ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Klopt het dat er insecten in zongedroogde tomaten zitten?

Eigenlijk geniet een mechanisch droogproces de voorkeur…
door Tsenne Kikke - dinsdag 30 juli 2024 16:41

Een portie olijven, blokjes kaas, krokante chips en zongedroogde tomaatjes. Het zijn populaire aperitiefhapjes die deze zomer gegarandeerd op tafel zullen komen. Die lekkere zongedroogde tomaten hebben we aan de Italiaanse zon te danken, zo doet de verpakking vermoeden. Maar klopt dat ook? En waarom kan mechanisch drogen soms beter zijn?

Het Nederlandse consumentenprogramma ‘Keuringsdienst van waarde’ bracht aan het licht dat het grote merendeel van de Italiaanse zongedroogde tomaten in onze winkelrekken helemaal niet uit Italië komt. Turkije blijkt met voorsprong de belangrijkste producent van de zuiderse lekkernij te zijn. De tomaten worden op Turkse bodem geteeld en in de zon gedroogd om ze vervolgens naar Italië te verschepen. Daar worden ze verpakt en krijgen ze een stempel ‘Made in Italy’, die goed in de markt ligt. Een Italiaans vlaggetje en enkele Italiaanse woorden op de verpakking zetten die boodschap extra in de verf.

Mag dat wel? “Voedselinformatie mag niet misleidend zijn, niet op het vlak van de vervaardiging, verwerking of bereiding”, zegt Lien Meurisse, woordvoerder van de FOD Economie. “Maar de operator is niet verplicht om specifiek de oorsprong van die tomaten of de plaats waar ze gedroogd werden te vermelden. Wordt er op de verpakking wel expliciet een plaats van herkomst genoemd, dan moet die plek betrekking hebben op de plaats waar het product verwerkt werd en de oorsprong van het ingrediënt.”

Kortom, de producent mag niet liegen over de oorsprong van de zongedroogde tomaten en ze moeten ook in de zon gedroogd worden als dat zo op de verpakking staat, maar het is niet verplicht om te melden dat die tomaten in Turkije geteeld en gedroogd werden.

Zongedroogde tomaten met insectenpootjes

Tomaten die in volle zon op een open, Turks veld liggen te drogen beloven niet alleen heerlijke hapjes te worden, ze lokken ook insecten. Die hongerige diertjes laten hun sporen na in de zongedroogde tomaten. Een ledemaat bijvoorbeeld. Of de insecten blijven gewoon helemaal in de tomaat kleven, leren we uit de Nederlandse documentaire.

Het is dus goed mogelijk dat je samen met dat zongedroogd tomaatje ook een Turks kevertje naar binnen werkt. “Ook in verse kruiden of groenten kunnen deeltjes van insecten voorkomen”, weet Liesbeth Van de Voorde van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. “Daarom moeten men producten grondig controleren om contaminatie of vreemde deeltjes te vermijden.” Al is paniek niet nodig. “De aanwezigheid van insecten in zongedroogde tomaten is eerder een zaak van kwaliteit, over een gevaar voor de voedselveiligheid hebben we het in dat geval niet”, stelde ze gerust.

Bedrijven staan zelf in voor die controle. “Bedrijven die actief zijn in de voedselketen moeten maatregelen nemen om de voedselveiligheid van de producten die ze aan de consument aanbieden te garanderen. Ze moeten zichzelf voortdurend controleren op het vlak van onder meer hygiëne, respect voor de vereiste temperaturen en bewaartijden en dat in alle stadia van de productie, de verwerking en de verkoop.”

Er geldt ook een meldingsplicht. “Bedrijven moeten onmiddellijk het FAVV inlichten wanneer ze denken dat een product dat ze hebben ingevoerd, geproduceerd, geteeld, gekweekt, gefabriceerd of verhandeld, schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens, dier of plant.”

Gedroogde versus zongedroogde tomaten

Eet je zongedroogde tomaten liever zonder het risico op insectenpootjes, dan kan je kiezen voor mechanisch gedroogde tomaten. “Tomaten kunnen drogen in de zon, maar het kan ook mechanisch, bijvoorbeeld met een oven of een drooginstallatie”, vervolgt Van de Voorde. “Eigenlijk geniet zo’n mechanisch droogproces de voorkeur omdat de hygiënevoorschriften veel makkelijker gevolgd kunnen worden. Bij natuurlijk drogen kan er contaminatie optreden en de tomaten zullen ongedierte aantrekken.” Mechanisch gedroogde tomaten mogen niet zongedroogd genoemd worden. Je herkent ze dus makkelijk in de winkel.

Bron: HLN

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht