ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Papillomavirus kan baarmoederhalskanker veroorzaken

Een vaccinatie via scholen kan tot 90 % van de doelgroep bereiken.
door Tsenne Kikke - maandag 15 februari 2010 11:24

Op vrijdag 29 juni 2007 schreven we een nieuwsberichtje over het papillomavirus. Vandaag lazen we in alle kranten dat de Vlaamse overheid de 12-jarige meisjes op school gratis zal laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Vandaag krijgt maar een kwart van hen het vaccin, via de huisarts. Dat is dit weekend op het Vaccinatiesymposium in Antwerpen bekendgemaakt.

De overheid betaalt vandaag al gedeeltelijk de inenting terug van alle meisjes tussen 12 en 18 jaar tegen het humaan papillomavirus. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Het systeem is omslachtig en verloopt via de huisarts. Uit cijfers van de Vlaamse administratie blijkt dat zo slechts een kwart van de 12-jarigen ingeënt worden.

"Een vaccinatie via de scholen kan tot 90 % van die leeftijdsgroep bereiken," zei professor vaccinologie Pierre Van Damme van de Antwerpse universiteit. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen laat nu een aanbestedingsdossier opstellen om in september van start te gaan.

Volgens een internationale studie is het vaccin tegen het humane papillomavirus (HPV), dat bedoeld is om kanker aan de baarmoederhals te voorkomen, niet alleen doeltreffend voor meisjes vanaf 12 jaar oud, maar ook voor vrouwen de zich laten vaccineren tot de leeftijd van 45 jaar. Dit heeft de firma 'Sanofi Pasteur' meegedeeld.

Een klinische studie op 3.819 vrouwen van 24 tot 45 jaar oud die gemiddeld gedurende 3,8 jaar gevolgd werden, toonde aan dat het vaccin Gardasil effectief is om kleine tumoren aan de baarmoederhals en externe genitale letsels bij vrouwen tot de leeftijd van 45 jaar te voorkomen. Sanofi Pasteur bracht het vaccin reeds in november 2006 in België op de markt.

"De gezondheidsautoriteiten blijven zich terecht op de adolescenten toespitsten, maar volwassen vrouwen blijven hun hele leven een risicogroep voor een HPV-besmetting en aanverwante ziekten. Ook zij moeten erop gewezen worden dat het vaccin effectief is tot 45 jaar," vindt het bedrijf.

'Gardasil' wordt door het Riziv terugbetaald voor meisjes van 12 tot en met 18 jaar. Tussen juni 2006 en september 2009 werden wereldwijd 55 miljoen doses Gardasil verdeeld. In België is nog een ander vaccin tegen HPV beschikbaar, met name 'Cervarix'. Dat werd in 2007 door de firma GlaxoSmithKline (GSK) gelanceerd.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht