ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oberon's blog

Niet sportief aangelegd? Ook korte wandelingetjes dragen bij aan een langer leven

Voldoende lichaamsbeweging is voor sommige mensen een behoorlijke uitdaging. Dat komt omdat niet iedereen in de gelegenheid is om vier keer in de week naar de sportschool te gaan, of zin heeft om lange wandelingen te maken. Wie zichzelf hierin herkent, geen paniek. Want dat betekent niet dat jij korter leeft dan iemand die dat wel doet.

 

Genoeg bewegen

We weten dat bewegen gezond is. En sommigen doen dat meer dan anderen. Helaas zijn er ook mensen – met name ouderen – die het lastig vinden om genoeg te bewegen in bijvoorbeeld de sportschool. “Ze zijn bijvoorbeeld bang voor negatieve ervaringen of hebben niet voldoende begeleiding of de middelen ervoor,” vertelt onderzoeker Christopher Moore in een interview met Scientias.nl. “Daarom vinden sommige mensen het fijner om alleen elke dag meer stappen te zetten.” De vraag is echter of dat dan wel voldoende is voor een lang en gezond leven.

 

Aantal stappen

Het leidt tot een interessante onderzoeksvraag. Want hoe zit het eigenlijk precies tussen het aantal dagelijkse stappen en een langer leven? Zouden we echt elke dag lange wandelingen moeten maken en intensief moeten sporten, of is minder ook al voldoende? Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mensen die dagelijks 4.500 stappen zetten langer leven dan de minst actieve mensen, die slechts 2.700 stappen per dag halen. Maar hoe zit het precies met de samenstelling van deze stappen? Moet je die bijvoorbeeld allemaal achter elkaar zetten, of kun je ze ook opdelen in kortere beweegmomenten? “In onze studie hebben we ons gericht op de vraag: hoeveel stappen zijn voldoende?” vat Moore samen. “We wilden achterhalen of alle stappen bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid, ongeacht of ze achter elkaar zijn gezet, of dat ze zich gedurende een dag opstapelen.”

 

Studie

In het onderzoek analyseerden Moore en zijn collega’s gegevens die waren verzameld onder 16.732 oudere vrouwen, waarvan er 804 gedurende de onderzoeksperiode zijn overleden. De vrouwen – die allemaal al de zestig waren gepasseerd en gemiddeld 72 jaar waren – droegen van 2011 tot en met 2015 een stappenteller die hun dagelijkse stappen en looppatroon gedurende vier tot zeven dagen bijhield. Vervolgens vergeleken de onderzoekers het effect van een ononderbroken wandeling van 10 minuten of langer met korte beweegmomenten, zoals traplopen, naar je auto wandelen, of stappen die je zet tijdens algemene dagelijkse activiteiten zoals schoonmaken.

 

De resultaten onderstrepen dat wat we eigenlijk al wisten: degenen die meer liepen leefden langer. Een toename van 1.000 stappen per dag gaat zelfs gepaard met een afname van de sterftekans met 28 procent. “Er is een aanzienlijke hoeveelheid bewijs die de voordelen van fysieke activiteit aantoont,” zegt Moore. “De bevinding dat meer totale dagelijkse stappen geassocieerd worden met een langer leven, is op zichzelf niet heel verrassend.”

 

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat regelmatig matig intensief bewegen – denk aan fietsen of stevig wandelen – de kans op diabetes, coronaire hartziekten, beroerte, botontkalking, depressie, dikkedarmkanker en borstkanker kan verkleinen. Officieel wordt geadviseerd om minimaal 30 minuten per dag matig intensief te bewegen of 75 minuten per week hoog intensief te bewegen.

 

Dat betekent echter niet dat je per se die 10.000 stappen op een dag moet halen. “Deskundigen concludeerden al in 2018 dat er onvoldoende bewijs is om sterke aanbevelingen over het exacte aantal stappen te doen,” gaat Moore verder. “In 2020 kwamen onderzoekers tot dezelfde conclusie en verklaarden verder dat er ook bij minder dan 10.000 stappen op een dag voldoende gezondheidsvoordelen te behalen zijn.”

 

Korte wandelingetjes

Maar wat misschien nog wel interessanter is, is dat ook al korte wandelingetjes bijdragen aan een langer leven. Deelnemers aan het onderzoek die gedurende korte tijdsperiodes af en toe wat stappen zetten, maar dat wel de hele dag door deden, bleken ook al een rooskleurig en lang leven in het verschiet te hebben liggen. Het betekent dat ook ongeplande korte wandelingetjes – een onzichtbare vorm van lichaamsbeweging – een belangrijke bijdrage leveren aan de algehele gezondheid en een lang leven. “Ik was het meest verrast dat korte beweegmomenten al verband lijken te houden met een langer leven,” zegt Moore. Het betekent dat je dus niet per se lange wandelingen hoeft te maken of uren achtereen hoeft te bewegen. “Alleen al je auto iets verder van je bestemming parkeren of wat extra schoonmaakwerk in huis doen, zet zoden aan de dijk.”

 

Goed nieuws dus, voor mensen die sportsessies of lange wandelingen maar vermoeiend vinden en de stappen liever over de dag verdelen. Daarmee kom je al een heel end. Probeer alleen zo nu en dan wel 2.000 ononderbroken stappen te zetten. Want dan blijkt je kans op een langer leven wel iets groter.

 

Bron: Scientias.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!



Gepost door Oberon op donderdag 26 september 2024 0 reactie(s)


Is jouw Rood hetzelfde als mijn Rood?

Kleuren zijn alomtegenwoordig. We stoppen wanneer het licht rood is en vertrekken wanneer het op groen springt. 's Morgens staan we voor de kleerkast om te kijken welke broek bij welke trui past. En als een pas samenwonend koppel moet bepalen welke verf er aan de muur in de slaapkamer komt, dan laaien de emoties vaak hard op.

Maar... kleuren bestaan niet. Kleuren zijn percepties in onze hersenen voor bepaalde golflengtes in het lichtspectrum die interageren met receptoren in ons oog. Het zijn geen natuurfenomenen zoals, bijvoorbeeld, zwaartekracht en protonen.

Nu, als kleuren dus niet "echt" zijn, zien we dan allemaal wel dezelfde kleuren? Als we alletwee naar een rode aarbei kijken, percipiëren we dan allebei net dezelfde kleur? Het kan best zijn dat jij de aardbei als (mijn) groen ziet, maar dat je groen altijd als rood benoemd hebt.... In het onderstaande filmpje gaat een zekere Michael Stevens er dieper op in.

Wat nog aan bod komt, is wat de mens mens maakt tegenover een dier. Wij beschikken namelijk over de spectaculaire capaciteit om over vragen zoals bovenstaande na te denken. Meer zelfs: wij beschikken als énige diersoort over de mogelijkheid om vragen te stellen!

Ook komt het begrip 'qualia' aan bod, zijnde:  kwalitatieve eigenschappen van de waarneming, zoals smaak en kleur.
 
Er zijn verschillende gedachte-experimenten opgezet om het bestaan van qualia duidelijk te maken. Frank Jackson beschreef er enkele van in zijn artikel 'Epiphenomenal Qualia' uit 1982.
 
1) De wetenschapster Mary leeft ondergronds, waar alles in zwart-wit is. Zij weet alles van de waarneming van de kleur rood, maar heeft zelf nog nooit rood gezien. Wanneer zij uiteindelijk boven komt, en de kleur rood waarneemt, dan leert zij iets bij: de ervaring van wat het is om rood te zien.
 
2) Fred heeft een extra vermogen om verschillende kleuren rood te onderscheiden. Tomaten kan hij precies opdelen in twee verschillende kleuren, waar anderen dat niet kunnen. Wetenschappers weten alles van zijn neurofysiologische processen, maar weten niet wat het is om Fred te zijn. Anders gezegd: wetenschappers kunnen weliswaar Fred's mentale processen neurologisch beschrijven, maar zélf kunnen zij deze niet ervaren. 
 
Ook Thomas Nagel heeft in 1974 zijn 'What's it like to be a bat' trachten aan te tonen dat - hoewel we een hoop te weten kunnen komen over de waarneming van een vleermuis - we nooit zullen weten wat het is om er daadwerkelijk één te zijn. Er lijkt hier een duidelijke scheiding te zijn tussen het objectieve derdepersoons-perspectief van een wetenschapper en het subjectieve zelfbeeld.
 
In de zienswijze van het dualisme zijn bewustzijn en hersenen gescheiden entiteiten. Ook qualia, zoals de waarneming van de kleur rood, of jouw persoonlijke herinnering aan een vroegere vakantie, zouden niet tot hersenfuncties te herleiden zijn. Dualisme is derhalve niet verenigbaar met een neurofysiologische verklaring van het bewustzijn.
 
Veel neurowetenschappers menen echter dat de voortschrijdende kennis van hersenfuncties op den duur zal leiden tot een scherper inzicht in de aard van bewustzijnsverschijnselen.

Een extra na-denkertje: Hoe zou je de wereld, en de wereld van kleur vertalen indien je, bijvoorbeeld, de ogen zou hebben van een vogel, kikvors, vis, vlieg, spin of bij?



Gepost door Oberon op zondag 17 februari 2013 10 reactie(s)
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht