ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

ADHD geen verzonnen ziekte maar wel een hersenaandoening

ADHD kan in het brein worden aangetoond.
door Tsenne Kikke - vrijdag 17 februari 2017 15:56

Een zevental jaar geleden, en wel op vrijdag 22 oktober 2010, publiceerde ik het volgende op deze Spiritualia website: "De ADHD-hype en ook die van ADD lopen nu al jaren en jaren. Hopelijk komt er vrij snel een einde aan.".

ADHD betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel aandachttekort/hyperactiviteitstoornis. Het 'aandachttekort' slaat niet op onvoldoende aandacht krijgen. Wel kan iemand met ADHD onvoldoende aandacht schenken aan zijn of haar omgeving. Daardoor is het niet goed mogelijk om de aandacht bij één ding tegelijk te houden (concentratiegebrek). Een ADHD'er wordt snel afgeleid - et cetera...

In een ander nieuwsberichtje schreef ik reeds dat ADHD voor sommigen onder ons de afkorting voor 'Angels Descending from Higher Dimensions', oftewel: 'Aartsengelen Dalend vanuit Hogere Dimensies' kan betekenen, omdat men op die ADHD-kar is gesprongen en er een speciale betekenis aan heeft gegeven. Een betekenis, waarin duizenden mensen met beide voeten zijn ingetrapt. Sommigen uit pure onwetendheid, anderen: om er munt uit te slaan.

Als je dat artikel wil lezen, dat voornamelijk handelde over indigokinderen, regenboogkinderen, kristalkinderen, sterrenkinderen, Pleiadenkinderen, diamantkinderen, Christuskinderen, engelen, aartsengelen, en zo meer, en zo meer ... klik dan op deze link.

Daarnaast hebben we het ook reeds gehad over Nieuwetijdskinderen en Ritalin, waarvan hier de link.

De reden waarom ik tegen dat verschijnsel rebelleer?... Wel, je mag gerust weten dat ikzelf een heel moeilijk kind ben geweest. Als ik de zogenaamde ADHD-kinderen aanschouw en aanhoor, herken ik mezelf erin. In wezen mag ik het leven dankbaar zijn dat mijn ouders mij indertijd niet als een 'Nieuwetijdskind' hebben opgevoed, noch mij hebben volgestampt met Ritalin, of met een soortgelijk 'breinmedicijn'. 'k Weet het: ik heb gemakkelijk spreken omdat het toen nog niet bestond, godzijdank.

In Nederland alleen al, bijvoorbeeld, worden inmiddels bijna 900.000 pakjes ADHD medicatie per jaar voorgeschreven aan voornamelijk kinderen. Zijn de kinderen ziek of worden ze ziek gemaakt?

In de Vara Zembla reportage kwam duidelijk de gedachtegang van veel psychiaters aan bod. Mensen worden letterlijk met psychiatrische therapie overgehaald om medicijnen te gebruiken zonder dat er een objectieve medische verantwoording bestaat voor een ziekte om te behandelen.

Je kunt goed zien hoe onzekere mensen geïndoctrineerd worden dat ze een ziekte hebben door ze hun focus te laten richten op allerhande onzekerheden en problemen in het leven. En die problemen kunnen natuurlijk reëel zijn, maar het feit dat de psychiater om die reden een ziekte bij de mensen diagnosticeert is zowel ethisch als medisch onverantwoord.

Nu rijst de vraag: wie gaat deze schandalige ADHD-zwendel stoppen? Want je kan het toch niet laten voortduren? Straks komt er, naast dat engelenkinderen-gedoe, een of andere 'professie' die zegt dat Satan in de kinderen leeft en dat het bewijs daarvoor een citaat uit de bijbel is. Kwakzalverij, zoals sommige onderdelen van de psychiatrie, moet koste wat kost beëindigd worden. Natuurlijk moet er respect bestaan voor mensen, die ervoor kiezen om bepaalde behandelingen of middelen te gebruiken, maar het mag niet zo zijn dat we het als gewoon gaan beschouwen dat erkende artsen op basis van een citaat uit een soort bijbel een ziekte kunnen diagnosticeren en op basis daarvan gevaarlijke hersenmedicijnen mogen voorschrijven.

Klik op deze link indien je de rest wenst te lezen.

Mechanische mankementjes

Het menselijke lichaam is als het ware een soort van machine, een volautomatische zelfs. Wees dus blij dat je je hart niet zelf moet aansturen om het bloed door jouw lichaam te pompen. Maak maar eens van een hand een vuist, en boots - door die vuist aan een ritme van zeventigtal maal per minuut open en toe te doen -  jouw hartactiviteiten na. Vijf minuutjes maar, niet langer. Sommige mensen worden er al moe van door er gewoon aan te denken.

Maar als Moeder Natuur ervoor zorgt dat er 7 miljard mensenkinderen op de wereld belanden, zijn er onvermijdelijk hier en daar wel mensjes bij die met mechanische defecten worden geboren, waaronder ontwikkelingsstoornissen. Dat stelde een internationaal team van onderzoekers in een nieuwe studie in 'The Lancet Psychiatry'.

Over kinderen met ADHD - indien ze door alternaïevelingen niet als Nieuwetijdskindjes worden aanschouwd en als zodanig behandeld - wordt wel eens laatdunkend gezegd dat ze 'gewoon lastig' zijn, of dat ze een strengere opvoeding nodig hebben. Een onderzoek onder leiding van de universiteit van Nijmegen spreekt dit voor het eerst overtuigend tegen. Wetenschappers leverden het bewijs dat ADHD een hersenaandoening is, waarbij bepaalde gebieden in het brein minder ontwikkeld zijn.

Doctor Martine Hoogman van de Radboud Universiteit in Nijmegen verzamelde tal van hersenscans over de gehele wereld van mensen met de diagnose ADHD. In totaal bestudeerde ze de hersenscans van meer dan 3.200 kinderen en volwassenen met of zonder ADHD tussen 4 en 63 jaar oud, waarvan bij de helft ADHD was vastgesteld, tijdens haar postdoc onderzoek. Daarbij vonden ze wel degelijk verschillen in vijf hersengebieden. “Die delen zijn kleiner bij mensen met ADHD," legde ze uit in het Radio 1 journaal. Het gaat onder andere om de amygdala, die een rol speelt bij de verwerking van gevoelens. Maar ook de nucleus accumbens, die deel uitmaakt van het beloningscentrum van de hersenen, en de hippocampus, verantwoordelijk voor het controleren van het gedrag, zijn kleiner bij ADHD-patiënten.

"De resultaten van onze studie bevestigen dat ADHD'ers een andere breinstructuur hebben, en dat het daarom een hersenaandoening is," legde Dr. Martine Hoogman uit. "We hopen dat dit onderzoeksresultaat helpt om het stigma weg te werken dat ADHD gewoon een label is voor lastige kinderen als gevolg van een slechte opvoeding."

Diagnose

“De grootste verschillen zagen we in de groep met kinderen”, aldus Hoogman. “Bij volwassenen zijn de verschillen niet meer zo duidelijk.”  Hoe ouder men wordt, hoe kleiner het verschil tussen een ADHD'er en een niet-ADHD'er. Dat wijst er volgens haar op dat de hersenen van kinderen met ADHD later volgroeid zijn, en het dus wel degelijk een ontwikkelingsstoornis is. Maar je kan het niet omdraaien, ADHD is niet zomaar vast te stellen aan de hand van het volume van de hersendelen. “Dat zou makkelijk zijn”, aldus Hoogman, “maar op individueel niveau is dit moeilijk vast te stellen, omdat er een te grote variatie is in het hersenvolume. Onze studie toont enkel aan dat er een globaal verschil is tussen de twee groepen.”

Oorzaken van ADHD

De oorzaken van de aandoening zijn tot hiertoe onbekend, hoewel al gebleken is dat ADHD vaak voorkomt binnen families. Ook werd eerder al gesuggereerd dat roken, of druggebruik tijdens de zwangerschap een invloed kan hebben, net zoals vroeggeboorte. Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 20 kinderen onder de 18 jaar ADHD heeft, al blijft het moeilijk om een diagnose te stellen. In een volgende studie willen de wetenschappers het brein van ADHD'ers analyseren terwijl ze opgroeien, om te kunnen begrijpen hoe hun hersenen zich ontwikkelen.

ADHD is dus een hersenaandoening. Nochtans zijn er nog vele aanhangers van een complottheorie, waarin wordt beweerd dat ADHD een verzonnen ziekte is.

Het complot

De Amerikaanse psychiater Leon Eisenberg zou op z’n sterfbed toegegeven hebben dat ADHD een verzonnen ziekte zou zijn. Gezien het baanbrekende werk dat dr. Eisenberg verricht heeft en de glanzende carrière die het hem opgeleverd heeft is het waarheidsgehalte van die bewering op z’n zachtst gezegd twijfelachtig, maar als we de complotdenkers moeten geloven heeft dr. Eisenberg dus bekend de kluit decennialang belazerd te hebben - en dat dan natuurlijk ongetwijfeld zodat de farmaceutische industrie grof geld kon verdienen aan medicijnen voor deze ‘verzonnen ziekte’.

Alleen, klein detail wat de complotdenkers gemakshalve maar even negeren: dat heeft dr. Eisenberg niet gezegd. Het is weer een geval van niet lezen wat er staat maar lezen wat je wilt dat er staat, en negeren wat er staat maar niet in je complottheorie past.

De bron van het hele verhaal is het artikel ‘Die gestresste Seele‘ in het Duitse weekblad Der Spiegel (jaargang 2012, nummer 6, 2 februari 2012). De letterlijke passage: “ADHS ist ein Paradebeispiel für eine fabrizierte Erkrankung”, sagte Eisenberg. “Die genetische Veranlagung für ADHS wird vollkommen überschätzt.”

Die uitspraak is dan weer overgenomen uit een interview met dr. Eisenberg uit 2009, zeven maanden voor zijn overlijden. Met gevoel voor melodrama wordt die uitspraak dan ook veelvuldig aangeduid als 'bekentenis op zijn sterfbed'.

Vertaling en interpretatie

Het interview uit 2009 zal in het Engels plaatsgevonden hebben. Het blad 'Der Spiegel' is Duits, maar dr. Eisenberg is geboren in de VS als zoon van Russische immigranten, en dus is het hoogst onwaarschijnlijk dat hij ooit Duits geleerd heeft. Dat betekent dus dat het citaat een vertaling is en daarmee per definitie de interpretatie van de vertaler. Dat laat ruimte voor vertaalfouten.

Vervolgens werd de Duitse versie door de complotdenkers in het Nederlands vertaald (nog meer ruimte voor fouten, want vertaling van vertaling), waarbij de tekst - zoals bij complotdenkers gebruikelijk - zo werd geïnterpreteerd dat er een complottheorie omheen verzonnen kon worden.

Wat hebben de complotdenkers nu precies gedaan? Ze hebben het citaat “ADHS ist ein Paradebeispiel für eine fabrizierte Erkrankung” vertaald als “ADHD is (een schoolvoorbeeld van) een verzonnen ziekte”, de rest van de uitspraak van dr. Eisenberg hebben ze genegeerd en hun vertaling hebben ze opgevoerd als “bewijs”.

De tweede helft (“Die genetische Veranlagung für ADHS wird vollkommen überschätzt”) betekent in het Nederlands namelijk: “De genetische aanleg voor ADHD wordt volledig overschat”. Waarbij opgemerkt zij dat 'zwaar overschat' een betere vertaling is.

Diagnoses en etiketjes

Oftewel, dr. Eisenberg heeft niet beweerd dat ADHD een verzonnen ziekte is maar een ‘gefabriceerde’ ziekte omdat de genetische aanleg voor ADHD wordt overschat. Waar dr. Eisenberg tegen ageerde was de gewoonte van veel psychiaters om te kijken wat er aan pillen voorhanden is en op basis daarvan de patiënt het bijbehorende etiketje op te plakken, in plaats van eerst onderzoek te doen en op basis daarvan een diagnose en bijpassend behandelplan op te stellen.

Het is natuurlijk ook wel erg makkelijk om patiënten die veel energie hebben even snel het etiketje ‘ADHD’ op te plakken en dan Ritalin voor te schrijven. Dus, helaas voor de complotdenkers: ADHD is geen ‘verzonnen ziekte’ maar een echte aandoening welke vaak ten onrechte gediagnosticeerd wordt.

Peer review

Het zou ook niet logisch zijn. Dr. Eisenberg heeft z’n carrière gewijd aan uitgebreid en baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar psychiatrische stoornissen en er over gepubliceerd. Dat betekent dat (zoals bij wetenschappelijk onderzoek gebruikelijk) zijn onderzoeken door vakgenoten bestudeerd zijn (de zogeheten peer review) en zijn experimenten herhaald zijn.

Eén van de geboden van wetenschappelijk onderzoek is namelijk dat als experimenten herhaald worden onder gelijke omstandigheden als het oorspronkelijke onderzoek, het ook dezelfde resultaten moet opleveren. Blijken de resultaten echter niet reproduceerbaar dan wijst dat er op de oorspronkelijke onderzoeker op z’n minst een prutser was.

Bron: Jeroen van Baardwijk - http://vanbaardwijk.com/dossiers/adhd-toch-geen-verzonnen-ziekte/

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht