ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een beetje Zelfkennis: Is een mens dan niet meer dan een brein en lichaam?

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
donderdag 21 juni 2012 14:31

Een mens prent zich dingen in. Inprenten..., een beter en mooier woord om een klein deel van de werkelijkheid te beschrijven, bestaat er in wezen niet. Je herkent er het woordje 'prent' in. Net zoals 'image in het Engelse 'imagination' heeft het iets met een beeld, verbeelden, of verbeelding te maken.

Dingen inprenten, voedt het menselijke brein - en, net als een spiegel dingen weerkaatst, hanteert ons brein onze droom-, gedachten-, gevoels- en verbeeldingswereld.

De mens heeft drie vormen van voeding nodig, zijnde: eten en drinken, zuurstof en indrukken. Ons brein heeft dus permanent indrukken nodig: ofwel, die komende van buitenaf - of, indien we, bijvoorbeeld, tijdens de slaap de ogen sluiten, van binnenuit.

Het menselijke brein...: wat er inzit, komt er uit. Om die reden doet een mens er soms wel eens goed aan om grote kuis in zijn bovenkamer te houden. Natuurlijk vraagt dit inspanning, veel moed en durf. Vooral, indien je beseft dat er een hoop rommel en onwaarheden in bevinden.

Je moet weten dat het lichaam het verlengde is van de hersenen. Het zijn dan ook die hersenen die jou dicteren wat je moet doen, wat je zult voelen, hoe je zult reageren, wat je moet denken, wat je vannacht zult dromen, hoe je instinctief een appel moet verteren, et cetera.

Denk aan angst, en je hart zal sneller gaan kloppen, omdat het bloed daardoor sneller stroomt. Denk aan seks, en datzelfde bloed stroomt naar een andere plaats.

Indien, onder hypnose, een hypnotiseur jou zegt dat je een lekkere pruim aan het eten bent, terwijl het publiek duidelijk ziet dat je daar op het podium als een debiel een citroen aan het verorberen bent, is dat een duidelijk bewijs dat je jouw hersenen eender wat kunt wijsmaken. De hypnotiseur kan jou in een kip transformeren - met als gevolg, dat je op het podium staat te kakelen en predenteert eieren te leggen.

Zo werkt jouw brein: je handelt naar de informatie die je er zélf hebt ingestoken, of van buitenaf hebt toegelaten. Juist of onjuist, doet er niet toe: het brein registreert, vertaalt, maar kan niet oordelen, noch denken in de ware betekenis van het woord.

De hersenen kunnen gerust vergelijken worden met een harde schijf van een computer - en, nogmaals: wat er je er ooit hebt ingestoken, komt er dan ook ooit uit. Indien je geen woord Chinees hebt aangeleerd, zal de Chinese taal als Chinees in je oren klinken.

Natuurlijk heb je geen hypnotiseur van buitenaf nodig om jouw brein te beïnvloeden: via auto-suggestie doen we dat zélf wel. Indien je in een Sinterklaas, kerstman, godheid, paashaas, spook, of eender wat geloof stelt... dan is dat voor jezelf dé waarheid. En als anderen jouw mening delen - wel..., dan voel je je niet meer alleen.

De mens is een vreemd wezen en dermate met zijn lichaam en brein vergroeid, dat hij in de veronderstelling leeft dat hij dat lichaam is. En, als dat menstype sterft, wat anders dan het stof, waaruit hij was gemaakt, kan er achterblijven?

Anders gezegd: welk geloof heb je in jouw brein toegelaten?... Onderzoek het. Niet met jouw alledaagse, formatorisch denken natuurlijk, maar met de rede. Enig idee wat dat is? In elk geval: het eigen denken kan het eigen denken niet onderzoeken, noch ontleden. Logisch, nietwaar?

Maar de vraag was: 'Is een mens dan niet meer dan een brein en lichaam?'. Ik bedoel: indien het lichaam 'normaal' functioneert.

Voor de eclectici: in de veronderstelling dat jij niet jouw brein, noch jouw lichaam bent...: wie of wat ben je dan wél? -

Commentaar


tjmsteijn Gepost op: 23/07/2012 4:36:22
tjmsteijn

Tja ik heb mij ook al zolang afgevraagd wie ik ben "een lichaam met een brein, of ben ik een spiritueel wezen, waar ik zelf zo weinig van afweet op een paar spirituele ervaringen"

Ik in dit korte leven heb ik door de vele problemen die ik ondervond ontdekt dat liefde voor je zelf en andere iets heel belangrijks zijn voor mij maar ook voor je medemensen.

Ik beschouw mijn brein is een orgaan die de spirituele boodschappen moet ontvangen en vertalen in mijn taal zodat ik mijn spirituele wg zou kunnen volgen. Helaas heb ik dat ook moeten leren omdat de religie die ik van kinds af aan heb moeten aanemen het spirituele in mij had dood gemaakt.

Door de vele antibiotica en de morfine die mijn zenuwen onderdrukt anders wordt ik gek van de pijn kan ik nog leven, maar het is een aangepast leven.

Ik erken dat er iets hogers is dat mij aanstuurt en waar ik vandaan ben gekomen.

Door dit leven heb ik ontdekt dat liefde het grootste goed hier op aarde is en dat liefde voorkomt dat het elven een hel wordt. Kijk maar om je heen.

In liefde Theo Steijn


Tsenne Kikke Gepost op: 23/07/2012 5:19:42
Tsenne Kikke

Mensen zijn weliswaar veel meer dan het stoffelijke lichaam dat door het brein wordt bestuurd. Het spijtige is, dat het niet op school wordt aangeleerd en men ons godsdiensten opdringt. Om deze reden is 99,99% van de mensheid op dit gebied onwetend. Maar de resterende 0,01% - op 7 miljard mensen - is nog altijd meer dan voldoende.

Zo bezit elk land en elke gemeenschap een eigen religie. In wezen maken ze allemaal deel uit van de zogenaamde ‘waardheid’, maar op zichzelf zijn ze in wezen waardeloos. Vergelijk het zo’n  beetje met het witte licht dat in zeven kleuren uiteenvalt, en dus het witte licht niet meer is. En, met die zeven kleuren kan men evenveel soorten godsdiensten creëren als er soorten muziek bestaan, ontstaan uit 7 basisnoten.

Maar misschien ben jij op dit ogenblik niets met deze theoretische uitleg – want, was is de waarde van theorie indien men het niet daadwerkelijk kan toepassen?

Terug naar jouw tekst..., waaruit ik opmaak dat de gezegde ‘ieder huisje draagt zijn kruisje’ wel degelijk opgaat.

Over het thema ‘liefde’ heb ik reeds meermaals iets geschreven. Google misschien eens met de termen ‘Spiritualia liefde’. Maar laat je vooral niet afschrikken van mijn vertalingen. Ik bedoel: niet vanuit de toestand waarin jij je momenteel bevindt.

“Leer naar de pijn kijken, en wordt het niet,” zou een Boeddha jou adviseren. Een Gurdjieff zou net hetzelfde adviseren en aanvullen met de woorden: “Enkel bewust lijden heeft zin”.

Boeddha leerde het lijden van de mens ten lijve kennen en ondervond dat men zich - dankzij dat lijden – van dat lichaam kon onthechten. Cru uitgedrukt, kan ziekte een zegen zijn. Nisgaradatta Maharaj ondervond dat ook, en sprak soortgelijke woorden uit. Ook ikzelf kan erover meespreken, maar ik ben geen autoriteit in de wereld van de 'spirituele' literatuur, en dus ‘minder geloofwaardig’ dan een Deepak Chopra en consorten.

Beste Theo, het is geen gemakkelijke taak, maar ze is doenbaar en dus mogelijk: aanvaard jouw ziekte als een zegen met liefde in je hart. Kijk naar de pijnen, maar vergroei jezelf er niet meer mee. Het zijn lichamelijke pijnen, maar je bent veel meer dan dat lichaam. Stel dus de vraag… Wie, of wat Ben Ik? Geen andere vraag zou jouw hersenen mogen regeren...

Hopelijk ben je iets mijn uitleg, zo niet...  raadpleeg dan misschien enkele ernstige boeken over dit thema.

In elk geval Theo: bedankt voor jouw commentaar en indien jij niets aan mijn uitleg hebt, misschien hebben we samen iemand anders bereikt.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht