ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mars, de rode planeet

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
dinsdag 3 april 2007 1:23

De planeet Mars heeft de mens tot op heden altijd gefascineerd. Hoe toevallig is het dat de naam Mars afgeleid is van de Romeinse oorlogsgod en dat Mars zelf een okerrode kleur heeft, de kleur van vuur en oorlog. Als de Engelse taal voor jou geen probleem is, kan je op GoogleVideo enkele prachtige filmpjes bekijken. Je aanschouwt het wonder van de eerste landingen. Haarscherpe foto's van het landschap laten zien hoe er ooit water op Mars is geweest, dat nu bevroren is, of ondertussen is verdampt.

Mars ontstond zo'n 4 miljard jaar geleden. Men veronderstelt dat de polen, die uit zuiver ijs bestaan, de toppen zijn van ondergrondse ijsbergen. De ijslaag is zo groot dat, indien ze zouden smelten, gans Mars elf meter onder water zouden zetten. De temperaturen op Mars variëren van -50° Celsius bij zonsopgang tot -5°Celsius in de namiddag. De maximum windsterkte is 24km per uur. Maar sommige windstormen, met een snelheid van 250km per uur, kunnen het stof zodanig doen oplaaien dat het de ganse planeet met een enorm grote wolk verduistert. De bodem is bezaaid met kraters, ontstaan door de impact van ingeslagen kometen en asteroïden. De hoge uitstulpingen zijn gevormd door het uitbreken van vulkanen, en de kanalen door water, dat er hoogstwaarschijnlijk ooit is geweest. Twaalf vulkanen zijn hoger dan eender welke vulkaan hier op aarde.

De allergrootste, de Olympus Mons, is driemaal zo hoog, namelijk 27 kilometer, dan onze Mount Everest die, in vergelijking, slechts een hoogte heeft van 8.850 meter. Als er leven op Mars zou bestaan, dan is het eerder gebaseerd op een chemisch proces, en niet op een biologische. Maar een feit is: tot op heden heeft men in de bodemstalen die men van Mars heeft ontnomen geen enkel spoor van chemisch leven kunnen vaststellen. Dit betekent, dat men al die oude verhalen over het bestaan van martianen naar het dodenrijk der mythen en legenden heeft moeten verwijzen. Nochtans geven wetenschappers ook toe dat men tot op heden nog niet de ganse oppervlakte van Mars heeft kunnen onderzoeken, en ook niet datgene wat onder de oppervlakte vertoeft. Ook bestaat de kans dat er in het ijs van de poolkappen micro-organismen zitten, die tot leven kunnen komen van zodra het ijs smelt... - of, dat het ijs sporen van eerder leven in zich vasthoudt.

Nota: Afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2007 werden in december 2017 verwijderd, omdat ze verouderd waren en teveel ruimte in beslag namen...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht