ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een fictieve vlucht over de echte planeet Mars

Breng een bezoekje aan de Rode Planeet.
door Tsenne Kikke - zaterdag 25 maart 2017 23:20

Indien je jezelf op een dag in een ruimteschip, die rondom de planeet Mars circuleert, zou aantreffen, moet je niet op een helder uitzicht rekenen. De stofrijke atmosfeer van de Rode Planeet zal hoogstwaarschijnlijk jouw zicht op de diepe dalen en oprijzende plateau's, bergen en kraters belemmeren.

“De beste manier om het oppervlak van de planeet te bekijken is door er een digitaal beeld van te nemen en die van jouw computer te verbeteren,” zei planetair geoloog Alfred McEwen, hoofdonderzoeker van NASA's 'High Resolution Imaging Science Experiment'.

Hij kan het weten: in de afgelopen 12 jaar, heeft de machtige HiRISE camera van het Marsiaans landschap 50.000 spectaculaire, stereobeelden met een hoge resolutiewaarde kunnen vastleggen; dit, dankzij het creëren van anaglyphen, die iedereen in 3D kan bekijken, maar dan wel met behulp van een speciale bril. De zeer gedetailleerde stereogrammen geven opmerkelijke beelden van het oppervlak weer, maar 3D-brillen zijn niet altijd handig - en, stilstaande beelden kunnen niet alles van de gevarieerde topografie weergeven.

Om ten volle van het Marsiaanse landschap te kunnen genieten, hebben we zowel dimensie als beweging nodig. In de video, die je hieronder ziet, transformeerde de Finse filmmaker Jan Fröjdman in drie maanden tijd de stilstaande HiRISE-beeldvorming tot een dynamische, driedimensionaal bovenaanzicht van de Rode Planeet, en wel op een zodanige manier dat je geen bril nodig hebt.

Weet, dat de HiRISE-beelden uit grijstinten bestaan. Fröjdman moest alle foto's dus inkleuren en ervoor zorgen dat de elk van de anaglyphen, waarop kraters, de canyons, bergen, en zo meer, te zien waren de realiteit benaderden - maar ook dat, indien men alles als in een puzzel naast elkaar legt - de kleuren op een natuurlijke manier in elkaar overvloeiden.

“Het was een zeer traag proces,” zei hij, en volgens mij is er geen enkele reden om aan die woorden te twijfelen.

Heb jij dus enkele minuten de tijd om het werk van 3 maanden eventjes te bekijken?... En, maak er iets 'spectaculairs' van, door het beeld uit te vergroten. Geniet ervan!

Nota: Anaglyph is een methode om stereofoto's te bekijken. Bij anaglyph worden twee aparte beelden over elkaar getoond, een rood beeld voor het linkeroog en een cyaan beeld voor het rechter. Deze beelden worden bij het bekijken weer gesplitst, door ze met een speciale bril te bekijken. Deze zogenoemde 'anaglyphbril' (een brilletje met een rood filter links, en een cyaan filter rechts) filtert uit de anaglyphafbeelding twee verschillende beelden. Het linkeroog ziet alleen het beeld in rood, en het rechteroog ziet alleen het beeld in cyaan (groen plus blauw). In vroegere toepassingen werd nog gebruikgemaakt van groen als filterkleur, tegenwoordig is cyaan de meest gebruikte kleur.

Bron: Wikipedia

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht