieve status verkeerde; een toestand, waarbij patiënten geen besef hebben van de buitenwereld - maar, in tegenstelling met een coma, wel wakker lijken en hun ogen open hebben. Maar dat blijkt nu dus niet te kloppen.

"Scott heeft aangetoond dat hij een bewust, denkend brein heeft. We hebben hem meerdere keren gescand en zijn hersenactiviteit toont duidelijk aan dat hij een specifiek antwoord kiest op onze vragen," zei professor Adrian Owen, leider van het team wetenschappers. "Wij geloven dat hij goed weet waar hij is."
 
Volgens de professor is deze vorm van communicatie een enorme doorbraak in de medische wereld. "Voortaan zullen we de patiënt zelf kunnen vragen hoe we zijn levenskwaliteit kunnen verbeteren," zei Owen. "Dat kan om simpele zaken zoals een beetje entertainment of wanneer ze gewassen willen worden gaan."
 
De ouders van Scott hebben altijd geloofd dat hun zoon bij bewustzijn was en kon communiceren door een duim op te steken of door zijn ogen te bewegen, maar dat werd in het verleden altijd ontkracht door de medische staf.

 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht