Vader Paul Glynn, een katholieke priester uit Hunters Hill, Sydney, en zijn neef Bill Dougherty, hebben sceptici van godsdienstige mirakelen uitgedaagd, en schenken 5.000 Australische dollars aan eenieder die kan bewijzen dat de Lourdes mirakelen die zij hebben onderzocht onecht zijn.
"De geneeskunde zou sommige genezingen op een wetenschappelijke manier kunnen uitleggen, maar niet elke wonderbaarlijke genezing," beweert Vader Glynn.
Sinds de verschijning van de Maagd Maria aan Bernadette in 1858 zijn miljoenen mensen naar Lourdes getrokken. Sedertdien heeft de katholieke kerk 66 mirakelen erkend. De meest recente dateert van 1987. Volgens Vader Glynn hebben er 6.800 onverklaarbare genezingen plaatsgegrepen, maar buiten die 66 hebben al die andere zaken niet aan de voorwaarden voldaan. Maar hij interviewde 4 personen, en herzag een 20-tal oude zaken, en volgens hem zijn het authentieke mirakelen.
"Het kan 12 tot 20 jaar vergen alvorens de mirakelen worden goedgekeurd," zei hij. "Er moet een bewezen fysieke ziekte zijn die medisch is gedocumenteerd, de genezing moet ogenblikkelijk zijn geschied, de genezing moet volledig zijn, en permanent. Om die reden moeten de mensen die genezen zijn jaren later nogmaals worden onderzocht, namelijk zes jaar na de plotse genezing."
Vader Glynn kondigde gisteren de beloning aan in de Saint Kevin Kerk in Dee Why in een poging om ongelovigens van de macht van het geloof te overtuigen. Om het geldbedrag te winnen, moet een erkende professor van geneeskunde de medische nota's herzien en bereid zijn om een verklaarbare reden voor de genezing op lange termijn te verifiëren en te identificeren.
De vereniging van de Australische sceptici erkent dat de medische rechtbank van Lourdes in haar onderzoeken van zogenaamde mirakelbehandelingen nauwgezet is en er haar tijd voor neemt. Maar het aantal wonderbaarlijke genezingen, die door de katholieke kerk zijn erkent, zijn nauwelijks indicatief te noemen om een statistisch verband tussen Lourdes en de genezingen te leggen. Ze wezen er ons ook op dat Bernadette niet werd genezen, maar stierf aan tuberculose.
Barry Williams, uitvoerende ambtenaar van de 'Australische Sceptici' van New South Wales, is één van de personen die deze uitdaging niet zal aanvaarden. "Het is net alsof we een ontkenning moeten trachten te bewijzen. Bovendien vermoed ik dat vele mensen, die op een zogenaamde wonderbaarlijke manier zijn genezen, nu niet meer in leven zijn... en, 5.000 Australische dollars is niet genoeg om de kosten van eender welk onderzoek te dekken. Daarenboven zijn sommige van die beweringen gebaseerd op waanvoorstellingen, en anderen op fysiologische genezingen."
- De Siciliaanse Delicia Cirolli genas in1975 van een tumor: Franse reportage over het 65ste mirakel te Lourdes.