Het doel van de Alexandertechniek is het bewust leren omgaan met het motorische bewegingsapparaat van het lichaam. G.I. Gurdjieff zou zijn zegen geven aan deze techniek, want ook hij legde de nadruk op het feit dat de mens energieën verspilt aan onnodige houdingen en handelingen. Deze energieën kan men beter bijhouden en voor andere, meer verheven doeleinden aanwenden.
Toen de Australische acteur Frederic Matthias Alexander zijn stem begon te verliezen ging hij, nadat geen enkele arts de oorzaak hiervan kon achterhalen, zijn lichaamsbewegingen bestuderen. Toen hij zichzelf eens kritisch in de spiegel bekeek, kwam hij tot de conclusie dat zijn lichaamshouding helemaal verkeerd was, dat hij onnodig veel spieren gebruikte wanneer hij zich voorbereide op een rol, en dat dáárin de oorzaak van zijn stemproblemen zou kunnen liggen.
Hij ontwierp een techniek, die erop gericht is om verkeerde lichaamshoudingen te herkennen en aan te passen. Hij ontdekte ook dat verkeerdelijk aangeleerde houdingen, zoals zitten met een kromme rug, het tillen van zware voorwerpen zonder door de knieën te gaan, of telefoneren met het hoofd in een verkeerde houding, kunnen gecorrigeerd worden door in contact te komen het inherent aanwezige balanssysteem van het lichaam en een natuurlijke manier van bewegen aan te leren.
Enthousiast over het resultaat liet hij zijn carrière als performer varen en ontwikkelde hij zijn techniek tot in detail. Hij begon een praktijk en stichtte vervolgens een school waar leerlingen volgens zijn principes les kregen en waar Alexanderleraren werden opgeleid.
Vele fysiotherapeuten passen tegenwoordig de methode toe en soms verwijzen ziekenhuizen, revalidatiecentra of andere instellingen patiënten door naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de Alexandertherapie.
Hoewel deze techniek op dit moment voornamelijk bekend is onder sporters en toneelspelers, maar ook door atleten, dansers en sprekers in het openbaar, heeft iedereen baat bij een juiste houding en een juist gebruik van het lichaam. De Alexandertechniek is dan ook geschikt voor iedereen. Veel mensen komen vanwege rug-, nek-, en hoofdpijn, maar je hoeft dus geen klachten te hebben om bij een Alexandertechniekleraar aan te kloppen. Sterker nog: wie klachtenvrij is, kan klachtenvrij blijven door Alexandertechniek.
Nota: Heb je ooit ervaringen met de Alexandertechniek gehad - of, weet je er iets meer over? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan. Interessante, reclaamloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!