Memento mori gips schedel van 4 kg

School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens Shop > Schedels/Mineralen/Varia

Afmetingen: Diepte: 19 cm x Hoogte: 16 cm x Breedte: 13 cm - Gewicht: 4 kg. Klik op de afbeeldingen om ze uit te vergroten.

Nota: Klik op deze Etsy-link indien je veel méér producten wenst te bekijken. En, stuur ons voorafgaand een berichtje indien een korting jou interesseert. Met vermelding van het artikel, natuurlijk. :-)

Het Latijnse 'Memento mori' wordt traditioneel vertaald als 'Gedenk te sterven' - of, 'Denk eraan te [moeten] sterven'. Vrijere vertalingen zijn: 'Bedenk dat je sterfelijk bent' - of, 'Denk aan jouw eigen sterfdag'. Het is het devies van de trappistenorde. De spreuk kwam al voor op zilveren Romeinse bekers.

Het 'memento mori' leunt dicht bij een ander Latijns thema aan, namelijk: het Carpe diem (Pluk de dag). In de middeleeuwen dacht men daarbij meer aan het 'memento mori' (denk eraan dat je op een dag gaat sterven en dat je voor het aangezicht van God zult verschijnen). Vandaag de dag, in onze verwereldlijkte samenleving, denkt men eerder aan het carpe diem, in de zin van: "Pluk de dag, en maak plezier".

In elk geval bestaat de levenskunst er uit om dagdagelijks te beseffen dat we sterfelijk zijn opdat we van elk hier-en-nu-moment op een liefdevolle manier zouden kunnen blijven genieten.

Memento mori in de kunst

Het memento mori duidt eveneens artistieke creaties aan, die uiterlijk en qua stijl erg kunnen verschillen, maar wel hetzelfde doel dienen, namelijk: mensen eraan laten te herinneren dat ze sterfelijk zijn. In Nederland, bijvoorbeeld, behandelden de vanitasschilderijen uit de 17e eeuw dit thema.

Het Latijnse 'Vanitas' staat voor 'ijdelheid' en 'leegte' - of, noem het 'zelfingenomenheid en gebakken lucht'. 'Vanitas vanitatum, omnia vanitas' ('IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid') is een aan het Bijbelboek Prediker ontleende zegswijze.

Prediker leefde in de derde eeuw voor Christus en behoorde tot de groep wijze mensen in Israël die gestudeerd hadden en nadachten over het leven. Hij had weinig te preken, want hij wist niet zoveel over God en stond argwanend tegenover iedereen die pretendeerde wel veel over Hem te weten. Op velerlei wijze stelde Prediker de vraag naar de zin en betekenis van het leven. Op die vraag vond hij geen antwoord. Het leven kwam hem dan ook voor als zinloos: het is het najagen van wind - een volslagen nutteloze bezigheid dus. De zinloosheid was bij hem ten nauwste verbonden met vergankelijkheid. Veel schilders wisten zich door Prediker geïnspireerd en maakten ‘vanitasschilderijen’. Vooral in Nederland hadden ze een protestants-christelijke oorsprong en spoorden beschouwers aan zich te richten op het eeuwig leven.

Universeel gezien staan schedels symbool voor Leven, Dood & Oneindigheid. Zo kennen we de eindeloos herhalende cyclus van dag en nacht, gescheiden door dageraad en schemering. Er zijn vlinders die slechts één cyclus leven. Maar er is ook de cyclus van het Leven, met zijn dag en nacht. Geboorte is de schemering, dood is de dageraad. Deze cyclus herhaalt zich eveneens oneindig. En wanneer de mens denkt dat hij de dood ziet, is het slechts de dageraad van de volgende dag die hij aanschouwt. Daarom staat de dood ook het symbool voor verandering, transformatie en de mogelijkheid toe te treden tot hogere dimensies, waaronder Werelden-24, -12 en -6. Een persoonlijke schedel laat jou aan al deze zaken dagdagelijks herinneren - en, wat nog belangrijker is: hij helpt jou bij de uitvoering van dat proces. En, net zoals eender welk ander proces neemt het wel tijd in beslag. Overtuig jezelf hiervan, en probeer het gewoonweg voor jezelf uit!

Na jouw aankoop

Wens je de schedel als decoratie aan te kopen? Of, om er jouw persoonlijke uitstralingen in vast te leggen? Want, zo kan je een schedel uitkiezen vanwege de beschreven werkingen die het lichaam bijstaan zichzelf te helen - of, je kunt je laten leiden door jouw intuïtie. Tevens kan je daarbij boeken of het internet raadplegen teneinde er voor jezelf de nodige inspiratie uit te putten. De toegeschreven eigenschappen worden weliswaar versterkt dankzij al hetgeen jij er zélf inlegt. Sommige kwatongen durven het weleens 'placebo-effect' noemen. Draai, of keer het: elke placebo activeert de werkzaamheden van onze hersenen en speelt vooral in op het zelfgenezende vermogen van ons lichaam. Placebo wordt in dit geval dan ook eerder gebruikt in de betekenis van een 'positief verwachtingseffect op genezing'. Daarna kan je jouw schedel in huis, op kantoor of in een behandelruimte plaatsen - bijvoorbeeld: ter bevordering van de Feng Shui.

Werkelijke waarde

Indien we zouden schrijven - hetgeen niet het geval is - dat deze schedel de eigendom van de een of andere beroemdheid is geweest, dan zou hij misschien van de ene dag op de andere meerdere honderdduizenden euros waard zijn. :-) Dit doet ons aan het volgende verhaal denken...

Een meester gaf aan zijn leerling de opdracht om de waarde van een ring te laten bepalen door iedereen die hij de eerstvolgende weken zal ontmoeten, hen aan te spreken en de vragen te stellen: "Wat is die ring volgens jou waard? En zou je hem zélf voor die prijs willen aankopen?"..

Toen ze elkaar een maand later terug ontmoetten, moest de meester aanhoren dat de hoogste prijs 100 € was - maar, omdat die persoon reeds een ring aan zijn hand droeg, wilde hij die niet aanschaffen.

De meester glimlachte, en zei: "Ga seffens eens naar de juwelier op de hoek van deze straat. Laat hem de waarde bepalen, en vraag achteraf of hij die ring voor dat bedrag zélf zou aankopen..."

Een dik half uur later kwam de leerling terug. Met wangen vervuld van schaamte moest hij bekennen dat die juwelier hem gerust voor 15.000 € euro zou willen aankopen. Daarop nam de meester de ring in ontvangst, zeggende: "Als je de tijd ervoor neemt, zal je een juwelier vinden die er minstens het dubbele voor geeft."

- Wat de afbeeldingen betreft, noteer dat vanwege de lichtinval die bij de cameraopnamen wordt aangewend, en de instellingen van jouw beeldscherm, de kleuren enigszins van de originelen zullen afwijken.


Hoe goed vind je dit product?