De Wet van Drie
C, H en O zijn de bouwstenen van alle leven - want, cellen bestaan vooral uit C, H en O-atomen. Alle organismen bestaan dan ook uit tenminste één cel. Het is zelfs zo dat de meeste organismen, zoals bacteriën, uit maar één cel bestaan. Andere organismen, zoals planten, bestaan uit een heleboel cellen.
Glucose is een biologische organische verbinding, met brutoformule C6H12O6, waarbij boven en beneden het midden vormt. Glucose vormt in de stofwisseling - meer specifiek de celademhaling - van de meeste organismen, zowel planten, dieren als micro-organismen, de belangrijkste energiebron. Het wordt voornamelijk gemaakt door planten en de meeste algensoorten, door middel van fotosynthese of koolstofassimilatie.
Tijdens de endotherme reactie wordt glucose, met behulp van energie uit zonlicht, gevormd uit water en kooldioxide. Met de zonne-energie worden de chemische, covalente bindingen gevormd tussen de koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen, die samen een glucosemolecuul vormen: zonne-energie wordt omgezet in chemische energie. De door de plant gevormde glucose wordt gedeeltelijk als zetmeel opgeslagen in de plant zelf, als energiereserve, en in de plantenzaden, die het gebruiken als energiebron voor de kieming. Zetmeel is een mengsel van amylose en amylopectine, twee voedingspolymeren van glucose.
Behalve voor de aanmaak van zetmeel en cellulose, gebruiken planten glucose ook als uitgangsstof voor de synthese van aminozuren, onder andere via de citroenzuurcyclus. Behalve glucose heeft de plant daarvoor stikstof nodig, die via de wortels uit, in het bodemvocht opgeloste, nitraten wordt betrokken. De aminozuren vormen op hun beurt de basis voor de eiwitsynthese.
Menselijk bloed bevat, normaal gesproken, tussen de 4,0 en 7,8 millimol glucose per liter, met uitschieters naar maximaal 10,0 millimol per liter. Dit is de bloedsuikerspiegel. Is die hoger, dan is er waarschijnlijk sprake van diabetes mellitus. De stof glucose is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Fructose, ook levulose of vruchtensuiker genoemd, is een enkelvoudige suiker met als brutoformule C6H12O6. Fructose komt onder andere voor in zoete vruchten. In sacharose (riet- en bietsuiker) is fructose gebonden aan glucose (druivensuiker).
Fructose wordt veel gebruikt als zoetstof. Het is 2,5 maal zo zoet als glucose en circa 1,7 keer zo zoet als sacharose. Het kan niet als vervanger van gewone suiker worden gebruikt in producten voor diabetici.
Sacharose met molecuulformule C12H22O11
Sacharose of sucrose, gewonnen uit suikerbieten, suikerriet of suikerpalm, wordt in het dagelijks taalgebruik suiker genoemd. Net als veel andere koolhydraten is sacharose een leverancier van energie aan het lichaam.
Het productieproces in een suikerfabriek
De suikerbiet of beetwortel, in België en Nederland een belangrijke bron van suiker, is een wortelgewas dat dus wordt geteeld voor de winning van suiker (sacharose). De suikerbiet is eetbaar, maar erg hard. De rode biet daarentegen is een variant van de biet welke wel eetbaar is.
In de fabriek worden de bieten eerst gewassen en in reepjes gesneden. De suiker wordt in een diffusietoren aan de fijngesneden biet onttrokken met warm water. Dit warm water stroomt langs het snijdsel waardoor het ruwsap ontstaat dat ongeveer 14 procent suiker bevat. Het ruwsap moet echter eerst gezuiverd worden, men voegt daar onder andere kalk aan toe, dat later als schuimaarde in de landbouw als kalkmeststof wordt gebruikt. Daarna dikt men het sap in tot diksap. Om het ontstaan van suikerkristallen, en wel van gelijke grootte, mogelijk te maken, dient er poedersuiker te worden toegevoegd. Door centrifugeren scheidt men de kristallen van de overgebleven stroop, die melasse genoemd wordt en apart wordt verkocht, bijvoorbeeld: voor de productie van alcohol. Melasse kan ook worden verwerkt in veevoer. En doordat het kleverig is, kunnen er korrels van worden gemaakt. De kristalsuiker wordt goed gedroogd en opgeslagen in silo's. Gedurende de loop van het jaar wordt de suiker verpakt en vervoerd. Het snijdsel waaraan de suiker is onttrokken (pulp) dient als veevoeder. Deze wordt geperst. Deze kan ook verder worden ingedroogd en door de toevoeging van melasse worden verwerkt tot brokken. Uit kristalsuiker worden diverse andere producten gemaakt, zoals basterdsuiker, poedersuiker en suikerklontjes.
Bron: Wikipedia
Waarom het beter is voor je gezondheid om suiker te verminderen
Suiker komt van nature voor in fruit in de vorm van fruitsuikers. Hoe zoeter het fruit, hoe meer suiker erin zit. Een teveel aan suikers (voornamelijk bewerkte en toegevoegde suikers, zoals in koekjes, snoepjes, sauzen, taarten, chocolade) zorgen ervoor dat je moe wordt en je futloos voelt. Dat komt omdat suiker je bloedsuikerspiegel snel laat stijgen maar ook weer snel laat dalen. Daardoor voel je je vaker moe en futloos. Om die vermoeidheid te compenseren, snak je naar nog meer suiker om even de ‘suikerkick’ te voelen waarna je vervolgens weer moe wordt. En zo blijft de cirkel zich continu herhalen. Dat klinkt logisch, toch?
En hoe zit het dan met andere suikers als suikervervangers?
Er zijn natuurlijk ook nog ongeraffineerde suikers. Deze komen uit de natuur. Dit zijn bijvoorbeeld ahornsiroop, agavesiroop, rijstsiroop, kokosbloesemsuiker, honing, palmsuiker, kokossiroop en dadelstroop. Deze suikers bevatten vitamines, mineralen en spoorelementen maar bevatten veel fructose en sucrose. Dit is niet goed voor je lever. Ook zal je bloedsuikerspiegel stijgen. Daardoor zijn deze suikers niet geschikt voor mensen met diabetes.
Gezonde suiker bestaat niet. Zo simpel is het gewoon. Maar er is nog wel een onderscheid te maken tussen fruitsuikers, ongeraffineerde suikers en geraffineerde suikers. Het is niet zo dat fruitsuikers gezond zijn, maar fruit bevat natuurlijk vezels, mineralen en vitamines. Geraffineerde suikers daarentegen bevatten alleen suikers. Rietsuiker, glucosesiroop en kristalsuiker zijn bijvoorbeeld drie vormen van suikers die ongezond zijn.
Niet alle suikervervangers zijn “beter”!
Fabrikanten stoppen tegenwoordig suikervervangers in voedingsproducten en frisdranken om deze te voorzien van een zoete smaak. Tegenwoordig bestaan er steeds meer van deze suikervervangers en zie je soms door de bomen het bos niet meer. Toch is het goed om te kijken naar welke suikervervangers geschikt zijn en wel je beter kunt mijden als je er veel van wilt nuttigen. Bepaalde suikervervangers zijn namelijk onderhevig aan een intens raffinageproces waardoor de suikervervanger fermenteert in de darmen. Dit kan op lange termijn diarree en een opgeblazen gevoel veroorzaken.
De vijf beste suikervervangers
Gelukkig bestaan er ook goede suikervervangers! Wij hebben hieronder een rijtje gemaakt met de vijf beste suikervervangers. We hebben bij het maken van dit lijstje extra rekening gehouden met een lage Glycemische Index van de suikervervanger, zodat mensen met diabetes deze suikervervanger probleemloos kunnen gebruiken.
1. Sukrin, oftewel erythritol, komt van nature voor in peren, meloenen en champignons. De zoetstof wordt gewonnen door natuurlijke fermentatie van glucose. Sukrin wordt in het lichaam opgenomen in het bloed maar het heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Deze zoetstof is uitermate geschikt voor diabetici.
2. Stevia is een zoet plantje. Net als Sukrin, is de glycemische index van Stevia nul. Dat maakt deze zoetstof ook geschikt voor diabetici. Zorg er wel voor dat je 100% Stevia koopt en geen gemengd product.
3. Tagatose wordt gemaakt uit melk. Het is een melksuiker waarbij galactose door middel van een enzymatisch proces wordt omgezet in tagatose. Deze suikervervanger heeft een glycemische index van nul is daarom ook geschikt voor mensen met diabetes.
4. Glycerol is een zoetmakende, kleurloze suikervervanger. De zoetstof wordt bereid door hydrolyse van vet of olie. Het is een suikeralcohol en heeft een hele lage glycemische index waardoor het ook geschikt is voor diabetici.
5. Mannitol is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in verschillende soorten planten, waaronder zeewier. Het kan ook gebruikt worden door diabetespatiënten.
De vijf slechtste suikervervangers
Zoals al eerder werd uitgelegd, zijn niet alle suikervervangers hetzelfde. Er zijn ook slechte suikervervangers. En met slecht bedoelen we: schadelijk voor jouw gezondheid en niet geschikt voor diabetici.
1. Aspartaam is een intensieve zoetstof waarvan je niet te veel mag nuttigen. Deze zoetstof zit vooral in light producten zoals cola. Bijkomende effecten van deze zoetstof kunnen klachten als buikpijn en hoofdpijn veroorzaken. Ook heeft deze zoetstof invloed op je bloedsuikerspiegel. Waardoor deze zoetstof niet geschikt is voor diabetici. Je lichaam ziet deze zoetstof namelijk gewoon als suiker, ook al is het geen suiker. Aangezien je lichaam dus wel insuline produceert maar de insuline de cellen niet in kan (omdat het geen echte suiker is) blijft de insuline in je bloedbaan. Als diabeet kun je deze zoetstof daarom beter vermijden.
2. Xylitol is een kunstmatige zoetstof. Het is wat ‘beter’ dan geraffineerde suiker. Toch heeft je lichaam bij een hogere dosering iets meer moeite met het vertering van deze zoetstof. Net als aspartaam ondergaat xylitol een hevig proces. Het kan diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken.
3. Sorbitol is een suikeralcohol dat in natuurlijke producten voorkomt. Echter is het een sterk bewerkt product. Bij een hoge inname kunnen dezelfde klachten optreden als bij xylitol. Deze zoetstof is daarom niet gunstig voor de darmen en spijsvertering.
4. Sucralose is een kunstmatige zoetstof die 600 keer sterker is dan suiker. Deze suikervervanger heeft een negatief effect op je darmen, in het bijzonder op de darmflora. Niet alleen worden de slechte bacteriën aangetast in de darmen, maar ook de goede. Dat maakt deze suikervervanger niet bepaald een goede optie.
5. Acesulfaam-K is een zoetstof die bij een hoge dosering niet heel erg goed is voor de gezondheid. Zo kun je op lange termijn last krijgen van hoofdpijn of je misselijk voelen. Dit komt door de stof memthyleenchloride (stof van acesulfaam-k). Onderzoekers keurden deze stof goed, daarom mag je de zoetstof wel nuttigen in mate.
Conclusie: Welke suikervervangers zijn het beste?
Het is duidelijk dat suikers, vooral kunstmatige suikers, zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Natuurlijk is fruit gezond, maar probeer daarin wel af te wisselen tussen fruit met veel fruitsuikers en fruit met minder fruitsuikers. Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid. En, ze zijn natuurlijk geschikt voor mensen met diabetes.
Bron: https://www.sukrin.nl/blog/beste-slechtste-suikervervangers/
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -
- Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog ...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?
Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.
Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?
Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!
En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!