Hoe hoogbegaafd zijn vogels?... Britse wetenschappers staan enigszins verbaasd over het denk- en improvisatievermogen van een doodnormale zwarte kraai. De vogel, genaamd Betty, maakt keer op keer 'eigenpotig' en heel spontaan een haakje van een stukje ijzerdraad om daarmee wat voedsel uit een diepe buis te kunnen halen. Dat gedrag is niet in de natuur is terug te vinden. Toch niet bij vogels.
Onderzoekers Weir, Chappell en Kacelnik onderzochten het gedrag van de kraai. Zij gaven Betty een recht stukje ijzerdraad en legden wat voedsel diep in een verticale buis. Toen de vogel ontdekte dat het met het rechte stukje niet lukt, vormde ze er met haar pootje en bek een haakje van. In negen van de tien pogingen bemachtigde ze het eten binnen twee minuten.
De wetenschappers geloven dat de vogel een bepaald begrip heeft van de wetten van oorzaak en gevolg. In vergelijking met andere experimenten waarin primaten waren betrokken die dichter bij de mens staan, zoals chimpansees bijvoorbeeld, kwam men altijd tot de conclusie dat zij er nooit in slaagden om op een spontane manier werktuigen te maken. Ook bezitten ze niet het op mensen lijkende begrip van fysieke basiswetten. Kraai Betty wel.
Anderzijds zijn verklaarden de onderzoekers dat Betty's handelwijze interessant is om waar te nemen, maar dat ze in wezen niet zo verbaasd zijn over haar creatief potentieel. Andere vogels vertoonden ook al gelijkaardige stunten in het verleden.
Nog meerdere, even interessante experimenten, werden verricht met Abel, een mannelijke kraai...
En Betty deed natuurlijk ook nog mee aan enkele andere experimenten...