De woorden "Ontwaak!", "Word wakker!" en "Ontslaap!" worden door geen mens begrepen. Ook Jezus' apostelen vielen meermaals in slaap in plaats van met hem, op de laatste avond van zijn leven, bewust te 'waken'. Een waken, na ontwaken.
Ik schreef reeds eerder, dat er - volgens de leerstellingen van Gurdjieff - vier niveau's van bewustzijnstoestanden bestaan. En, voegde hij eraan toe: "De mens leeft slechts in de eerste twee, namelijk: in de slaap- en de waaktoestand". Van de twee hogere toestanden kan hij niets afweten, tenzij van iemand gehoord - of, van ergens te hebben gelezen.
Weet ook, dat auteurs elkaar kopiëren - of noem het: elkaar inspireren - en dat hun verbeelding het gekopieerde aanvult.
Verbeelding is in wezen niets anders dan een verlengde van de nachtelijke droomwereld. En ja, mensen leven veelal in die verbeeldingswereld - en, indien iemand jou onder hypnose brengt, kan hij jou op een podium als een kip al kakelend laten rondlopen. Zelfs met honderden toeschouwers in de buurt. Je moet je dan ook niet afvragen wat een mens al dan niet met zelfhypnose, of zelfsuggestie, kan wijsmaken. Zeer vele (geloofs)overtuigingen zijn er op gebaseerd.
Niet, dat ik één persoon met bovenvermelde woorden bereik, maar het is een mooie inleiding tot wat nu volgt. In onderstaande videoclip is een dame te zien die aan het slaapwandelen is en met haar zoon een gesprek voert.
De jongen wilde 's nachts voor zichzelf een kopje thee gaan maken, stak het licht aan, toen hij zag dat zijn mama in het donker in de keuken stond. Blijkbaar was ze aan het slaapwandelen en aan het raaskallen. De jongen zette alles op film om het erna aan zijn moeder te tonen. Zij kon er gelukkig nog mee lachen! Wij ook natuurlijk, maar indien je haar - terwijl ze aan het lallen was - zou hebben verteld dat ze aan het dromen was, zou ze je niet hebben geloofd.
Dit betekent dan ook, dat ze - tijdens haar slaapbewustzijn - de woorden "Ontwaak!", "Word wakker!" en "Ontslaap!" niet zou aanvaarden, gewoonweg omdat ze in de veronderstelling leeft dat ze klaarwakker is. Maar, dezelfde regel gaat op van zodra ze uit die slaap 'ontwaakt' en dus niet beseft dat haar waaktoestand sterk bij die van de slaap aanleunt.
Als je ietwat waarde hecht aan de woorden van een Jezus, een Boeddha of een Gurdjieff, wordt het misschien eens tijd dat je ze laat binnendringen en de mogelijkheid overdenkt dat er een greintje waarheid inzit. Wie tenslotte wil 'wakker worden' indien men in de overtuiging leeft dat men reeds wakker is?... Juist: niemand!
Dus, op de vraag, die een enkeling aan zichzelf zou kunnen stellen: "Hoe kan een mens ontwaken?", moet men in de allereerste plaats voor zichzelf 'inzien' dat men wel degelijk slaapt.
In de veronderstelling dat dit allemaal de waarheid is..., worden we wél met een vicieuze cirkel geconfronteerd, nietwaar? Want, indien de vraag aan ons brein wordt gesteld, zal datzelfde brein ons een kant-en-klaar antwoord geven... - en, het antwoord van een Jezus of een Gurdjieff automatisch verwerpen.
Op gebied van slaapbewustzijn verschillen mensen weinig van dieren. Dit had je misschien reeds gezien ..