ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zijn 'The Secret' en 'Law of Attraction' jouw gidsen tot een gelukkig leven?

Kinderen aanbaden Fred Rogers. Nu denken mensen er totaal anders over. Gaan 'The Secret' en 'The Law of Attraction' dezelfde weg op?
door Tsenne Kikke - maandag 2 augustus 2010 3:48

Hoeveel mensen ken je, die de 65-jarige leeftijd hebben bereikt, en 'succesvol' zijn? Ik bedoel: dat ze hun dromen hebben verwezenlijkt, van begin af aan een 'waardig ideaal' te hebben nagestreefd, én het ook te hebben gerealiseerd? Ik heb het dus niet over schatrijk worden, of iets dergelijks. Eerder over een reden te hebben gehad om het leven waardig te beleven en het ideaal, dat ermee gepaard ging, ook te bereiken.

Wist je dat 95% er nooit in zijn geslaagd?... Nochtans stonden ze hoogstwaarschijnlijk op hun 18de, 20ste of 25ste te popelen om iets waardigs in hun leven te realiseren. Iets groots, misschien.

Geschiedenis herhaalt zich, net als de seizoenen. Vroeger hadden we boeken, zoals 'Think and Grow Rich', 'The Art of Positive Thinking', 'How to Win Friends and Influence People', 'The Power of Positive Thinking', et cetera. Nu worden we geconfronteerd met 'The Secret', 'The Law of Attraction', enzovoort. Oude wijn in nieuwe zakken, maar een mens kan er nog altijd beneveld en dronken van worden, stomdronken zelfs.

Wacht gewoonweg af: het toekomstige resultaat zal identiek zijn aan die van 50 en 100 jaar geleden. Werken die boeken zoals The Secret', 'The Law of Attraction' dan niet? Jawel: voor hen, die ze hebben uitgegeven, en voor hen die ze aan het publiek via lezingen, seminaries, cursussen trachten aan de man te brengen. Laten we even teruggaan in de tijd ...

Ikzelf heb nooit geweten dat Mr. Rogers, een Amerikaanse TV icoon, bekend om zijn kinderprogramma's uit de jaren 1950 en volgende, een 'slechte mens' was. Door kinderen wijs te maken dat ze speciale mensen waren, gewoonweg omdat ze bestonden, hielp hij mee aan een generatie van waardeloze, luie socialisten die van mening zijn dat ze recht hebben op gezondheidszorg..., dat beweerde Fox News tenminste.

In de aanklacht gebruikte men effectief het Engelse woordje 'evil', dat ik een beetje heb verzacht door het met 'slecht' te vertalen. Volgens Fox News was Fred Rogers dus een 'evil man', en hij werd bekritiseerd voor zijn 'optimistische boodschap waarin iedereen als speciaal werd aanzien, zelfs indien ze het niet verdienden, en daarmee heeft hij een gehele generatie een slechte dienst bezorgd'.

Laten we niet al teveel kwaad over de doden spreken, want Mr. Rogers overleed in 2003, op 75-jarige leeftijd - en hij meende het goed. Echt waar. Bekijk de filmpjes - die nu worden bekritiseerd - teneinde een idee te verkrijgen van hetgeen hij aan kinderen bracht. Mr. Rogers begint meestal altijd met zijn zelf in 1967 ontworpen liedje 'Won't You Be My Neighbor'.

In 1969 verscheen Fred Roger voor de 'United States Senate Subcommittee on Communications' met een aanvraag voor subsidies. Zo zei hij, bijvoorbeeeld, in onderstaande videoclip: "I give an expression of care - every day - to each child. To help him realize that he is unique. I end the program by saying: "You've made this day a special day by just you being you. There's no person in the whole world like you. And I like you just the way you are."

Na zijn speech verkreeg hij een subsidie van 20 miljoen dollar. En op zulke woorden werd nu door Fox News scherpe kritiek geleverd.

Natuurlijk is elk kind uniek - net als eender welk ander kind in de wereld. Maar in plaats van elk kind te motiveren om zich vanuit zijn eigenheid ten volle te ontplooien, gaf Fred Rogers de boodschap: blijf maar zoals je nu bent. Je hoeft jezelf niet te veranderen.

Fred Rogers meende het goed, maar dat 'speciaal zijn' wordt verwezenlijkt dankzij hard werk en door hoge verwachtingen van zichzelf te hebben. Niet door in slaap te vallen en het leven op zijn beloop te laten omdat men toch al 'speciaal' is.

Zonder de vinger naar iets of iemand te wijzen, kan ik slechts schrijven dat deze geschiedenis zich aan het herhalen is. Nu worden kinderen geboren, die dringende hulp nodig hebben, maar - die vanaf hun geboorte - reeds als 'speciaal' worden beschouwd. Met noemt hen, onder andere: 'Nieuwetijdskinderen'. En, ook deze oorzaak zal met-ter-tijd misschien zijn trieste gevolgen hebben, vrees ik.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht