Het proces van het afscheid nemen valt nu eenmaal zwaar. Niet enkel en alleen voor ons, mensen, maar ook voor gorilla's. Dit bewees de 11-jarige moedergorilla, Gana, uit de dierentuin van Münster dit weekend. Gana loopt al sinds zaterdag apathisch rond met haar dode baby Claudio van drie maanden oud, omdat ze er maar geen afscheid van kan nemen.
Het is nog niet duidelijk waaraan Claudio gestorven is, en of zijn moeder daar eventueel voor iets tussenzit. Zij verwondde en doodde al eens een apenjong van een andere gorilla - en, toen ze beviel van Mary Zwo, haar eerste jong, verwaarloosde ze dat. Mary Zwo werd naar een hospitaal gebracht waar men ontdekte dat ze aan uitdroging leed. Nadat de babygorilla was hersteld, werd ze nooit meer bij haar moeder gebracht, en verblijft nu in de dierentuin van Stuttgart. Het kan dus zeer goed zijn, dat Gana ook dit babyjong had verstoten. Anderzijds vermoedt men dat Claudio misschien een te zwak hartje had. Een post mortem onderzoek zal wel volgen van zodra Gana het lijkje eenmaal loslaat.
De treurende Gana zit nu nog altijd met haar kindje op een rots, tilt hem op, en staart hem aan, of ze plaatst Claudio op haar rug, doet enkel passen vooruit, stopt, en verifieert of er reeds beweging in komt. Soms verdwijnt ze met hem in een stil hoekje waar ze zijn kleine lijfje tegen haar wang houdt.
De 61-jarige Jörg Adler, de directeur van de dierentuin, zag de dood van Claudio nochtans aankomen. 'Woensdag vonden de verzorgers al dat Claudio een slome, lethargische indruk maakte. Vrijdag dronk hij al heel slecht en werd hij steeds zwakker. Zaterdag is hij in de armen van zijn moeder overleden.'
De precieze doodsoorzaak van Claudio is dus nog niet bekend. De verzorgers van de gorilla's mogen van Gana nog niet bij het lijkje van haar kind komen. En dat kan ook nog wel even duren. Vrouwtjes gorilla's dragen soms wel dagen-, of wekenlang, hun dode kinderen met zich mee.
De beslissing van de zoo van Münster om niet tussenbeide te komen om het leven van Claudio te redden, heeft een nieuw controversieel dispuut losgeweekt. Iets meer dan 18 maanden geleden had men het wél gedaan. In de Berlijnse Zoo.
Knut, een jonge ijsbeer, werd toen door zijn moeder al bij zijn geboorte verstoten. Dit ontluikte een enorm groot dispuut. Vele ijsbeer-experts waren de mening toegedaan dat het heel onnatuurlijk was dat de mens hierin zou ingrijpen om de ijsbeer trachten te redden. Ze zeiden daarbij dat, indien door menselijke tussenkomst Knut in leven zou blijven, dat hij nooit een geslachtspartner zou vinden, en voor de rest van zijn leven van de mens afhankelijk zou blijven. Ondanks het feit dat Knut de harten won van miljoenen mensen, en zelfs het onderwerp was geworden van een Hollywood film, hebben verscheidene zoölogen vastgesteld dat de ijsbeer psychopatische trekken vertoont. En effectief: de Berlijnse Zoo heeft moeilijkheden om een geschikte partner voor hem te vinden ...