Als we over klimaatverandering spreken, komen we tot de vaststelling dat bomen niet aan elkaar gelijk zijn. Een boom die in de tropen groeit, koelt onze planeet af, maar als je dezelfde boom in sneeuwvlakten plant, draagt het een steentje bij aan de globale opwarming van de aarde.
Bomen beïnvloeden het weder op twee verschillende manieren.
De kooldioxide, een gas dat in de lucht hangt, neemt de zonnewarmte in zich op en houdt het vast. Bomen zuiveren onze zuurstof door de kooldioxide in zich op te zuigen. Tevens dragen bomen bij aan de vorming van wolken via datgene wat ze uitademen. En wolken, op hun beurt, houden grotendeels de zonnestralen tegen en kaatsen de warmte die op hen valt terug in de atmosfeer.
Maar bomen doen meer. In en om bomen bestaan er, afhankelijk van de boomsoort, speciale levensgemeenschappen. Vogels bouwen er hun nest, korstmossen leven op de stam, schimmels leven in symbiose met of parasitair in de boom. Insecten leven van de bladeren of het hout (onder andere: de houtworm). Sluipwespen parasiteren weer op deze insecten. Ook is de boom vanwege de vruchten en zaden een belangrijke voedselbron voor alles wat er in die omgeving leeft. Met andere woorden: bomen in tropische streken, zoals in het Amazonegebied, omhakken, zorgt er niet enkel en alleen voor dat de plaatselijke temperaturen stijgen, maar dat we ook het leven in en om die bomen drastisch verstoren, vernietigen zelfs.
Maar aan de andere kant absorberen bomen ook de zonnehitte en verhinderen ze dat sneeuw de schadelijke ultraviolette stralingen terugkaatst, met als gevolg dat ze het plaatselijke klimaat helpen opwarmen.
Studies, die gedaan werden via computersimulaties, toonden aan dat in noordelijke gewesten, daar waar veel sneeuw ligt, bomen ervoor zorgden dat het plaatselijk 0,8° warmer werd dan in het geval er geen bomen zouden zijn. Het tegengestelde was dan weeral waar in de tropen. Daar waar er bomen staan, was het 0,7° koeler.
Dezelfde studies toonden aan dat het in onze gewesten niet zozeer uitmaakt of er wel of geen bomen staan. Men noteerde een verschil van amper 0,04°. En, dit stond niet in de kranten! Laten wij dus niet onnodig panikeren.
Men kwam dus tot de logische conclusie, dat indien er in de tropen bomen worden bijgeplant, men het plaatselijk iets koeler kan maken, en dat men het bijplanten van extra bomen op plaatsen waar veel sneeuw ligt, zou moeten vermijden.
Weeral iets dat we weten!
Nota: Afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2007 werden in december 2017 verwijderd, omdat ze verouderd waren en teveel ruimte in beslag namen...